Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Σκέψεις για την πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών

Σκέψεις για την πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Από τη συμπεριφορά, τόσο του Γενικού Δείκτη, όσο και των διεθνών -και κυρίως αμερικανικών- δεικτών, είναι σαφές ότι το κλίμα στην αγορά βαραίνει. Και βαραίνει, επειδή, η προσοχή των επενδυτών, αρχίζει να απομακρύνεται από τα επιτόκια ή τους ρυθμούς ανόδου τους κατά το επόμενο διάστημα, αλλά στην ύφεση, ή γενικότερα, στην κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας που θα υπάρξει, από την άνοδό τους.

Αυτό, είναι ένα στοιχείο που υποστηρίζουμε επί μήνες. Ότι δηλαδή, τα επιτόκια, παίζουν ρόλο, όχι αυτόνομο, αλλά επιδρούν στις αγορές, επειδή η αύξησή τους προκαλεί επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

Εκτιμούμε ότι, το θέμα της ύφεσης, ή της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας θα έχει σημαντική επίδραση στις αγορές κατά τους επόμενους μήνες, ενώ, δε θεωρούμε απίθανο, να οδηγήσει τους διεθνείς δείκτες -κυρίως τους αμερικανικούς και τους ευρωπαϊκούς- σε νέα χαμηλά κλεισίματα.

Δείτε στοιχεία των διεθνών δεικτών και των διεθνών αγορών, εδώ.

 

Εξακολουθούμε να εκτιμούμε ότι, και κατά το 2023, θα υπάρξει θετική διαφοροποίηση του ελληνικού Γενικού Δείκτη, σε σχέση με τους περισσότερους διεθνείς. Ως αιτία και πάλι προβάλλουμε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης που θα πετύχει η χώρα, κατά το επόμενο έτος, σε σχέση με τις ΗΠΑ και το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

 

Εν τούτοις, δε δίνουμε πολλές πιθανότητες εμφάνισης μίας “ανοδικής έκρηξης” των τιμών των ελληνικών μετοχών, τουλάχιστον κατά το πρώτο 5μηνο ή 6μηνο του έτους. Ο λόγος που θέτουμε αυτό τον περιορισμό έχει να κάνει με την πορεία των πραγμάτων στις διεθνείς αγορές. Αν, όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν, το χαμηλότερο σημείο των διεθνών αγορών επιτευχθεί μέσα στο πρώτο 4μηνο του έτους, τότε, η ανάκαμψη που φυσιολογικά θα συμβεί στις μεγάλες διεθνείς αγορές, θα δώσει περαιτέρω ώθηση και στον ελληνικό δείκτη.

 

Συνεπώς, πέρα από μία μικρή ή μέτρια θετική διαφοροποίηση των ελληνικών μετοχών, κομβικό σημείο, για να υπάρξει κάτι πραγματικά και αξιόλογα θετικό στην ελληνική αγορά, θα είναι το ξεπέρασμα της φάσης επιβράδυνσης ή ύφεσης που θα υπάρξει στις μεγάλες διεθνείς οικονομίες.

 

Εξακολουθούμε να εκτιμούμε ότι, δεν υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι ή υψηλές πιθανότητες εμφάνισης μεγάλων και καταστροφικών ζημιών, σε όσους παραμένουν στην αγορά, ή τοποθετούνται σ’ αυτή, κατά την παρούσα φάση. Μέσα απ’ αυτή την οπτική, αποφασίσαμε -εδώ και αρκετό καιρό- να εισέλθουμε και εμείς (ως “εκπαιδευτικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο” στην αγορά, ευθύς μόλις υπάρξει “σήμα εισόδου” από την (αργή και συντηρητική) παραλλαγή του “εξομαλυντή 3 ημερών”. Ήδη έχουμε ανακοινώσει (στο σχόλιο της Παρασκευής 9 Δεκεμβρίου) τις μετοχές από τις οποίες θα επιλέξουμε τις τέσσερις για τοποθέτηση. Κατά τις επόμενες μέρες, ανάλογα και με τις εξελίξεις στις τιμές των μετοχών αυτών, θα “στενεύουμε” τη λίστα των επιλογών μας.

 

Να έχουμε όλοι μας μια καλή εβδομάδα.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text