Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 248 | Στο 7,7 η σχέση P/E της χρηματιστηριακής αγοράς

Στο 7,7 η σχέση P/E της χρηματιστηριακής αγοράς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στο 7,7 η σχέση P/E της χρηματιστηριακής αγοράς

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο 7,7 η σχέση P/E της χρηματιστηριακής αγοράς

 

Η άνοδος των κερδών των εισηγμένων εταιριών κατά την χρήση του 2021 και η διατήρηση της υψηλής κερδοφορίας κατά το εννεάμηνο του 2022, σε συνδυασμό με την παραμονή των μετοχών σε χαμηλά επίπεδα, έχει οδηγήσει τον δείκτη (σχέση τιμής προς κέρδη - Price / Earnings), της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, στο επίπεδο του 7,7.

 

Η σχέση αυτή, υπολογίζεται με βάση την καθημερινή εξέλιξη της κεφαλαιοποίησης και τα δημοσιευθέντα κέρδη των εισηγμένων εταιριών (χωρίς τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος). Τα κέρδη, υπολογίζονται σε μία “κυλιόμενη” βάση (trailing P/E). Δηλαδή, για όσες εταιρίες έχουν δημοσιεύσει κέρδη εννεαμήνου, ο υπολογισμός των κερδών γίνεται με την πρόσθεση των κερδών του δ΄τριμήνου του 2021 και του εννεαμήνου του 2022. Για όσες δεν έχουν δημοσιεύσει κέρδη εννεαμήνου, ο  υπολογισμός των κερδών γίνεται με το β’ εξάμηνο του 2021 και το α΄εξάμηνο του 2022.

Σημειώνεται, ότι παλαιότερα ακολουθούσαμε την πρακτική του υπολογισμού της σχέση P/E χωρίς τις τράπεζες, καθώς, επί σειρά ετών τα αποτελέσματα των τραπεζών δεν προέρχονταν από τις εργασίες τους αλλά από πολιτικές αποφάσεις που επηρέασαν αρνητικά την κερδοφορία των τραπεζών και στρέβλωναν την εικόνα ολόκληρης της χρηματιστηριακής αγοράς.

Ωστόσο, πλέον βλέπουμε πως εντός του 2022, ο τραπεζικός κλάδος επανέρχεται σε μια πλήρη κανονικότητα με οργανικά έσοδα και κέρδη. Συνεπώς, η ένταξη του, πλέον, στον υπολογισμό του δείκτη P/E είναι εύλογη. Σημειώνεται ότι έχουμε αφαιρέσει μόνο τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς η σχέση P/E, λόγω των πολύ υψηλών κερδών και της χαμηλής κεφαλαιοποίησης, διαμορφώνεται στο 0,1, μέγεθος που στρεβλώνει δείκτη P/E της αγοράς.

 

Καθώς, έχουμε ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό τις προβλέψεις μας, για τα κέρδη των εταιριών του 2022 (εξαιρούνται κάποιες εταιρίες σε επιτήρηση, οι οποίες έχουν πολύ μικρή συνεισφορά στα συνολικά κέρδη και συνεπώς δεν αλλάζουν σημαντικά τον δείκτη), o “προβλεπόμενος” δείκτης P/E (forward P/E 2022) διαμορφώνεται στο 6,7. Ο ιστορικός δείκτης P/E (2021) χωρίς τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν υπολογίζονται καθώς οι εταιρίες εμφανίζουν ζημίες.

Επισημαίνουμε ότι οι εκτιμήσεις μας για 123 εισηγμένες εταιρίες (συνυπολογίζονται και οι 4 τράπεζες), διαμορφώνουν την κερδοφορία του 2022, στα € 9.699 εκατομμύρια έναντι ζημιών € 662,0 εκατ. που διαμόρφωσαν οι ίδιες 123 εταιρίες το 2021. Αυτή η πολύ μεγάλη διαφορά προκύπτει, μεταξύ των άλλων, από την προβλεπόμενη κερδοφορία για τις εταιρίες πετρελαιοειδών, ΟΤΕ, ΕΕΕ και τραπεζών, που συνολικά συγκεντρώνουν κέρδη € 6.755 εκατομμύρια. Αντίστοιχα οι ζημιές του 2021, προέκυψαν κυρίως από τις ζημίες της ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ, που συνολικά έφτασαν τα € 5.920 εκατομμύρια.  Δείτε τον πίνακα των προβλέψεων, εδώ.

Η σχέση P/E σε τόσο χαμηλό επίπεδο, δείχνει ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει αντοχές, σ΄αυτή την “δύσκολη” περίοδο. Βέβαια για να διατηρηθεί αυτή η σχέση, σημαντικός παράγοντας είναι η “αντοχή” της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Όπως αναφέραμε και εδώ, κατά την άποψη μας η τόσο υψηλή κερδοφορία, δεν αναμένεται να επαναληφθεί το 2023, καθώς όλοι οι παράγοντες που συντέλεσαν στην αύξηση του 2022 (υψηλή ζήτηση σε συνδυασμό με υψηλές τιμές εμπορευμάτων, ενέργειας και αύξηση πληθωρισμού) δεν θα μπορέσουν να διατηρηθούν και το 2023. Η πρώτη εκτίμηση μας είναι ότι η κερδοφορία του 2023 (σε σχέση με το 2022) θα κινηθεί κοντά στο +10% με +15%. Βέβαια, η πρόβλεψη αυτή θα αλλάξει όσο δημοσιεύονται τα αποτελέσματα των εισηγμένων και οι απόψεις των διοικήσεων.

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 248 (Ιανουάριος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 248, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text