Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Οι αγορές - Το απόλυτο σύστημα - Οι μετοχές

Οι αγορές - Το απόλυτο σύστημα - Οι μετοχές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι αγορές

 

Το 2022 ήταν ένα ταραγμένο έτος, γεμάτο μεταβολές και εκπλήξεις.

Μπορεί να υπήρξε άσχημο για μερικούς, αλλά -ευτυχώς- δεν υπήρξε καταστροφικό.

 

Οι θέσεις μας για την πορεία των αγορών, είναι γνωστές, έχουν εκφραστεί συχνά και δεν έχουν μεταβληθεί σημαντικά, από όταν διατυπώθηκαν για πρώτη φορά, μετά την ένταση της χρηματοοικονομικής και γεωπολιτικής κρίσης. Τελευταία φορά, τις διατυπώσαμε, εδώ.

 

Καλώς ή κακώς, οι εκτιμήσεις που εκφράσαμε για την πορεία των αμερικανικών αγορών, επιβεβαιώνονται. Με βάση τις εκτιμήσεις αυτές, ούτε το 2023 θα είναι ένα καλό έτος για πολλές από τις μεγάλες διεθνείς αγορές. Τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Έχουμε πλέον εισέλθει στο β’ μέρος της κρίσης, όπου ουδείς, ή ελάχιστοι, ενδιαφέρονται για τα επιτόκια και το ενδιαφέρον μετατοπίζεται πλέον στην ύφεση και στο πώς αυτή θα επιδράσει στα κέρδη των επιχειρήσεων. Από την άλλη πλευρά, η φούσκα του Nasdaq συνεχίζει να σπάει και να έχει εξαιρετικές ομοιότητες με την πτώση του δείκτη, πριν από 48 χρόνια. Δείτε εδώ.

Ήδη, ο δείκτης απέχει 34,0% από το υψηλό που πέτυχε το Νοέμβριο του 2021, απέχει 2,5% από το χαμηλότερο σημείο του έτους 2022 (δείτε εδώ) και συνεχίζουμε να εκτιμούμε ότι, όταν τελειώσει η παρούσα κρίση, θα έχει απωλέσει τουλάχιστον 45% από το υψηλό του Νοεμβρίου 2021 -στην καλύτερη περίπτωση. Σημειώνουμε ότι, ο ίδιος δείκτης, στην κρίση του 1973 (η πορεία του τότε εμφανίζεται στο παραπάνω διάγραμμα), κατέγραψε απώλειες κοντά στο -60%.

 

Ήδη από το μήνα Μάιο, είχαμε εκφράσει την άποψη ότι, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, για λόγους που είχαμε αναφέρει τότε, θα είχε καλύτερη επίδοση σε σχέση με τις αμερικανικές, αλλά και τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές. Τις θέσεις αυτές, τις διατυπώσαμε περισσότερο αναλυτικά, στο τεύχος Ιουνίου, Νο 241, εδώ.

 

Οι θέσεις αυτές επιβεβαιώνονται όλο αυτό το διάστημα. Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά πετυχαίνει μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη και τον κόσμο. Με την έννοια ότι, είτε διατηρείται θετική, είτε -σε παλαιότερους μήνες- καταγράφει απώλειες, σημαντικά μικρότερες από άλλες αγορές.

 

Κατά τα φαινόμενα, θα διατηρήσει αυτή την πορεία και στους επόμενους μήνες. Δεν περιμένουμε πλήρη αποστασιοποίηση της ελληνικής αγοράς από το διεθνές γίγνεσθαι και την επίτευξη μιας πολύ καλής πορείας, εν μέσω διεθνούς κρίσης. Περιμένουμε απλά, κάτι καλύτερο. Ίσως κάποια κέρδη, αλλά όχι κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, τουλάχιστον με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα.

 

Το απόλυτο σύστημα

 

Το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών”, το οποίο ακολουθούμε από την αρχή του 2019, φέτος, εμφάνισε προβλήματα, όπως άλλωστε εμφάνισαν όλα τα συστήματα που ακολουθούν την τάση. Αιτία ήταν η έλλειψη σαφούς μεσομακροπρόθεσμης τάσης, από την αρχή του έτους, μία κατάσταση η οποία συνεχίζεται.

Ακολουθήσαμε την παραλλαγή “Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών και Υψηλού Χαμηλού 20 ημερών”, σε δύο περιπτώσεις, παρά τις αμφισβητήσεις μας για την πορεία των αγορών. Οι κινήσεις αυτές προκάλεσαν ζημιές -μικρές ζημιές, αλλά ζημιές.

Αποφύγαμε να ακολουθήσουμε την ίδια παραλλαγή κατά το μήνα Νοέμβριο, όταν δόθηκε νέο σήμα εισόδου -ένα σήμα που μέχρι στιγμής αποδεικνύεται πετυχημένο.

Θελήσαμε να καθυστερήσουμε την είσοδό μας και επιλέξαμε να ακολουθήσουμε την πιο αργή παραλλαγή, αυτή του “εξομαλυντή 3 ημερών”, δηλαδή την περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης έχει διασπάσει ανοδικά τον ΚΜΟ-200 ημερών και που παράλληλα, η καμπύλη του ΚΜΟ-200 ημερών έχει πάρει θετική κλίση, όπως πήρε πριν από μερικές μέρες.

 

Είχαμε υπολογίσει ότι θα υπήρχε σήμα εισόδου, είτε στις 16/12, είτε στις 19/12. Σήμερα, το σήμα εισόδου εμφανίστηκε (δείτε εδώ), στις στήλες 9, 10 και 11.

 

Ακολουθήσαμε το σύστημα, τοποθετούμενοι στην αγορά, παρά το ότι πιστεύουμε ότι, στις αγορές -και στην ελληνική- εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος. Όμως, από την άλλη πλευρά, ακολουθούμε ένα σύστημα, για να μας καθοδηγεί όταν υπάρχουν αμφιβολίες και αδυνατούμε να πάρουμε μια απόφαση.

 

Έχουμε εμπιστοσύνη στο σύστημά μας, ότι, τελικά δε θα μας οδηγήσει σε ζημιές και ότι, θα συνεχίσει να μας δείχνει το “δρόμο”, σε στιγμές προβληματισμού.

 

Τις επόμενες μέρες, θα υπολογίσουμε τα διάφορα σενάρια του συστήματος και θα σας τα γνωστοποιήσουμε.

 

Οι μετοχές

 

Επί τουλάχιστον δύο χρόνια, αναφερόμασταν στις τραπεζικές μετοχές και στη φάση που αυτές θα εισέλθουν, όταν ξεπεράσουν τα προβλήματα του παρελθόντος και επανέλθουν πλέον στην κανονικότητα. Δυστυχώς, η κανονικότητα, τις βρίσκει στο μέσον μιας διεθνούς κρίσης. Εν τούτοις, αν σήμερα η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει αντοχές, αυτό, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται και στην επαναφορά των τραπεζικών μετοχών στην κεντρική σκηνή του Χρηματιστηρίου.

Επιλέξαμε δύο από τις τέσσερις συστημικές τραπεζικές μετοχές, για να εκμεταλλευτούμε, τα θετικά στοιχεία που μπορούν να παρουσιάσουν αυτές κατά τη διάρκεια του 2023.

Επιλέξαμε τη ΦΡΛΚ, παρά τα προβλήματα που είχε αυτή αντιμετωπίσει στο παρελθόν, λόγω των πολύ σημαντικών στοιχείων που έχει να παρουσιάσει ο Όμιλος και να πετύχει οικονομικά, φέτος.

Επιλέξαμε τη ΜΟΤΟ, επειδή βρέθηκε σε μία καλή τιμή, επειδή τη γνωρίζουμε και επειδή και το 2023, μπορεί να είναι μία καλή χρονιά γι’ αυτή.

 

Όπως αναφέραμε και στο πρωινό σχόλιο, στη θέση των μετοχών αυτών (τουλάχιστον των δύο μη τραπεζικών) θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε αρκετές ακόμη μετοχές, χωρίς να έχει μεγάλη σημασία ή να υπάρξει σημαντική διαφοροποίηση στην απόδοση -δείτε εδώ.

 

Κατά τις επόμενες μέρες, θα αναλυθεί καλύτερα η παραλλαγή του “εξομαλυντή 3 ημερών”, αλλά και τί αναμένουμε από την κάθε μετοχή που επιλέξαμε, ή και τις άλλες που είχαμε ως συμπληρωματικές επιλογές.

 

Καλό σας βράδυ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text