Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ: Αντίθετες στρατηγικές επαγγελματιών και ερασιτεχνών επενδυτών

Χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ: Αντίθετες στρατηγικές επαγγελματιών και ερασιτεχνών επενδυτών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το 2022 χαρακτηρίστηκε από μεγάλες αναταραχές και σημαντική αστάθεια στις διεθνείς αγορές. Για τον λόγο αυτό, πολλοί επαγγελματίες επενδυτές και διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων μείωσαν τις επενδυτικές τους θέσεις, συσσώρευσαν μετρητά και -σε πολλές περιπτώσεις- άνοιξαν θέσεις πώλησης σε βασικούς αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες και μετοχές. Ωστόσο, όπως προκύπτει από την ανάλυση στατιστικών στοιχείων, αντίθετη στρατηγική ακολούθησαν οι μεμονωμένοι ιδιώτες επενδυτές.

Οι ιδιώτες επενδυτές αύξησαν τις θέσεις τους στην αγορά μετοχών. Τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια και τα ETF με έδρα τις ΗΠΑ, τα οποία είναι δημοφιλή μεταξύ των μεμονωμένων επενδυτών, έχουν προσελκύσει καθαρές εισροές άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος -ένα από τα υψηλότερα ποσά που έχουν καταγραφεί από το 2000. Αντίθετα, τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), τα οποία διαχειρίζονται επαγγελματίες επενδυτές, στοιχηματίζουν σε πτώση των τιμών των μετοχών και αυξάνουν το ποσοστό των μετρητών που διακρατούν ως προς το σύνολο του ενεργητικού τους. Το ποσοστό αυτό αποτελεί το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από το 2020 και έχει διαμορφωθεί στο 2,5% του χαρτοφυλακίου τους, από το 1,5% που βρισκόταν κατά το τέλος του προηγούμενου έτους.


 

Η ισχυρή αγορά εργασίας και η ανθεκτικότητα των καταναλωτών, παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων και την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, αποτέλεσε πηγή αισιοδοξίας για την χρηματιστηριακή αγορά. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τάσεις αυτές μεταβάλλονται. Πιο συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, κατά τον μήνα Νοέμβριο, σημείωσαν τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση σε διάστημα σχεδόν ενός χρόνου. Παράλληλα, οι αυξήσεις επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) αρχίζουν να ασκούν σημαντική επίδραση στους καταναλωτές. Οι παραπάνω λόγοι είναι υπεύθυνοι για την διαμόρφωση ενός κλίματος απαισιοδοξίας ανάμεσα στους θεσμικούς επενδυτές.

 

Τα hedge funds, έχουν μειώσει την έκθεση τους στην μετοχική αγορά των ΗΠΑ. Ο λόγος των θέσεων αγοράς, προς τις θέσεις πώλησης -που αποτελεί μέτρο της έκθεσης των αμοιβαίων κεφαλαίων στην χρηματιστηριακή αγορά- έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο (δηλαδή έχουν αυξηθεί οι θέσεις πώλησης) από τις αρχές του 2019, σύμφωνα με δεδομένα της Goldman Sachs.


Σε αντιδιαστολή με τα παραπάνω έρχεται η στρατηγική που ακολουθείται από την πλειοψηφία των μεμονωμένων επενδυτών. Οι ερασιτέχνες επενδυτές εφαρμόζουν στρατηγικές τύπου “buy-the-dip”, δηλαδή αγοράζουν μετοχές έπειτα από μεγάλες πτώσεις, με σκοπό να επωφεληθούν από την χαμηλή τιμή εισόδου. Ωστόσο, η στρατηγική αυτή, παρόλου που αποδείχθηκε ιδιαίτερα κερδοφόρα μετά την οικονομική κρίση του 2008, φέτος τείνει να καταγράψει τη χειρότερη επίδοσή της από το 1979.


Με πληροφορίες από wsj.com


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text