Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 248 | ΣΙΔΜΑ: Ζημιογόνο το γ΄τρίμηνο - Πτώση της τιμής του χάλυβα 53,7% από την αρχή του έτους

ΣΙΔΜΑ: Ζημιογόνο το γ΄τρίμηνο - Πτώση της τιμής του χάλυβα 53,7% από την αρχή του έτους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΣΙΔΜΑ: Ζημιογόνο το γ΄τρίμηνο - Πτώση της τιμής του χάλυβα 53,7% από την αρχή του έτους

Η πτώση της τιμής των εμπορευμάτων τους τελευταίους μήνες, έχει αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά τις εταιρίες, που τα εμπορευονται ή τα έχουν ως βασική α’ ύλη. Στην περίπτωση της ΣΙΔΜΑ, η τιμή του χάλυβα έχει υποχωρήσει από την αρχή του έτους κατά 53,7%.

Όπως αναφέρει και η διοίκηση, στο δελτίο του εννεαμήνου, το γ΄τρίμηνο ήταν ζημιογόνο, λόγω της μείωσης της τιμής των προϊόντων που εμπορεύεται και του ετεροχρονισμού στην μείωση του αντίστοιχου μέσου κόστους αποθήκευσης.

Σε επίπεδο εννεαμήνου, ο κύκλος εργασιών ήταν αυξημένος κατά 28,7%, τα κέρδη προ φόρων ήταν μειωμένα κατά 61,7% και τα περιθώρια κέρδους ήταν αρκετά συρρικνωμένα σε σχέση με αυτά του εννεαμήνου του 2021 (εδώ). Σημειώνεται ότι στο περσινό εννεάμηνο τα κέρδη προ φόρων ήταν αυξημένα κατά € 13,5 εκατ. λόγω απεικόνισης των δανειακών υποχρεώσεων σύμφωνα με το ΔΠΛΧΑ 9.

Η εκτίμηση της διοίκησης για το σύνολο του έτους είναι ότι, θα υπάρξει βελτίωση των περιθωρίων κέρδους, καθώς θα εισέρχονται φθηνότερα εμπορεύματα στις αποθήκες (μείωση του μέσου κόστους κτήσης αποθεμάτων), ενώ παράλληλα υποστηρίζει ότι, δεν διαφαίνεται κάποιος παράγοντας ικανός να διαφοροποιήσει ουσιωδώς, προς το χειρότερο, έως το τέλος του έτους τη γενική εικόνα των θεμελιωδών μεγεθών του Ομίλου.

Για το σύνολο του έτους, θα αναθεωρήσουμε την πρόβλεψη για τις πωλήσεις (καθώς ήταν αρκετά συντηρητική), στα € 260 εκατ. (έναντι πρόβλεψης € 245 εκατ.) και θα διατηρήσουμε την άποψη μας για καθαρό περιθώριο κέρδους περίπου στο 7%, εκτιμώντας ότι η κερδοφορία θα κινηθεί γύρω από τα €18 εκατομμύρια.

Χρηματιστηριακά, η μετοχή έχει μικρή εμπορευσιμότητα (μ.ο. ημερήσιων πράξεων 28). Επενδυτικά, παρακολουθούμε την εταιρία, πλην όμως, λόγω της φάσης του κύκλου της τιμής των εμπορευμάτων, δεν είμαστε θετικοί για τη μετοχή της. Θα ενδιαφερθούμε εφόσον υπάρξουν βάσιμες προβλέψεις για βελτίωση του κύκλου της τιμής του χάλυβα.

Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών,εδώ.

 

Το παρόν κείμενο δημοσιεύθηκε στο συνδρομητικό τμήμα του eurocapital.gr, την 19/12/2022

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text