Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 248 | Προβλέψεις οικονομικών αποτελεσμάτων 2022

Προβλέψεις οικονομικών αποτελεσμάτων 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Προβλέψεις οικονομικών αποτελεσμάτων 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΒΑΞ

Θα διατηρήσουμε την πρόβλεψη μας για έσοδα στα € 400 εκατ. και καθαρά κέρδη στα € 16 εκατομμύρια, λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι, η λογιστική καταγραφή πωλήσεων και κερδών στις κατασκευαστικές εταιρίες, συχνά ακολουθεί μία εξέλιξη και λογική, που δεν είναι χρονικά συνεπής με το κατασκευαστικό έργο. Στις παραπάνω εκτιμήσεις, δε συμπεριλαμβάνουμε τα αποτελέσματα από τις διακοπείσες δραστηριότητες της Volterra.

 

ΑΛΟΥΜΥΛ

Θα διατηρήσουμε την πρόβλεψη μας, ότι οι πωλήσεις θα φτάσουν τα € 385 εκατομμύρια και τα καθαρά κέρδη θα κινηθούν γύρω από τα € 40 εκατ. διαμορφώνοντας καθαρό περιθώριο κέρδους στο 10,4% από 6,4% το 2021. Με αυτή την πρόβλεψη η σχέση P/E, διαμορφώνεται στο 1,7. Η κυλιόμενη (trailing) σχέση P/E, διαμορφώνεται στο 1,9 ενώ η σχέση P/E του 2021 είναι 3,3.

 

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ

Θα διατηρήσουμε την πρόβλεψη μας για πωλήσεις στα € 240 εκατ. και για κέρδη στα € 11,5 εκατ. όπου διαμορφώνεται ένα καθαρό περιθώριο κέρδους ελαφρώς καλύτερο από αυτό του εννεαμήνου στο 4,8% (από 4,5%).

 

ΒΙΣ

Για το σύνολο του έτους, εκτιμούμε ότι ο κύκλος εργασιών θα φτάσει τα € 18,5 εκατομμύρια και οι ζημίες θα φτάσουν τα € 1,5 εκατομμύρια.

 

ΓΕΚΤΕΡΝΑ

Για το σύνολο του έτους, θα αναθεωρήσουμε την πρόβλεψη μας για τις πωλήσεις, από τα € 1.150 εκατομμύρια, στα € 3.550 εκατομμύρια. Είναι ευνόητο ότι, για τις εταιρίες που εμπλέκονται στην παραγωγή και -κυρίως- στην πώληση της ενέργειας, το 2022 επέφερε μία τεράστια ανατροπή στα μεγέθη, η οποία δε μπορούσε να προβλεφθεί. Τα καθαρά κέρδη εκτιμούμε ότι θα κινηθούν γύρω από τα € 78 εκατ. (έναντι € 42 εκατ. προηγούμενης πρόβλεψης), περιμένοντας ότι το καθαρό περιθώριο κέρδους θα υποχωρήσει περαιτέρω σε σχέση με αυτό του 9μήνου (2,5%) στο 2,2% (καθαρό περιθώριο κέρδους 2021: 3,2%). Εν τούτοις, λόγω των εξελίξεων στον κλάδο της ενέργειας, κάθε πρόβλεψη μπορεί να αποδειχθεί επισφαλής.

 

ΔΑΙΟΣ

Θα αναθεωρήσουμε την πρόβλεψη μας για πωλήσεις στα € 56 εκατ. (έναντι € 52 εκατ. προηγούμενης πρόβλεψης), ενώ για τα κέρδη, αναμένουμε να φτάσουν περίπου στα € 6 εκατ. διαμορφώνοντας το καθαρό περιθώριο κέρδους περί το 10%.

 

ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ

Το θετικό αποτέλεσμα του εννεαμήνου είναι αποτέλεσμα του αποδοτικότερου μίγματος πώλησης των προιόντων σε συνδιασμό με την αύξηση των τιμών πώλησης και την διαχείρηση των δαπανών λειτουργίας και κόστους παραγωγής. Ωστόσο, η διοίκηση επισημαίνει ότι οι τρέχουσες συνθήκες δεν τις επιτρέπιουν μεγάλη αισιοδοξία για το 2022. Για το σύνολο του έτους, θα αναθεωρήσουμε τις πωλήσεις -καθώς είμασταν αρκετά συντηρητικοί- στα € 43 εκατ. (από € 36 εκατ.) και για τα καθαρά κέρδη εκτιμούμε ότι κινηθούν γύρω από τις € 800 με 900 χιλιάδες, διαμορφώνοντας το καθαρό περιθώριο κέρδους κοντά στο 2%.

 

ΕΚΤΕΡ

Στο εννεάμηνο του 2022, τα έσοδα και η κερδοφορία ήταν μειωμένα λόγω του μεγάλου όγκου έργων που είχαν υπογραφεί στο περσινό εννεάμηνο. Σημειώνεται ότι η εταιρία κυρίως αναλαμβάνει έργα βραχυπρόθεσμης διαρκείας, με αποτέλεσμα να δημιουγρούνται διακυμάνσεις στα μεγέθη της. Για το σύνολο του έτους, εκτιμούμε ότι ο κύκλος εργασιών θα είναι μικρότερος του 2021, στα € 15,5 εκατ. (έναντι € 14,4 εκατ. προηγούμενης πρόβλεψης) και τα καθαρά κέρδη  εκτιμούμε ότι θα κινηθούν γύρω από τις € 300 χιλιάδες (έναντι πρόβλεψης € 200 χιλιάδων).

 

ΕΛΙΝΟΙΛ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του εννεαμήνου, για το σύνολο του έτους, θα αναθεωρήσουμε τις προβλέψεις για πωλήσεις στα € 3.600 εκατ. (από € 3.500 εκατ.) και τα καθαρά κέρδη θα τα διατηρήσουμε στα € 10,5 εκατομμύρια διαμορφώνοντας ένα καθαρό περιθώριο κέρδους κοντά σε αυτό του α΄εξαμήνου και του εννεαμήνου, στο 0,3%.

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Αναθεωρούμε την πρόβλεψη μας για τον κύκλο εργασιών (από συνεχιζόμενες και διακοπείσες) στα € 985 εκατ. έναντι προηγούμενης πρόβλεψης € 800 εκατ. λόγω των ικανοποιητικών επιδόσεων στον κλάδο των κατασκευών (+20%  στο εννεάμηνο) και των παραχωρήσεων (+19%). Για την κερδοφορία, σημειώνεται ότι στο εννεάμηνο η δραστηριότητα των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων εμφάνισε ζημίες ύψους € 16,8 εκατ. και σε συνδυασμό με τα κέρδη από διακοπείσες δραστηριότητες ο Όμιλος εμφάνισε κέρδη € 15,6 εκατομμύρια. Εκτιμούμε ότι αυτή η κατάσταση θα διατηρηθεί (ζημίες από την συνεχιζόμενη και κέρδη από την διακοπείσα) στο σύνολο του έτους και τα συνολικά κέρδη θα φτάσουν τα € 20 εκατομμύρια.

 

ΕΛΤΟΝ

Αναθεωρούμε την εκτίμηση μας και θα την ευθυγραμμίσουμε με αυτή της διοίκησης, για τις πωλήσεις στα € 190 εκατ. (από € 200 εκατ. αρχικής εκτίμησης) και για τα κέρδη με επιφύλαξη, θα αναμένουμε € 11 εκατ. (από € 9,75 εκατ.), διαμορφώνοντας ένα καθαρό περιθώριο κέρδους χαμηλότερο από αυτό του α’ εξαμήνου και του εννεαμήνου και ελαφρώς υψηλότερο από του 2021 (στο 5,8%). Σύμφωνα με την πρόβλεψη, η σχέση P/E διαμορφώνεται στο 5,7 από 5,8 το 2021.

 

ΕΥΑΘ

Διατηρούμε την πρόβλεψη μας για πωλήσεις χαμηλότερες από αυτές του 2021 (ακολουθώντας την επιβράδυνση των αποτελεσμάτων του α΄εξαμήνου και του εννεαμήνου), στα € 70 εκατομμύρια και για τα κέρδη -λόγω της διάρθρωσης των δαπανών- θα αναθεωρήσουμε την πρόβλεψη μας σε ζημιές, που θα κινηθούν γύρω από τις € 550 χιλιάδες. Απροσδιόριστος (υπό την έννοια του ότι δε μπορεί να προβλεφθεί η εξέλιξή του) είναι ο παράγοντας των “λοιπών εσόδων” που αφορά σε αναστροφή προβλέψεων, ο οποίος διαμορφώθηκε στα € 4,3 εκατομμύρια στο εννεάμηνο. Δε μπορούμε να προβλέψουμε την εξέλιξή του κατά το δ’ τρίμηνο. Επενδυτικά, η εταιρία -πέραν των δυσκολιών της φετινής χρονιάς- συγκεντρώνει θετικά στοιχεία για μακροχρόνια διακράτηση, όπως η σταθερότητα των μεγεθών, μηδενικός δανεισμός, ικανοποιητική κερδοφορία, επενδυτικό πρόγραμμα και ικανοποιητική διανομή μερίσματος (κάθε χρόνο από το 2002).

 

ΕΥΔΑΠ

Διατηρούμε την πρόβλεψη μας για έσοδα στα € 370 εκατομμύρια και θα μειώσουμε ελαφρώς την πρόβλεψη μας για τα κέρδη από τα € 32 εκατ. στα € 30 εκατομμύρια μειώνοντας το καθαρό περιθώριο κέρδους στο 8,1% από 8,5% το 2021.

 

ΙΝTERTECH

Διατηρούμε την πρόβλεψη μας, για τις πωλήσεις, καθώς ευθυγραμμίζεται με αυτή της διοίκησης στα € 18 εκατομμύρια και για τα κέρδη επίσης θα διατηρήσουμε την πρόβλεψη στις € 200 χιλιάδες.  Το χαρακτηριστικό της εταιρίας, είναι ότι πάντα υπήρξε “συμμαζεμένη” από πλευράς υποχρεώσεων και εξόδων. Ωστόσο, φαίνεται ότι αδυνατεί να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της και να παράξει μια ικανοποιητικού μεγέθους κερδοφορία. Εκτιμούμε ότι αυτό οφείλεται στην μικρή “γκάμα” των προϊόντων της, η οποία χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση.

 

ΙΝTRAKAT

Διατηρούμε την πρόβλεψη μας για έσοδα στα € 230 εκατομμύρια και θα περιορίσουμε τις ζημίες στα € 20 εκατ. (από € 35 εκατ.).

Αξιολογούμε θετικά, τις εξελίξεις στην εταιρία καθώς διαφαίνονται αρκετά θετικές προοπτικές για τον κλάδο των κατασκευών, με την Intrakat ήδη να έχει αναλάβει μεγάλα και σημαντικά έργα. Ωστόσο, όμως όλες αυτές οι προοπτικές πρέπει να αποτυπωθούν μελλοντικά και στα μεγέθη της εταιρίας, τα οποία επί σειρά ετών είναι ζημιογόνα.

 

ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΡΕΛΙΑ

Διατηρούμε  την πρόβλεψη για πωλήσεις στα € 1.290 εκατομμύρια και για τα κέρδη θα αυξήσουμε την πρόβλεψη από τα € 93 εκατ. στα € 100 εκατ. αυξάνοντας ελαφρώς το καθαρό περιθώριο κέρδους από το 7,2% στο 7,7%.

 

ΚΥΛ. ΛΟΥΛΗ

Αναθεωρούμε την πρόβλεψη μας για πωλήσεις στα € 195 εκατ. (έναντι € 190 εκατ. προηγούμενης πρόβλεψης) και για τα καθαρά κέρδη θα διατηρήσουμε την πρόβλεψη στα € 3 εκατομμύρια, διαμορφώνοντας ένα καθαρό περιθώριο κέρδους στο 1,5% (έναντι 1,58% της προηγούμενης πρόβλεψης).

 

MEVACO

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εννεαμήνου και τις ικανοποιητικής επίδοσης του γ΄τριμήνου, θα αναθεωρήσουμε τη πρόβλεψη μας για κύκλο εργασιών στα € 43 εκατ. (από € 34 εκατ.) και για τα κέρδη εκτιμούμε ότι θα κινηθούν γύρων από τα € 3 εκατ. (από € 2,6 εκατ.) διαμορφώνοντας το καθαρό περιθώριο κέρδους στο 7%.

 

JUMBO

Ο Όμιλος Jumbo ενημέρωσε για τις επιδόσεις του εννεαμήνου -οι οποίες ήταν γνωστές από την μηνιαία ενημέρωση, των πωλήσεων που δημοσιεύει- αλλάζοντας την εκτίμηση του, για την αύξηση πωλήσεων στο σύνολο του έτους (εδώ). Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι οι πωλήσεις του Δεκεμβρίου 2022 πρόκειται να ξεπεράσουν τις πωλήσεις του Δεκεμβρίου 2019.  Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε εκτιμάται ότι οι πωλήσεις του Ομίλου για το σύνολο του 2022, θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 13% περίπου σε σχέση με το 2021 (έναντι πρόβλεψης για αύξηση 2% έως 5% σε σχέση με τις πωλήσεις του 2021). Σύμφωνα με αυτή την εκτίμηση, θα μεταβάλλουμε και εμείς την πρόβλεψη μας -ακολουθώντας την διοίκηση- από € 860 εκατομμύρια πωλήσεις στα € 940 εκατομμύρια και για τα κέρδη, εκτιμούμε ότι θα κινηθούν γύρω από τα € 245 εκατ. διατηρώντας το καθαρό περιθώριο κέρδους στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι (26%).

 

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ

Μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων 9μήνου, μειώνουμε σημαντικά την πρόβλεψή μας για την κερδοφορία, σε € 4,6 εκατομμύρια, έχοντας αφήσει χωρίς μεταβολή τις πωλήσεις. Με βάση την αναθεωρημένη πρόβλεψη, η σχέση Ρ/Ε αυξάνεται σε 13,4. Η τιμή της μετοχής, αντέδρασε αρνητικά σήμερα (-0,87%), στα € 2,27, ενώ η εταιρία έχει αποκόψει προμέρισμα € 0,02 ανά μετοχή.

 

ΣΙΔΜΑ

Αναθεωρούμε την πρόβλεψη για τις πωλήσεις (καθώς ήταν αρκετά συντηρητική), στα € 260 εκατ. (έναντι πρόβλεψης € 245 εκατ.) και θα διατηρήσουμε την άποψη μας για καθαρό περιθώριο κέρδους περίπου στο 7%, εκτιμώντας ότι η κερδοφορία θα κινηθεί γύρω από τα €18 εκατομμύρια.

 

FRIGOGLASS

Διατηρούμε την πρόβλεψη μας για πωλήσεις στα € 475 εκατομμύρια και ζημιές ύψους € 6,5 εκατομμυρίων (δεν συμπεριλαμβάνουμε τυχόν αποζημιώσεις που πρόκειται να λάβει η εταιρία). Σημειώνεται ότι την 5/12/2022, η διοίκηση ανακοίνωσε την εξασφάλιση ενδιάμεσης χρηματοδότησης ύψους € 35 εκατ. η οποία δύναται να επεκταθεί κατά € 20 εκατ. για βραχυπρόθεσμες ανάγκες και συμφωνία επί μιας συνολικής ανακεφαλαιοποίηση, (εδώ). Οι όροι δεν είναι ακόμη σαφείς, όμως, ως μία πρώτη εκτίμηση, εκφράζουμε το φόβο για μείωση της θέσης των σημερινών μετόχων στην εταιρία.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 248 (Ιανουάριος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 248, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text