Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Προβληματίζει η σημερινή πτώση των αμερικανικών αγορών

Προβληματίζει η σημερινή πτώση των αμερικανικών αγορών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Μας προκαλεί εξαιρετική έκπληξη, το γεγονός της νέας (μεγάλης) διαφοροποίησης της πορείας του Γενικού Δείκτη, σε σχέση, όχι με τις αμερικανικές αγορές -γι’ αυτές το έχουμε συζητήσει εδώ και αρκετό καιρό- αλλά με το δείκτη DAX (Γερμανία), αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές.

Την ώρα που το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη διαμορφώνονταν στο -0,71% (στις 917,10 μονάδες), ο δείκτης DAX υποχωρούσε κατά -2,88%.

Δείτε τα στατιστικά στοιχεία των διεθνών δεικτών που παρακολουθούμε, εδώ.

 

Μεγάλη είναι και η υποχώρηση των αμερικανικών δεικτών, τουλάχιστον μέχρι την 5:30 μμ, κάτι που νομίζουμε ότι δύσκολα θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά, κατά την εξέλιξη της μέρας -βέβαια, δεν είναι λίγες οι φορές που οι αμερικανικές αγορές εκπλήσσουν. (Δείτε εδώ).

 

Θα επιβεβαιωθεί η άποψη που, επί πολύ καιρό εκφράζουμε ότι, έχουμε εισέλθει στο β’ μέρος της κρίσης, στην οποία δεν επιδρούν τα επιτόκια, αλλά η επερχόμενη κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας (στις ΗΠΑ), ή ακόμη και η ύφεση; Είναι αρκετά πιθανό. Σκεφτόμαστε ότι, με τον ίδιο τρόπο συμπεριφέρθηκαν η οικονομία και οι αγορές και κατά την περίοδο 1973-1974. Αρχικά, σοκαρίστηκαν από την αύξηση του επιτοκίου, στη συνέχεια όμως, επικεντρώθηκαν στην πτώση της οικονομικής δραστηριότητας. Είναι πολύ πιθανό.

Πάντως, η εξέταση των διαγραμμάτων που είχαμε χρησιμοποιήσει σε ένα παλαιότερο άρθρο με τίτλο “Κρίσεις Παράλληλες”, δεν αποκλείει η παραπάνω σκέψη να είναι ορθή.

 

Σημειώνω ότι, τα διαγράμματα, έχουν ρυθμιστεί ώστε, ειδικά για τη σημερινή ημερομηνία, να λειτουργούν σε πραγματικό χρόνο.

Δείτε το διάγραμμα του Nasdaq (κρίση 1973 και τρέχουσα)

 

 

Δείτε επίσης, το διάγραμμα του Dow Jones (για την κρίση του 1973 και την τρέχουσα), καθώς επίσης και του S&P (εδώ).

 

Το ζήτημα είναι να δούμε εάν και κατά πόσο θα επηρεαστεί η ελληνική αγορά. Παλαιότερα, εκτιμούσαμε ότι θα επηρεαστεί σημαντικά. Κατά το τελευταίο διάστημα, έχει επιβεβαιωθεί η άποψη που είχαμε, ήδη από το Μάιο, εκφράσει, ότι η ελληνική αγορά θα διαφοροποιηθεί θετικά. Φοβόμαστε όμως ότι, ακόμη και εάν υπάρξει θετική διαφοροποίηση για την ελληνική αγορά, αυτό δε σημαίνει ότι η ελληνική αγορά δε θα έχει προβλήματα. Απλά, θα είναι μικρότερα.

 

Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι, όσα συμβαίνουν το καιρό αυτό στο ελληνικό Χρηματιστήριο, δείχνουν μία αγορά που “κρατιέται” για να μην ανέβει. Στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή σημειώνονται εξελίξεις, απ’ αυτές που υποδηλώνουν ότι, το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον …σιγοβράζουν.

 

Θα δούμε. Προς το παρόν, θα επικεντρωθούμε στην επικείμενη είσοδο του “συστήματος” στην αγορά. Δε μπορούμε να πούμε ότι η εξέλιξη αυτή δε μας προβληματίζει. Όμως, έχοντας βιώσει ένα χρόνο σ’ αυτή την κρίση, μπορούμε να πούμε ότι ο προβληματισμός είναι μειωμένος.

Αύριο, θα καταλήξουμε στις μετοχές που θα τοποθετηθούμε. Επίσης, θα πραγματοποιήσουμε “ασκήσεις επί χάρτου”, δηλαδή σενάρια, για το τί μπορεί να συμβεί στη συνέχεια, με τους δείκτες και τις παραλλαγές του συστήματος.

 

Καλό σας βράδυ.

(ολοκληρώθηκε στις 6:25 μμ)

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text