Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 248 | ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Η χρηματοοικονομική διάρθρωση των δαπανών δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια για κερδοφορία

ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Η χρηματοοικονομική διάρθρωση των δαπανών δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια για κερδοφορία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Η χρηματοοικονομική διάρθρωση των δαπανών δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια για κερδοφορία

Αύξηση πωλήσεων 7,75% και μείωση κερδών προ φόρων κατά 58,0% κατέγραψε η εταιρία στο εννεάμηνο του 2022. Οι βασικοί λόγοι για την μείωση της κερδοφορίας, ήταν α) η σημαντική αύξηση των τιμών του δημοσιογραφικού χαρτιού, β) η αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και γ) η αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους, καθώς ο δανεισμός του Ομίλου είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο. Ωστόσο, σημειώνεται στο δελτίο τύπου ότι εγκρίθηκε η ανά τρίμηνο επιχορήγηση του κόστους δημοσιογραφικού χαρτιού (εδώ).

Λόγω της φύσης της δραστηριότητας της εταιρίας, τα κόστη και οι δαπάνες λειτουργίας, είναι αρκετά υψηλά, με αποτέλεσμα να μην διαμορφώνεται ένα ικανοποιητικό επίπεδο καθαρής κερδοφορίας και περιθωρίου κέρδους. Σημειώνεται επίσης, ότι η κερδοφορία της εταιρίας “φουσκώνει” και “ξεφουσκώνει” ανά περιόδους από τα λοιπα έσοδα (κρατικές επιχορηγήσεις, έσοδα από ενοίκια, λοιπά έσοδα θυγατρικών) και από την αποτίμηση χρεογράφων.

Οι εκδοτικές εταιρίες στην Ελλάδα, ήταν ανέκαθεν εταιρίες χαμηλής κερδοφορίας και για το λόγο αυτό συχνά αναπτύσσονταν σε επιχειρηματικούς ομίλους που είχαν και άλλες δραστηριότητες, οπότε λειτουργούσαν και με στόχο την προβολή των επιχειρηματιών και την υποβοήθησή τους σε καταστάσεις διαπλοκής. Βέβαια, οι “Αττικές Εκδόσεις” δε συνιστούν μία τέτοια περίπτωση. Εν τούτοις, θα είναι πάντα μια εταιρία με χαμηλά και διακυμαινόμενα αποτελέσματα.

Για το σύνολο του έτους, θα διατηρήσουμε την πρόβλεψη μας για πωλήσεις στα € 18,5 εκατ. και για τα κέρδη θα αναθεωρήσουμε την εκτίμηση μας, στις € 750 χιλιάδες (από € 370 χιλ.).

Χρηματιστηριακά, η μετοχή κατά βάση δεν πραγματοποιεί πράξεις και δεν μας ενδιαφέρει επενδυτικά.

Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ.

Το παρόν κείμενο δημοσιεύθηκε στο συνδρομητικό τμήμα του eurocapital.gr, την 8/12/2022

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text