Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 248 | ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Σταθεροποίηση της ζήτησης και αυξημένο κόστος λειτουργίας αναμένεται στο δ΄τρίμηνο

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Σταθεροποίηση της ζήτησης και αυξημένο κόστος λειτουργίας αναμένεται στο δ΄τρίμηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Σταθεροποίηση της ζήτησης και αυξημένο κόστος λειτουργίας αναμένεται στο δ΄τρίμηνο

Αύξηση των πωλήσεων (+16,9%), μείωση των κερδών προ φόρων (-5,6%) και συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους, παρουσίασε η εταιρία στο εννεάμηνο. Όπως έχουμε επισημάνει και σε προηγούμενα μας άρθρα, οι τιμές των εμπορευμάτων ακολουθούν μια κυκλική κίνηση και παράλληλα επηρεάσουν τα μεγέθη των εταιριών, που η δραστηριότητα τους συνδέεται άμεσα με αυτά. Σε αυτή τη φάση του κύκλου, η τιμή του χάλυβα (που αφορά την δραστηριότητα της Ελαστρον) υποχωρεί σημαντικά και αυτό απεικονίζεται στα μεγέθη του Ομίλου.

Για το το δ΄τρίμηνο, η διοίκηση δεν αναμένει ουσιαστικές διαφοροποιήσεις, με κύριο χαρακτηριστικό αυτού, την σταθεροποίηση της ζήτησης και το αυξημένο κόστος λειτουργίας οδηγούμενο κυρίως από την αύξηση του κόστους μεταφορών, ενέργειας και βασικών πρώτων υλών παραγωγής.

Για το σύνολο του έτους, εκτιμούμε ότι ο κύκλος εργασιών θα κυμανθεί από τα € 190 με € 200 εκατομμύρια και με επιφύλαξη για τα κέρδη εκτιμούμε ότι θα κινηθούν γύρω από τα € 13,5 εκατ. διαμορφώνοντας ένα καθαρό περιθώριο κέρδους περίπου στο 7%.

Χρηματιστηριακά, η μετοχή έχει χαμηλή εμπορευσιμότητα (μ. ο. ημερήσιων πράξεων 46) και χάνει από την αρχή του έτους 1,7%. Ωστόσο δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε την αρκετά ικανοποιητική πορεία που κατέγραψε από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι το Νοέμβριο του 2021, όπου κορύφωσε στο € 2,7 (επίπεδο τιμής που είχε σημειωθεί ξανά τον Σεπτέμβριο του 2008). Επενδυτικά, προς το παρόν δεν θα επιλέγαμε την μετοχή, λόγω της εξέλιξης των τιμών των εμπορευμάτων και της χαμηλής εμπορευσιμότητας.

Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ.

 

Το παρόν κείμενο δημοσιεύθηκε στο συνδρομητικό τμήμα του eurocapital.gr, την 19/12/2022

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text