Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 248 | ΕΛΙΝΟΙΛ: Θετικές προοπτικές από την διεθνή αγορά στο δ΄τρίμηνο

ΕΛΙΝΟΙΛ: Θετικές προοπτικές από την διεθνή αγορά στο δ΄τρίμηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΛΙΝΟΙΛ: Θετικές προοπτικές από την διεθνή αγορά στο δ΄τρίμηνο

Στο εννεάμηνο του 2022, οι πωλήσεις ανήλθαν στα € 2.801 εκατ. από € 1.083 εκατ. στο περσινό εννεάμηνο και τα κέρδη έφτασαν τα € 8,6 εκατ. από € 3,7 εκατ. αντίστοιχα (εδώ). Οι επιδόσεις της εταιρίας, εξαρτώνται άμεσα, από την εξέλιξη της τιμής του πετρελαίου, από την εγχώρια και διεθνή ζήτηση για καύσιμα και από την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου (η εταιρία επωφελείται από την ενίσχυση του δολαρίου). Οι παράγοντες αυτοί, λειτούργησαν προς όφελος της εταιρίας, ειδικά στην δραστηριότητα του διεθνούς εμπορίου. Στην εγχώρια αγορά παρατηρήθηκαν σημάδια κάμψης στο γ΄τρίμηνο στις πωλήσεις και στα έσοδα (διαβάστε στην σελ. 8 - 9, εδώ). Για το δ΄τρίμηνο του έτους, η διοίκηση εκτιμά ότι η πίεση στην ανάπτυξη των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά θα συνεχιστεί ενώ αρκετά θετικές θα είναι οι προοπτικές για την διεθνή αγορά.

Για το σύνολο του έτους, θα αναθεωρήσουμε τις προβλέψεις για πωλήσεις στα € 3.500 εκατ. (από € 3.000 εκατ.) και τα καθαρά κέρδη θα φτάσουν στα € 10,5 εκατ. (από € 8 εκατ.) διαμορφώνοντας ένα καθαρό περιθώριο κέρδους κοντά σε αυτό του α΄εξαμήνου και του εννεαμήνου, στο 0,3%.

Χρηματιστηριακά, η μετοχή έχει χαμηλή εμπορευσιμότητα (μ.ο ημερήσιων πράξεων 11) και κερδίζει από την αρχή του έτους 9,2%. Η άποψη μας, είναι ουδέτερη για την εταιρία, καθώς εντάσσεται στον κλάδο των εταιρίων, όπου καλούνται να μετασχηματιστούν ενεργειακά. Μέχρι στιγμής, η διοίκηση, έχει πραγματοποιήσει βήματα (εδώ), προς αυτή την κατεύθυνση, τα οποία όμως είναι μικρά.

Το παρόν κείμενο δημοσιεύθηκε στο συνδρομητικό τμήμα του eurocapital.gr, την 8/12/2022

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text