Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Ο νόμος του Stein και η επαλήθευσή του, κατά το 2022.

Ο νόμος του Stein και η επαλήθευσή του, κατά το 2022.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Χρόνια Πολλά!

 

Αυτές οι μέρες, μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, πάντα μου φαίνονταν χαλαρές και ξέγνοιαστες. Και γι’ αυτό, πάντα μου άρεσαν. Μέρες χωρίς πολλή δουλειά, με φίλους, με σκέψεις, με σχέδια και με απολογισμούς.

 

Η αγορά, ήρεμη, χωρίς συναλλαγές και διακυμάνσεις -και χωρίς συγκινήσεις- μας βοηθά να την ξεχάσουμε και να στραφούμε προς καταστάσεις, έννοιες και πράγματα, που επίσης είναι σημαντικά για τη ζωή μας.

 

Διαβάζω πολύ αυτό το διάστημα. Διαβάζω και -παράλληλα- μεταφράζω και σχολιάζω, ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, για το Χρηματιστήριο, την ψυχολογία του επενδυτή και την επενδυτική συμπεριφορά. Εκτιμώ -ή καλύτερα, ελπίζω- ότι θα τελειώσει κάποια στιγμή μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και ότι θα μπορέσουμε να το κυκλοφορήσουμε μέχρι το τέλος Μαρτίου -ή έστω μέχρι το Πάσχα, ή τις εκλογές, όποιο έρθει νωρίτερα!

 

Επίσης, προσπαθώ να αναλογιστώ τί έγινε αυτή τη χρονιά. Κατά την άποψή μου, ήταν μία πολύ -μα πάρα πολύ- γεμάτη χρονιά. Που θα τη θυμόμαστε για πάρα πολύ καιρό, αφού νομίζω ότι, η χρονιά αυτή θα χαρακτηριστεί ως η αφετηρία των “μεγάλων αλλαγών”. Κάτι όπως το 2008-2009, ή το 1989-1990, από τις χρονιές μεγάλων αλλαγών που, εγώ θυμάμαι στη ζωή μου. Αλλαγών για την Ευρώπη, για τον κόσμο όπως τον ξέρουμε (ή όπως τον ξέραμε) και για την οικονομία.

 

Κατά το 2022, τέθηκε σε εφαρμογή ο “νόμος του Stein”. Πρόκειται για μια περίεργη ρήση -πολλοί θα τη θεωρήσουν ως απλή ή ακόμη και  “ρηχή”- όμως, εγώ πάντα την έβρισκα “φιλοσοφημένη’. Την αποδίδω πρώτα στην αγγλική γλώσσα: "If something cannot go on forever, it will stop”. Δηλαδή, αν κάτι δε μπορεί να συνεχίζεται για πάντα, θα σταματήσει.

Ο “νόμος του Stein”, έχει διατυπωθεί και σε χρηματιστηριακούς όρους: “Trends that can't continue, won't”, δηλαδή, οι τάσεις που δε μπορούν να συνεχιστούν, δε θα συνεχιστούν.

 

Ο νόμος του Stein, δε μας λέει πότε θα σταματήσει μία τάση. Αυτό θα μας το δείξει ο “Θεός Καιρός”, στον οποίο είχαμε αναφερθεί κάποτε (εδώ), αν “πιστεύουμε” σ’ αυτόν και αν κάνουμε σωστή προετοιμασία. Ο Stein, απλά μας λέει πως, κάποτε οι τάσεις τελειώνουν και έμμεσα μας προτρέπει να προετοιμαστούμε για τις μεταβολές.

 

Από την άνοιξη, όταν ξεκίνησε αυτή η περίεργη κατάσταση του 2022, ασχοληθήκαμε -πολλοί είπαν ότι ασχοληθήκαμε υπερβολικά- με την κρίση, με τους παραλληλισμούς της με την κρίση της δεκαετίας του 1970 και τα πράγματα που αλλάζουν.

Η σταθερή θέση μας, να λέμε και να ξαναλέμε ότι, η κατάσταση στις αγορές είναι πολύ κρίσιμη και ότι, οι αμερικανικοί δείκτες -και ίσως και οι δείκτες άλλων χρηματιστηρίων στον κόσμο- θα βιώσουν μεγάλες πτώσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και κατά τους πρώτους μήνες του 2023, μας έκανε κουραστικούς και -σίγουρα- μας στοίχισε σε πωλήσεις και σε συνδρομητές. Ουδείς θέλει να πληρώνει για να διαβάζει απαισιόδοξα πράγματα.

 

Όμως, κάποτε οι φούσκες σπάνε, κάποτε οι τάσεις τελειώνουν και τα πράγματα γυρίζουν.

 

Σήμερα, ο αμερικανικός δείκτης Nasdaq, καταγράφει νέα κατώτατη τιμή για το 2022 και, ήδη, οι απώλειές του από το ιστορικό υψηλό του Νοεμβρίου του 2021, φτάνουν στο -36% (εδώ), κινούμενος με μια απίστευτη ομοιότητα, σε σχέση με την κίνησή του το 1973 (εδώ).

 

Η πτώση των αμερικανικών δεικτών, η αντοχή των ευρωπαϊκών, η αντοχή του ελληνικού (μεταξύ των άλλων) δείκτη, η εντυπωσιακή κίνηση της αγοράς της Ινδίας -αλλά και άλλων χρηματιστηριακών αγορών-, η υποχώρηση της χρηματιστηριακής αγοράς του Λονδίνου στη δεύτερη -σε μέγεθος- θέση στην Ευρώπη, είναι μερικές από τις ενδείξεις των αλλαγών.

 

Να περιμένετε μεγάλες εξελίξεις κατά το 2023.

Να περιμένετε συνέχιση της πτώσης στη Νέα Υόρκη. Τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο -και μετά, θα επαναξιολογήσουμε την κατάσταση.

Να περιμένετε ήπια πτώση στην Ευρώπη -ίσως μεγαλύτερη στη Γερμανία.

Να μην περιμένετε μεγάλες μεταβολές και μεγάλα κέρδη στην Ελλάδα -όμως νομίζω ότι δε θα έχουμε ζημιές.

Να μην αναλαμβάνετε μεγάλο ρίσκο. Δεν είναι ακόμη ο καιρός που η ανάληψη ρίσκου θα αξίζει τον κόπο.

Να “πιστεύετε” στον Θεό Καιρό. Και να ελλοχεύετε για την κατάλληλη ευ-καιρία.

 

Η χρηματιστηριακή μας αγορά, βρίσκεται σε διακοπές, αν κρίνουμε από τον τζίρο και τις διακυμάνσεις. Δε νομίζουμε ότι θα ταραχθεί ιδιαίτερα από τη σημερινή -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- πτώση στις ΗΠΑ. Βέβαια, καλό ειναι να μη διαταράσσονται οι διεθνείς ισορροπίες, επειδή όταν οι (μεγάλοι) επενδυτές δεν τα πάνε καλά στις αμερικανικές αγορές, δεν έχουν διάθεση να ασχοληθούν με την περιφέρεια.

Βρίσκουμε πιθανό ότι, η παρούσα κατάσταση θα συνεχιστεί αρκετά ακόμη. Όμως, παράλληλα, αρχίζουμε να νιώθουμε ότι, οι -εσωτερικές- ανησυχίες, για την εξέλιξη των πραγμάτων στο εσωτερικό, είναι λίγο αυξημένες σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Αυτό, εκτιμούμε, έχει να κάνει με τις εκλογές. Ίσως η αγορά αρχίζει να νιώθει ότι, μπορεί και να μην είναι “περίπατος”. Και η αγορά, όπως γνωρίζουμε, απεχθάνεται την αβεβαιότητα.

 

Το αυριανό σχόλιο, θα είναι περισσότερο “αγοραίο”.

 

Καλό σας βράδυ!

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text