Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 248 | ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ: Σημαντική υποχώρηση της κερδοφορίας στο 9μηνο

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ: Σημαντική υποχώρηση της κερδοφορίας στο 9μηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ: Σημαντική υποχώρηση της κερδοφορίας στο 9μηνο

Η σημαντική υποχώρηση των διεθνών τιμών των Α’ υλών, η οποία ξεκίνησε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, επιταχύνθηκε μέσα στο τρίτο τρίμηνο, επιβαρύνοντας το μικτό αποτέλεσμα και κατ’ επέκταση τα λειτουργικά κέρδη και τα κέρδη προ φόρων. Παράλληλα η διατήρηση του κόστους ενέργειας σε υψηλά επίπεδα σε συνδυασμό με την αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους επιβάρυναν περαιτέρω τα αποτελέσματα. Παρά τους εξαιρετικά αρνητικούς παράγοντες απόρροια της πολεμικής σύγκρουσης, της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων, τα σωρευτικά οικονομικά μεγέθη, αν και διορθωμένα σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά του περασμένου έτους, συνέχισαν με θετικό πρόσημο. Οι εξελίξεις αυτές, οδήγησαν σε σημαντική πτώση του μικτού περιθωρίου κέρδους, σε 11,1%, από 21,2%, κάτι που επέδρασε σημαντικά στα κέρδη (στην ουσία, κατά το γ’ τρίμηνο, η εταιρία λειτούργησε με ζημιά ύψους € 227 χιλιάδων). Τα κέρδη προ φόρων, για το σύνολο του 9μήνου, έφτασαν στα € 590 χιλιάδες, από € 2,7 εκατομμύρια, κατά το 9μηνο του 2021.

Η εταιρία, ή καλύτερα, τα αποτελέσματά της, είναι “θύμα” της κυκλικότητας των προϊόντων που επεξεργάζεται, αλλά και της συγκυριακής κρίσης στον τομέα της ενέργειας. Η μείωση του μικτού περιθωρίου κέρδους, επιβεβαιώνει την πρόβλεψη που διατυπώσαμε από το Σεπτέμβριο. Για το σύνολο του έτους, διατηρούμε την πρόβλεψή μας για πωλήσεις ύψους € 32,0 εκατομμυρίων, όμως μειώνουμε περαιτέρω την πρόβλεψή μας για τα κέρδη, τα οποία, εκτιμούμε ότι θα κυμανθούν περί τις € 475 χιλιάδες.

Δεν θα επενδύαμε στη συγκεκριμένη μετοχή, τουλάχιστον πριν υπάρξουν ενδείξεις για βελτίωση της τιμής του αλουμινίου και τη σοβαρή αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας. Παράλληλα και η εμπορευσιμότητα της εταιρίας είναι προβληματική.

Δείτε την ανακοίνωση της εταιρίας (εδώ). Δείτε τα οικονομικά της στοιχεία (εδώ).

 

Το παρόν κείμενο δημοσιεύθηκε στο συνδρομητικό τμήμα του eurocapital.gr, την 7/12/2022

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text