Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ προβλέπει πτώση του πληθωρισμού και ύφεση

Η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ προβλέπει πτώση του πληθωρισμού και ύφεση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Εάν οι προβλέψεις της αγορά ομολόγων είναι ορθές, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ πρόκειται να πέσει κατακόρυφα το επόμενο έτος με ρυθμό ανάλογο αυτού που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης (2008-2009).

H διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των προστατευμένων ως προς τον πληθωρισμό ομολόγων (Treasury Inflation-Protected Securities) και των κρατικών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου αντίστοιχης διάρκειας ανέρχεται στο 2,18%. Το ποσοστό αυτό αντανακλά τις προσδοκίες της αγοράς για το μέσο ποσοστό πληθωρισμού το επόμενο έτος. Ωστόσο, η επίτευξη αυτού του επιπέδου πληθωρισμού, θα απαιτούσε την επιβράδυνση της αύξησης των τιμών κατά περισσότερο από 5,0% -ρυθμός που παρατηρήθηκε μόνο τρεις φορές τις τελευταίες έξι δεκαετίες.

Κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις συνέβη κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από μια ύφεση, γεγονός που υποδεικνύει τις προσδοκίες των επενδυτών για ύφεση στις ΗΠΑ. Οι αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου είναι χαμηλότερες από αυτές των διετούς, με την αναστροφή της καμπύλης -που συχνά θεωρείται ως προάγγελος οικονομικού πόνου -να αγγίζει νέο ρεκόρ 0,85% την περασμένη εβδομάδα.


«Ο βασικός πληθωρισμός κορυφώνεται και οι συμμετέχοντες στην αγορά φαίνονται πρόθυμοι να κοιτάξουν το μέλλον και παραμένουν σε επιφυλακή για ενδείξεις ότι η μηνιαία αύξηση του πληθωρισμού έχει κορυφωθεί», δήλωσε ο Andrew Ticehurst, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στη Nomura Holdings Inc. στο Σίδνεϊ. «Τα χαμηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν επίσης να σηματοδοτούν αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με την πιθανότητα ύφεσης».

Ο ονομαστικός πληθωρισμός μειώθηκε κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 5,0% σε διάστημα 12 μηνών σε μία μόνο περίπτωση από τότε που πουλήθηκαν για πρώτη φορά τα TIPS το 1997. Αυτό συνέβη το 2008 όταν μειώθηκε κατά 7,9%, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers Inc. Οι πιέσεις στις τιμές μειώθηκαν με παρόμοιο ρυθμό το 1981-82, όταν οι συνεχιζόμενες αυξήσεις των επιτοκίων οδήγησαν σε ύφεση, και το 1975-1976 ενόψει μιας απότομης οικονομικής ύφεσης.

 

Πηγή: bloomberg.com


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text