Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Lavipharm: Νέες προοπτικές για την εταιρία - νέες συνθήκες διαπραγμάτευσης για τη μετοχή

Lavipharm: Νέες προοπτικές για την εταιρία - νέες συνθήκες διαπραγμάτευσης για τη μετοχή

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Lavipharm: Νέες προοπτικές για την εταιρία - νέες συνθήκες διαπραγμάτευσης για τη μετοχή

Lavipharm: Νέες προοπτικές για την εταιρία - νέες συνθήκες διαπραγμάτευσης για τη μετοχή

 

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίο της εταιρίας που ολοκληρώθηκε σήμερα, θα προσθέσει στα ταμεία της εταιρίας, το ποσό των € 58,0 εκατομμυρίων, περίπου. Με το ποσό αυτό, η εταιρία θα μειώσει τις υποχρεώσεις της, θα βελτιώσει την ποιότητα των κεφαλαίων κίνησης, ενώ παράλληλα θα αποκτήσει κεφάλαια για την υλοποίηση ενός συγκεκριμένου επενδυτικού προγράμματος, αφού, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν και γράφτηκαν στον Τύπο, € 34 εκατ. από κεφάλαια που αντλούνται, θα διατεθούν για την εξαγορά του αντιυπερτασικού patch κλονιδίνης που πωλείται επί σειρά ετών στην Ιταλία (η εξαγορά αφορά τα δικαιώματα διάθεσης διεθνώς, πλην ΗΠΑ). Τα υπόλοιπα € 24 εκατ. θα διατεθούν για το επενδυτικό πλάνο 2022-2026. (Δείτε περισσότερα, εδώ).

Παράλληλα, υπήρξε μία ευρεία αναδιοργάνωση της διοίκησης, με την προσέλκυση νέων ατόμων στο Διοικητικό Συμβούλιο και την ανακατανομή των δραστηριοτήτων.

 

Η πορεία της εταιρίας, κατά τα προηγούμενα χρόνια, δεν ήταν άσχημη. Κατέγραφε ήπιες αυξήσεις των πωλήσεων (μέσος ρυθμός αύξησης 5ετίας 2016-2021: +5,0%) και πετύχαινε μέτρια κέρδη (ποσοστό καθαρού κέρδους μεταξύ 3,7% και 5,7%). Εν τούτοις, λόγω του υψηλού δανεισμού και παλαιότερων ζημιών, η εταιρία εμφάνισε αρνητικά ίδια κεφάλαια και τέθηκε σε καθεστώς επιτήρησης την 31/7/2012, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα.

Δείτε τα βασικά οικονομικά μεγέθη της εταιρίας, κατά τα τελευταία 7 χρόνια (εδώ).

 

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, πραγματοποιήθηκε με την έκδοση 170.588.235 νέων μετοχών, σε αναλογία 10,02 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά μετοχή. Η τιμή διάθεσης ανέρχεται στα € 0,34 ανά μετοχή (η τιμή ήταν μεταξύ € 0,50 και € 0,52 πριν από την αποκοπή του δικαιώματος και άνω από το € 1,00 πριν την ανακοίνωση της αύξησης (η α.μ.κ. “έδιωξε” πολλούς μετόχους από τη μετοχή και έριξε την τιμή).

 

Στον πίνακα του συνδέσμου, μπορείτε να δείτε την ιστορική εξέλιξη της μετοχής και της κεφαλαιοποίησης της εταιρίας (εδώ).

 

Τα δικά μας συμπεράσματα από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, είναι τα παρακάτω:

α) Η α.μ.κ. έγινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ώστε να προσελκύσει τους επενδυτές να συμμετάσχουν, αλλά και να μην υποστούν ζημιά τα κεφάλαια της οικογένειας. Για να εξυπηρετηθούν τα τεχνικά στοιχεία των ιδίων κεφαλαίων και της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, στις 27/7/2022, η εταιρία έκανες reverse split (1 νέα σε κάθε 3 παλαιές), μειώνοντας τον αριθμό των μετοχών της (εδώ).

β) Η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας, μετά την αύξηση, βρίσκεται περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά του τέλους του 2021, πλην όμως, η εταιρία έχει επιπλέον € 58 εκατομμύρια, στο ταμείο της.

γ) Η εταιρία θα υποβάλει αίτηση για να βγει από το καθεστώς επιτήρησης κάτι που θα εγκριθεί. Συνεπώς, θα πάψει να υφίσταται ένα πολύ μεγάλο εμπόδιο, τόσο για την αγορά της, όσο και στις συνθήκες διαπραγμάτευσης της μετοχής. Ήδη, κατά τον τελευταίο μήνα, έχει αυξηθεί σημαντικά ο όγκος των συναλλαγών στη μετοχή. (Δείτε στατιστικά στοιχεία, εδώ).

δ) Η εταιρία θα έχει ισχυροποιημένη κεφαλαιακή διάρθρωση και έχει ένα business plan να “δείξει” προς τα έξω και προς το επενδυτικό κοινό.

ε) Εφ’ όσον υλοποιηθεί η επένδυσή της, θα ενισχύσει, σε γρήγορο χρόνο, τις πωλήσεις και τα κέρδη της.

 

Συμπερασματικά, εκτιμούμε ότι, υπάρχουν οι συνθήκες, για τη σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων της εταιρίας, τόσο κατά το 2023, όσο και στα επόμενα έτη, ενώ παράλληλα, οι θετικές προοπτικές που δημιουργούνται, αλλά και η βελτίωση των τεχνικών συνθηκών στη μετοχή, μπορούν να οδηγήσουν τη μετοχή, σε σημαντική άνοδο.

 

Γιάννης Σιάτρας


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text