Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Κομισιόν: Εννέα χώρες της ΕΕ χρειάζονται συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Κομισιόν: Εννέα χώρες της ΕΕ χρειάζονται συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κομισιόν: Εννέα χώρες της ΕΕ χρειάζονται συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Εννέα χώρες της ΕΕ δεν έχουν μέχρι στιγμής «δεσμευτεί ρητά για συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις στα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητάς τους», παρά τις συστάσεις της Επιτροπής για το θέμα που χρονολογούνται τουλάχιστον από το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο του 2019, σύμφωνα με έγγραφα και δηλώσεις της Επιτροπής που έγιναν στη EURACTIV.

Το 2019, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, 17 χώρες της ΕΕ έλαβαν συστάσεις σχετικά με τη «μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών» και 15 από αυτές κλήθηκαν να μεταρρυθμίσουν συγκεκριμένα τα συνταξιοδοτικά τους συστήματα. Σε ορισμένες από αυτές ζητήθηκε εκ νέου να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος με το σχέδιο «Επόμενη γενιά της ΕΕ» και πάλι το 2022.

Ερωτηθείσα από τη EURACTIV, η Επιτροπή θεωρεί ότι μόνο έξι από τις 15 χώρες έχουν «ρητά» προγραμματίσει να μεταρρυθμίσουν τα αντίστοιχα συνταξιοδοτικά τους συστήματα, με τις υπόλοιπες εννέα να έχουν καθυστερήσει – ή μάλλον να μην έχουν δεσμευτεί επίσημα. Αυτές είναι η Τσεχική Δημοκρατία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ολλανδία και η Πολωνία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι χώρες αυτές στέκονται ακίνητες.

Για τα εν λόγω κράτη μέλη, οι μεταρρυθμίσεις θα «βελτιώσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα», ενώ για τα υπόλοιπα «έχει εντοπιστεί ότι ενέχουν κινδύνους για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών λόγω της γήρανσης του πληθυσμού», δήλωσε πρόσφατα η Επιτροπή στη EURACTIV.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι «θα πρέπει να δώσουν συνέχεια στις συγκεκριμένες συστάσεις […] και στις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν στα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας» για να «περιορίσουν τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού».

Η Γερμανία, αν και έχει λάβει μέτρα για τη σταδιακή αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη έως το 2031, πρέπει να προβεί σε «περαιτέρω προσαρμογές» για να διατηρήσει το σύστημα μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με την Επιτροπή. Η χώρα συζητά επί του παρόντος μέτρα για την αύξηση των ποσών των συντάξεων και τη σταθερότητα του ποσού αυτού με την πάροδο του χρόνου, με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να έχει αποκλείσει οποιαδήποτε μέτρα σχετικά με την ηλικία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Η Γαλλία δεν έχει επισημοποιήσει τα σχέδιά της για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στα έγγραφα του προϋπολογισμού που εστάλησαν στην Επιτροπή, αλλά το θεσμικό όργανο σημειώνει την προθυμία της γαλλικής κυβέρνησης να πραγματοποιήσει μια «φιλόδοξη μεταρρύθμιση», η οποία θα πρέπει κυρίως να αυξήσει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 ή 65 έτη.

Ωστόσο, οι συστάσεις της Επιτροπής για τη Γαλλία επικεντρώνονται κυρίως στην ανάγκη «σταδιακής τυποποίησης των κανόνων των διαφόρων συνταξιοδοτικών συστημάτων, προκειμένου να ενισχυθεί η ισότητα του συστήματος και παράλληλα να υποστηριχθεί η βιωσιμότητά του» – κάτι που η κυβέρνηση θα επιθυμούσε επίσης να μεταρρυθμίσει. Αυτά τα ειδικά καθεστώτα είναι πολυάριθμα και επιτρέπουν την πρόωρη συνταξιοδότηση ή τον ευνοϊκότερο υπολογισμό του ποσού της σύνταξης Ωστόσο, η τύχη της μεταρρύθμισης εξαρτάται από τη συναίνεση που μπορεί να προκύψει στο κοινοβούλιο, όπου ο συνασπισμός του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία και χρειάζεται ψήφους από τη δεξιά για να περάσει το κείμενο.

Στην Τσεχική Δημοκρατία, υπάρχει πολιτική βούληση να μεταρρυθμιστεί το σύστημα συνταξιοδότησης το 2023 ή το 2024 και να αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης από τα 63 έτη που είναι σήμερα, σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής, αν και αυτό δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί.

Η Ιταλία, από την πλευρά της, έχει «υπερβολικές [δημοσιονομικές και μακροοικονομικές] ανισορροπίες», αλλά το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο δεν προτείνει περαιτέρω συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, εστιάζοντας κυρίως σε δημοσιονομικές συστάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν καλύτερο αποτέλεσμα. Πράγματι, η μεταρρύθμιση «Fornero», που τροποποιήθηκε το 2019, καθόρισε ήδη ηλικία συνταξιοδότησης τα 67 έτη. Ορισμένα μέτρα που στόχευαν στη θέσπιση μηχανισμών πρόωρης συνταξιοδότησης, τα οποία εφαρμόστηκαν επί κυβέρνησης Κόντε με εντολή του Ματέο Σαλβίνι, υποτίθεται ότι είναι προσωρινά.

Επί του παρόντος, η κυβέρνηση Μελόνι εργάζεται για να φτάσει η ηλικία συνταξιοδότησης στα 62 ή 63 έτη, ή εναλλακτικά να εγγυηθεί σύνταξη σε όσους έχουν συνεισφέρει επί 41 έτη, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Αν και, η έκθεση του ΟΟΣΑ «Προοπτικές συντάξεων 2022», τονίζει ότι σε γενικές γραμμές τα συνταξιοδοτικά συστήματα στην Ιταλία αναμένεται να βελτιωθούν και ότι η τρέχουσα οικονομική και χρηματοπιστωτική αβεβαιότητα που βιώνουμε και η αύξηση του κόστους ζωής μπορεί να οδηγήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τις ρυθμιστικές αρχές να αναβάλουν τις μεταρρυθμίσεις.

Η πρόωρη συνταξιοδότηση είναι επίσης ανησυχητική στο Λουξεμβούργο και τη Μάλτα, σύμφωνα με την Επιτροπή.

«Η μεταρρύθμιση των προτιμησιακών συνταξιοδοτικών καθεστώτων» είναι επίσης απαραίτητη στην Πολωνία, σύμφωνα με την Επιτροπή, η οποία επανέλαβε τη σύστασή της από το 2019 που λέει ότι παραμένει ανικανοποίητη.

Στην Πολωνία υπάρχουν ειδικά καθεστώτα συνταξιοδότησης ανάλογα με το επάγγελμα. Οι αστυνομικοί, οι δημοσιογράφοι και οι δικαστές, για παράδειγμα, μπορούν να διεκδικήσουν πρόωρη συνταξιοδότηση μετά από 25 χρόνια εισφορών, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 33,6 ετών για τον γενικό πληθυσμό.

Για άλλες χώρες, η ΕΕ δεν έχει διατυπώσει συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με το συνταξιοδοτικό σύστημα, ιδίως επειδή έχουν ήδη ηλικία συνταξιοδότησης περίπου 65 ετών – ή σκοπεύουν να την επιτύχουν τα επόμενα χρόνια. Στη Φινλανδία και τη Βουλγαρία, αυτό θα συμβεί μέχρι το 2027, αλλά και στην Αυστρία, ενώ στη Σουηδία η μέση ηλικία συνταξιοδότησης είναι ήδη μεταξύ 64 και 65 ετών.

Μία από τις μοναδικές εξαιρέσεις είναι η Σλοβενία, όπου η ηλικία συνταξιοδότησης είναι 61 έτη και έξι μήνες για τις γυναίκες και 62 έτη και 8 μήνες για τους άνδρες, καθώς η χώρα δεν σχεδιάζει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την ηλικία σε αυτό το στάδιο, ούτε καλύπτεται από συγκεκριμένες συστάσεις που καλύφθηκαν ήδη το 2019.

Η μεταρρύθμιση των συντάξεων στην ΕΕ εξακολουθεί να είναι αναγκαία, ιδίως λόγω του «ταχέως αυξανόμενου κόστους της γήρανσης», αλλά και «άλλων επειγουσών προκλήσεων», δήλωσε η Επιτροπή, εξηγώντας στη EURACTIV ότι «τα δημοσιονομικά περιθώρια συχνά δεν επαρκούν για την απορρόφησή τους με βιώσιμο τρόπο».

 

Πηγή:euractiv.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text