Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 248 | ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Σημαντική αύξηση μεγεθών στο 9μηνο - Σε υψηλό 15ετίας η μετοχή

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Σημαντική αύξηση μεγεθών στο 9μηνο - Σε υψηλό 15ετίας η μετοχή

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Σημαντική αύξηση μεγεθών στο 9μηνο - Σε υψηλό 15ετίας η μετοχή

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

 

Σημαντική αύξηση μεγεθών στο 9μηνο - Σε υψηλό 15ετίας η μετοχή

 

Σημαντική αύξηση των μεγεθών του εννεαμήνου κατέγραψε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με τον κύκλο εργασιών να φτάνει τα € 2.762 εκατομμύρια από € 700,7 εκατ. στο περσινό εννεάμηνο. Αντίστοιχα η κερδοφορία έφτασε τα € 68,5 εκατ. από € 4,9 εκατ. διαμορφώνοντας το καθαρό περιθώριο κέρδους στο 2,5% από 0,7%, στο εννεάμηνο του 2021. Δείτε τις επιδόσεις ανά τομέα στις σελ. 9 -13 και κυρίως τον πίνακα στη σελίδα 15, εδώ. Σημαντικός παράγοντας στην ενίσχυση των μεγεθών ήταν η δραστηριότητα του Ομίλου στην παραγωγή και την εμπορία ενέργειας σε Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και λόγω της πλήρους ενοποίησης των εταιριών ΗΡΩΝ ΙΙ Βοιωτίας και ΗΡΩΝ Ενεργειακή, από την 14/2/2022. Παράλληλα, ο τομέας των κατασκευών, αύξησε τις πωλήσεις του από € 399 εκατομμύρια, σε € 650 εκατομμύρια και τα (καθαρά) κέρδη του, από € 20,2 εκατομμύρια, σε € 30,1 εκατομμύρια.

Η εκτίμηση της διοίκησης για το δ’ τρίμηνο, είναι θετική για όλους του τομεις δραστηριοποίησης. Στον τομέα της κατασκευής η δραστηριότητα αναμένεται να παραμείνει ενισχυμένη με βάση τα έργα που έχουν ήδη δημοπρατηθεί, αλλά και από την εκκίνηση νέων έργων μελλοντικά. Στον τομέα των παραχωρήσεων -όπου ήταν ζημιογόνος στο εννεάμηνο- αναμένεται σημαντική ενίσχυση, καθώς προχωρά η υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου συνολικού ύψους € 4,5 δισεκατομμυρίων. Στον τομέα των ΑΠΕ, η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου συνεχίζεται με το έργο του Καφηρέα (330 MW) να πλησιάζει προς την ολοκλήρωσή του και το έργο της Αμφιλοχίας (650 MW) να είναι πλέον υπό κατασκευή. Στο κομμάτι της θερμικής παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρισμού οι συνθήκες της αγοράς παραμένουν ευμετάβλητες.

Για το σύνολο του έτους, θα αναθεωρήσουμε την πρόβλεψη μας για τις πωλήσεις, από τα € 1.150 εκατομμύρια, στα € 3.550 εκατομμύρια. Είναι ευνόητο ότι, για τις εταιρίες που εμπλέκονται στην παραγωγή και -κυρίως- στην πώληση της ενέργειας, το 2022 επέφερε μία τεράστια ανατροπή στα μεγέθη, η οποία δε μπορούσε να προβλεφθεί. Τα καθαρά κέρδη εκτιμούμε ότι θα κινηθούν γύρω από τα € 78 εκατ. (έναντι € 42 εκατ. προηγούμενης πρόβλεψης), περιμένοντας ότι το καθαρό περιθώριο κέρδους θα υποχωρήσει περαιτέρω σε σχέση με αυτό του 9μήνου (2,5%) στο 2,2% (καθαρό περιθώριο κέρδους 2021: 3,2%). Εν τούτοις, λόγω των εξελίξεων στον κλάδο της ενέργειας, κάθε πρόβλεψη μπορεί να αποδειχθεί επισφαλής.

Χρηματιστηριακά, η μετοχή από τον Μάρτιο 2021, κινούνταν σε ένα εύρος γύρω από τα € 8 με € 10, ενώ τις τελευταίες 11 μέρες του χρόνου, η μετοχή πραγματοποίησε ένα ανοδικό σερί συνεδριάσεων (φτάνοντας ενδοσυνεδριακά τα € 11,2, την 30/12/2022 πετυχαίνοντας υψηλό 15ετίας) ενόψει μετοχικών ανακατατάξεων στον Όμιλο και της πιθανής άμεσης ολοκλήρωσης του deal μεταξύ της First Sentier και της Τερνα Ενεργειακής. Με την υλοποίηση του deal, η εταιρία θα επικεντρωθεί στον κατασκευαστικό τομέα, θα χρηματοδοτήσει την ανάληψη νέων έργων και θα μειώσει τον δανεισμό της. Όσον αφορά τις μετοχικές ανακατατάξεις, τα δημοσιεύματα στο τύπο κάνουν λόγο για την αποεπένδυση του ολλανδού επενδυτή Henry Holterman και την αγορά πακέτου μετοχών από τον Ευάγγελο Μαρινάκη.

Καθώς εκτιμούμε ότι, ο Όμιλος, θα πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις του κατασκευαστικού κλάδου, η μετοχή μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα.

Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 248 (Ιανουάριος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 248, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text