Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Στα 13,6 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε το εμπορικό έλλειμμα στο δεκάμηνο

Στα 13,6 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε το εμπορικό έλλειμμα στο δεκάμηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στα 13,6 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε το εμπορικό έλλειμμα στο δεκάμηνο

Στα ύψη εκτοξεύθηκε στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθώς παρά την πολύ μεγάλη αύξηση των τουριστικών εισπράξεων, αυτές κατάφεραν να αντισταθμίσουν μόνο εν μέρει το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα, απόρροια της αύξησης των εισαγωγών κατά πολύ υψηλότερο ρυθμό σε σύγκριση με τον ρυθμό αύξησης των εξαγωγών.

Στην έκθεσή του για το γ΄ τρίμηνο του 2022, η οποία δημοσιοποιήθηκε προχθές, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή κάνει λόγο για «ιδιαίτερα ανησυχητική εικόνα του εξωτερικού τομέα» και τονίζει ότι απαιτείται προσοχή «προκειμένου να μην εξελιχθεί σε σοβαρή μακροοικονομική ανισορροπία». Η Τράπεζα της Ελλάδος, πάντως, στην ενδιάμεση έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, εμφανίζεται αρκετά πιο αισιόδοξη. Συγκεκριμένα εκτιμά ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα βελτιωθεί το 2023, καθώς αναμένεται επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των εισαγωγών και των εξαγωγών λόγω του περιορισμού της εξωτερικής και της εγχώριας ζήτησης, και την ίδια ώρα διατήρηση της καλής εικόνας και το 2023 στις ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες μάλιστα εκτιμάται ότι θα υπερκαλύψουν τα αντίστοιχα μεγέθη του 2019.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΤτΕ, τον Οκτώβριο του 2022 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σημείωσε αύξηση κατά 1,6 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021 και διαμορφώθηκε σε 2,7 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται άμεσα με την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών, το οποίο εκτοξεύθηκε στα 4,07 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2022 από 2,49 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2021.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 28,3% σε τρέχουσες τιμές (0,5% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατά 42,5% σε τρέχουσες τιμές (19,3% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 16,6% σε τρέχουσες τιμές (0,9% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα κατά 20,5% σε τρέχουσες τιμές (13,1% σε σταθερές τιμές).

Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 28,6% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 16,7% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021. Σημειώνεται ότι οι εισπράξεις ξεπέρασαν το επίπεδο του Οκτωβρίου του 2019 και ανήλθαν στο 103,3% αυτού του επιπέδου, ενώ οι αφίξεις έφθασαν οριακά το αντίστοιχο επίπεδο (99,4%).

Την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 6,3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και διαμορφώθηκε σε 13,6 δισ. ευρώ.

Στο δεκάμηνο οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 39,5% σε τρέχουσες τιμές (5,3% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατά 46,4% σε τρέχουσες τιμές (20,5% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 25,5% και 28% αντίστοιχα (8,5% και 19,2% σε σταθερές τιμές). Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 92,1% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 70,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, αντιπροσωπεύοντας το 88,9% και το 97,4% των αντίστοιχων επιπέδων τους το 2019.

Πού εξάγουμε

Σε ό,τι αφορά τους κυριότερους εξαγωγικούς προορισμούς για τα ελληνικά προϊόντα, η Ιταλία στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 παρέμεινε στην 1η θέση, ενώ στη δεύτερη «σκαρφάλωσε» η Βουλγαρία (από την 6η στο εννεάμηνο του 2021), κυρίως λόγω των εξαγωγών φυσικού αερίου που πραγματοποιεί η Ελλάδα προς την εν λόγω χώρα.

Ακολουθούν η Γερμανία, η Κύπρος, οι ΗΠΑ, με την αύξηση μάλιστα των εξαγωγών προς την εν λόγω χώρα να είναι 41,5%, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Λιβύη και την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει η Ρουμανία. Καύσιμα και φάρμακα αποτελούν τα κυριότερα προϊόντα που έχει εξαγάγει η Ελλάδα στο εννεάμηνο του 2022, ενώ στην τρίτη θέση ανέβηκε το φυσικό αέριο λόγω των εξαγωγών κυρίως προς τη Βουλγαρία, της οποίας η τροφοδοσία από τη Ρωσία έχει διακοπεί. Ακολουθούν οι πλάκες από αργίλιο, τα τυριά, τα ψάρια, οι ράβδοι από αργίλιο, οι σωλήνες, τα λαχανικά και η ηλεκτρική ενέργεια.


Δήμητρα Μανιφάβα

Πηγή: kathimerini.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text