Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 248 | ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS: Οι επόμενες κινήσεις του Ομίλου

ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS: Οι επόμενες κινήσεις του Ομίλου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS: Οι επόμενες κινήσεις του Ομίλου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS

 

Οι επόμενες κινήσεις του Ομίλου

 

To 2022, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό από την διοίκηση, πρόκειται να κλείσει με τον κύκλο εργασιών κοντά στα € 500 εκατομμύρια (+13,7% σε σχέση με το 2021) και το 2023 -εκτός απροόπτου- αναμένεται περαιτέρω αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας. Από την πλευρά μας, εκτιμούμε ότι, για το 2022, τα κέρδη μετά από φόρους θα κυμανθούν περί τα € 16,0 εκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση κατά 38,8% σε σχέση με το 2021.

Ο επενδυτικός σχεδιασμός του Ομίλου, προβλέπει ότι τα έσοδα το 2025, πρόκειται να φτάσουν τα € 750 εκατομμύρια, από τα οποία τα € 450 εκατ. θα προέρχονται από τα ΙΚΕΑ, τα € 250 από τον κλάδο των αθλητικών ειδών τα € 50 από την δραστηριότητα της Holland & Barrett. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης, ο Όμιλος θα προχωρήσει στην πώληση των δικαιωμάτων χρήσης του σήματος “The Athlete’s Foot”, όπου λειτουργεί 14 καταστήματα στην Ελλάδα, με το ποσό της συναλλαγής να ανέρχεται στα € 4 εκατομμύρια περίπου. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του Φεβρουαρίου 2023, (εδώ).

 

Μέχρι την 30/9/2022, ο Όμιλος Fourlis, αριθμούσε 133 καταστήματα καταστήματα στη λιανική αθλητικών ειδών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο επενδυτικός προγραμματισμος, δεν προϋποθέτει το άνοιγμα νέων καταστημάτων, αλλά την αναβάθμιση του ήδη υπάρχοντος δικτύου. Στην περίπτωση της αγοράς της Τουρκίας (3 καταστήματα αθλητικών ειδών), αναζητείται συνέταιρος προκειμένου να συνεχίσει η εταιρία να δραστηριοποιείται στην χώρα.

 

Όσον αφορά τα καταστήματα ΙΚΕΑ λειτουργούν 5 μεγάλα καταστήματα και 6 μεσαία, ενώ παράλληλα σχεδιάζονται τρία νέα καταστήματα μεσαίου μεγέθους στην Ελλάδα με στόχο να λειτουργήσουν μέσα στα επόμενα 2 με 3 χρόνια.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε ο Όμιλος, εντός του 2022 (την έλλειψη προϊόντων στα καταστήματα ΙΚΕΑ), αναμένεται να εξομαλυνθεί πλήρως στο α΄εξάμηνο του 2023.

 

Σχετικά με τα καταστήματα Holland & Barrett, ο προγραμματισμός που ήθελε το πρώτο κατάστημα να ανοίγει στην περίοδο των Χριστουγέννων, μετατέθηκε για το 2023 και συγκεκριμένα για το πρώτο τρίμηνο. Μέχρι το τέλος του έτους, ο Όμιλος στοχεύει σε -συνολικά- 6 καταστήματα της Holland & Barrett, στην Ελλάδα. Μακροπρόθεσμα, ο στόχος είναι η ανάπτυξη 100 με 120 καταστημάτων, σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο (εδώ).

 

Τέλος, εντός του α΄εξαμήνου του 2023 αναμένεται η είσοδος της Trade Estate, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία διαθέτει 9 ακίνητα συνολικής αξίας € 286 εκατομμυρίων. Ο στόχος της διοίκησης είναι να να διπλασιάσει τα ακίνητα της μέχρι το 2026, φτάνοντας την αξίας του χαρτοφυλακίου στα € 476 εκατομμύρια, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη εμπορικών πάρκων (καθώς μετά την πανδημία, υπάρχει μια ιδιαίτερη προτίμηση προς αυτά από το καταναλωτικό κοινό). Μέχρι στιγμής, ο επενδυτικός προγραμματισμός, θέλει την παράδοση των εμπορικών πάρκων σε Σπάτα και Ηράκλειο Κρήτης, το 2023 και την παράδοση του εμπορικού πάρκου στην Πάτρα το 2024. Η παράδοση του έργου στο Ελληνικό, εξαρτάται από την εξέλιξη των εργασιών που γίνονται εντός της έκτασης του Ελληνικού (εδώ).

 

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, παρατηρείται μία σοβαρή ανάκαμψη της μετοχής, από τα χαμηλά των € 2,46 που είχε βρεθεί το φθινόπωρο (επρόκειτο για η χαμηλότερη τιμή από το 2016. Εκτιμούμε ότι, η ανάκαμψη θα συνεχιστεί και ότι, η τιμή, θα επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα διαπραγμάτευσης, μεταξύ των € 4,20 και € 4,50. Σημειώνουμε ότι, η μετοχή έχει επιλεγεί για το εκπαιδευτικό χαρτοφυλάκιο του “απόλυτου συστήματος”.

Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ.

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 248 (Ιανουάριος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 248, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text