Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Ξαναβρεθήκαμε πάνω στο “τρένο” της αγοράς -και νιώθουμε καλά γι’ αυτό!

Ξαναβρεθήκαμε πάνω στο “τρένο” της αγοράς -και νιώθουμε καλά γι’ αυτό!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι 923,86 μονάδες του σημερινού κλεισίματος του Γενικού Δείκτη, αποτελούν το υψηλότερο κλείσιμο από την 28/4/2022 (925,07 μονάδες τότε), όταν, μετά την πτώση που προκάλεσε η εισβολή στην Ουκρανία, οι αγορές, επηρεασμένες από την άνοδο του 2021, θεωρούσαν ότι, τα τότε γεγονότα, ήταν απλά “ένα ακόμη επεισόδιο”, αμελητέο, που δε θα σταματούσε την πολυετή ανοδική διαδρομή των δεικτών.

Τα πράγματα, όχι απλά αποδείχθηκαν διαφορετικά, αλλά, εκείνη η περίοδος, μοιάζει να ανήκει σε μια άλλη εποχή. Τα πάντα έχουν αλλάξει από τότε.

 

Πολλά ήταν τα βιώματα που είχαμε και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από τότε. Το 2022, μας έμαθε πολλά καινούργια, ή καλύτερα, μας θύμισε πολλά ξεχασμένα, πράγματα. Αυτά, τα ανακεφαλαιώνουμε στο νέο μας τεύχος, που θα κυκλοφορήσει την πρώτη βδομάδα του νέου έτους -λόγω των αδειών της περιόδου, δε γνωρίζουμε ακόμη την ακριβή ημερομηνία, όμως θα είναι πριν από τα Φώτα.

 

Ένα απ’ αυτά που μας έμαθε, μπορούμε να το πούμε από τώρα: Να εμπιστευόμαστε περισσότερο τα συστήματα που, μέσα στο χρόνο, έχουν αποδειχθεί “νικηφόρα”.

Το “απόλυτο σύστημα”, κατέγραψε δύο συνεχόμενες αποτυχίες, μέσα στο 2022. Αυτές, προκλήθηκαν από τις πραγματικά πρωτοφανείς συνθήκες της αγοράς, στην οποία, επί μήνες, δε μπορούσε να επικρατήσει κάποια -έστω μεσοπρόθεσμη- τάση.

Γνωρίζαμε και γνωρίζουμε ότι τα συστήματα που ακολουθούν την τάση, συχνά έχουν αποτυχίες. Οι οποίες βέβαια κοστίζουν λίγο.

 

Ο δικός μας δισταγμός, στην τρίτη είσοδο (της 31/10/2022), που μέχρι στιγμής αποδεικνύεται επιτυχημένη, έχει να κάνει με ένα άλλο σημείο:

 

Είχαμε εκτιμήσει ορθά τη διαφοροποίηση στην πορεία του ελληνικού δείκτη, σε σχέση με τους διεθνείς και κυρίως τους αμερικανικούς δείκτες. Καθώς εκτιμούσαμε -και συνεχίζουμε να εκτιμούμε- ότι η πτώση στις αμερικανικές αγορές θα συνεχιστεί, νομίζαμε ότι αυτή, θα παρασύρει προς τα κάτω και την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Σαφώς και την επηρεάζει και θα συνεχίσει να την επηρεάζει. Όμως, υπάρχει μια διαφοροποίηση σημαντικά μεγαλύτερη απ’ ότι είχαμε εκτιμήσει.

 

Σε κάθε περίπτωση, ακολουθήσαμε, έστω και με μικρή χρονική καθυστέρηση, το τελευταίο -και πιο αργό- “σήμα εισόδου” στην αγορά, αυτό του εξομαλυντή 3 ημερών.

Μέχρι στιγμής, τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν καλά. Τουλάχιστον στο εσωτερικό.

Και αν μέσα πάμε καλά, εκτιμούμε ότι έξω, τα πράγματα θα “ταρακουνηθούν” αρκετά κατά το 2023. Την πρώτη εικόνα για τις εξελίξεις του 2023, θα την έχουμε μετά τις 20 Ιανουαρίου, όταν θα ξεκινήσει η περίοδος ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων των αμερικανικών εταιριών για το δ’ τρίμηνο και -ουσιαστικά- για το σύνολο του 2022..

Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου, όχι απλά συγκράτησαν την αγορά, αλλά την ώθησαν έντονα ανοδικά. Εκτιμούμε ότι, μεγάλο μέρος του τί θα γίνει κατά το 2023, θα φανεί τότε.

 

Νιώσαμε “ανακούφιση” σήμερα, μετά το +10% της μετοχής της Space Hellas (ΣΠΕΙΣ). Όχι τόσο επειδή η εξέλιξη αυτή δικαίωσε τις απόψεις μας, αλλά επειδή ακυρώνει την αρνητική εντύπωση που είχε προκαλέσει η πτώση των τελευταίων ημερών. Εκτιμούμε ότι η μετοχή ήταν -και είναι παραμελημένη- και ότι η εταιρία δικαιούται καλύτερης αποτίμησης. Θα την τοποθετούσαμε τουλάχιστον στα € 8,00.

 

Θετικό είναι και το αίσθημα που νιώσαμε από τη σημερινή εξέλιξη της ΛΑΒΙ. Τελικά, για άσχετους λόγους, η συνάντηση της διοίκησης με τους δημοσιογράφους και τους αναλυτές, που είχε προγραμματιστεί για σήμερα, δεν έγινε και αναβλήθηκε για τη β’ εβδομάδα του Ιανουαρίου.

 

Αύριο, το πρωί, θα δημοσιευθεί μία σειρά άρθρων της κας Ρομοσού. Μεταξύ αυτών -θα δημοσιευθεί πριν από το άνοιγμα της αγοράς- βρίσκεται άρθρο για τον Όμιλο Fourlis (ΦΡΛΚ) όπου εξηγείται, γιατί το 2023 θα είναι μία αρκετά ξεχωριστή χρονιά για την εταιρία. Δυστυχώς, δε μπορούσαμε να φανταστούμε τη σημερινή έντονη κίνηση της μετοχής (+5,76% στα € 3,49) για να το επισπεύσουμε.

 

Συμπερασματικά, η αγορά είναι καλή. Κινείται θετικά, έστω και χωρίς τη βοήθεια των τραπεζών (αυτό είναι κάτι πολύ ξεχωριστό και σημαντικό). Θυμάστε ότι, επί μήνες, αναφέρουμε ότι η αγορά “πιέζεται” να ανέβει. Αυτό συμβαίνει τώρα. Εκτιμούμε ότι η αγορά θα αντέξει ικανοποιητικά τις πιέσεις που ίσως έρθουν από το εξωτερικό. Εμείς, ξαναβρεθήκαμε πάνω στο “τρένο” της αγοράς, παρά τους δισταγμούς μας και νιώθουμε καλά που το κάναμε.

 

Σημειώσεις:

Ανεβάσαμε ένα άρθρο για τις “MEZZ”, εδώ. Πολλοί ρωτάνε γι’ αυτές. Είναι δύσκολες εταιρίες. Και επικίνδυνες. Δεχθείτε ότι, είναι επικίνδυνο να αγοράζονται όταν βρίσκονται πάνω από την ονομαστική τους αξία. Δε ξέρουμε αν αξίζουν τον κόπο και το ρίσκο. Η διανομή κεφαλαίου που έκανε η ΦΒΜΕΖΖ μπέρδεψε τα πράγματα και έδωσε λάθος εντυπώσεις. Όμως, στην αγορά, το ίδιο λάθος σπάνια επαναλαμβάνεται δύο φορές. Και ας μην ξεχνάμε κάτι: Οι μετοχές αυτές, δόθηκαν δωρεάν στους μετόχους των τραπεζών. Δηλαδή, κάποιοι έχουν κόστος μηδέν και δεύτερο, η εσωτερική τους αξία είναι αμφισβητήσιμη.

 

Διαπιστώνουμε ότι αρκετοί συνδρομητές δεν αντιλαμβάνονται τη λειτουργία των σημάτων του απόλυτου συστήματος. Ίσως φταίμε που δεν δίνουμε εξηγήσεις από καιρού σε καιρό. Όμως, εκτιμούμε θα πρέπει κάποιος να διαβάσει το βιβλίο του “απόλυτου συστήματος”. Σε κάθε περίπτωση, κατά τις επόμενες μέρες, θα κάνουμε ένα σύντομο οδηγό για τα σήματά του.

 

Καλό σας βράδυ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text