Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 248 | ΑΒΑΞ: Βελτιωμένες επιδόσεις στο εννεάμηνο - Οι υποχρεώσεις εξακολουθούν να είναι υψηλές

ΑΒΑΞ: Βελτιωμένες επιδόσεις στο εννεάμηνο - Οι υποχρεώσεις εξακολουθούν να είναι υψηλές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΑΒΑΞ: Βελτιωμένες επιδόσεις στο εννεάμηνο - Οι υποχρεώσεις εξακολουθούν να είναι υψηλές

Βελτιωμένες παρουσιάζονται οι επιδόσεις του Ομίλου, στο εννεάμηνο του 2022. Τα έσοδα (από συνεχιζόμενες και διακοπείσες δραστηριότητες), έφτασαν τα € 606,3 εκατ. (+16,4% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2021) το μικτό αποτέλεσμα του Ομίλου, ήταν κερδοφόρο στα € 16,2 εκατ. από ζημίες € 3,3 εκατ. στο α΄εξάμηνο του 2022 και τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα € 33,6 εκατομμύρια (εδώ).

Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε, ότι τα μεγέθη αυτά είναι ευνοημένα από τα έσοδα και την κερδοφορία της διακοπείσας δραστηριότητας του Ομίλου (Volterra). Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα μεγέθη της διακοπείσας δραστηριότητας, διότι αποτελούν κομμάτι της ιστορίας του Ομίλου και συνέβαλαν (είτε θετικά είτε αρνητικά), στην διαμόρφωση της χρηματοοικονομικής και χρηματιστηριακής της εικόνας, επί σειρά ετών στο παρελθόν.

 

Η υστέρηση του κύκλου εργασιών στο τρέχον έτος, οφείλεται στην καθυστέρηση έναρξης νέων έργων, κυρίως λόγω των αυξημένων τιμών στα κατασκευαστικά υλικά, τα μεταφορικά έξοδα και τα καύσιμα. Εντούτοις η διοίκηση ενημερώνει ότι νέα έργα εισέρχονται σε φάση υλοποίησης, που παρουσιάζουν καλύτερους όρους κερδοφορίας. Συγκεκριμένα, εκτιμά ανάκαμψη της δραστηριότητας στο δ΄τρίμηνο και περαιτέρω ενίσχυση στο 2023.

Για το σύνολο του έτους, θα διατηρήσουμε την πρόβλεψη μας για έσοδα στα € 400 εκατ. και καθαρά κέρδη στα € 16 εκατομμύρια, λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι, η λογιστική καταγραφή πωλήσεων και κερδών στις κατασκευαστικές εταιρίες, συχνά ακολουθεί μία εξέλιξη και λογική, που δεν είναι χρονικά συνεπής με το κατασκευαστικό έργο. Στις παραπάνω εκτιμήσεις, δε συμπεριλαμβάνουμε τα αποτελέσματα από τις διακοπείσες δραστηριότητες της Volterra.

Χρηματιστηριακά, η μετοχή έχει λάβει την εύνοια των θεσμικών επενδυτών, καθώς βρίσκεται πλέον στα χαρτοφυλάκια 15 Αμοιβαίων Κεφαλαίων, όταν το 2020 βρισκόταν σε 3 χαρτοφυλάκια. Η επανεκκίνηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, αναμφίβολα θα αποτυπωθεί μελλοντικά στα μεγέθη της εταιρίας, καθώς η εταιρία, έχει αναλάβει ήδη αρκετά σημαντικά και μεγάλα έργα, ωστόσο μας προβληματίζει το ύψος των υποχρεώσεων της.

Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ.

 

Σημείωση: Τις ημέρες αυτές, εργαζόμαστε σε μία μεγάλη ιστορική μελέτη, η οποία εξετάζει την πορεία του συνόλου του καταστασκευαστικού κλάδου, από το 1993 μέχρι σήμερα. Εξετάζουμε κάθε εταιρία που εισήχθη. Τί χρήματα “πήρε” από την αγορά και τί έδωσε. Φοβούμαστε ότι, τα αποτελέσματα θα στεναχωρήσουν, αφού θα αποδείξουν ότι, τελικά, παρά τα έργα, τα μεγαλεία, τα ανεκτέλεστα υπόλοιπα που …ζάλιζαν, οι ιδιώτες επενδυτές του Χρηματιστηρίου, στην πλειοψηφία τους υπέστησαν τεράστιες ζημιές. Με τη μελέτη αυτή, η οποία έχει ιστορική και διδακτική αξία, θέλουμε να δείξουμε ότι ο κλάδος είναι ασταθής και ότι, οι μετοχές του συγκεκριμένου κλάδου δεν είναι για να τις …παντρευόμαστε, αλλά απαιτούν ειδικό χειρισμό. Εκτιμούμε ότι, η μελέτη αυτή θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους, ώστε να συμπεριληφθεί στην ύλη του τεύχους του Ιανουαρίου (Νο 248).

 

 

Το παρόν κείμενο δημοσιεύθηκε στο συνδρομητικό τμήμα του eurocapital.gr, την 15/12/2022

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text