Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 248 | Πώς ο Dow Jones ξεπέρασε τον S&P σε όρους αποδόσεων

Πώς ο Dow Jones ξεπέρασε τον S&P σε όρους αποδόσεων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πώς ο Dow Jones ξεπέρασε τον S&P σε όρους αποδόσεων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πώς ο Dow Jones ξεπέρασε τον S&P σε όρους αποδόσεων

 

Κατά το 2022, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJI), ο δημοφιλέστερος χρηματιστηριακός δείκτης στον κόσμο, κατέγραψε ζημιές  που έφτασαν στο -8,8%. Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης S&P 500, υποχώρησε κατά -19,4%. Η απόκλιση των αποδόσεων των δύο δεικτών πιθανόν να προκαλεί έκπληξη σε πολλούς επενδυτές, ωστόσο οφείλεται κατά κύριο λόγο σε 6 εταιρίες.

 

Για να κατανοήσουμε τις αποκλίσεις, απαιτείται πρώτα να αντιληφθούμε τις βασικές διαφορές ανάμεσα στους δύο δείκτες:

Ο Dow Jones δημιουργήθηκε το 1896 και κατά τα πρώτα στάδια δημιουργίας του περιλάμβανε μόνο 12 μετοχές. Η τιμή του υπολογιζόταν με βάση τον μέσο όρο των τιμών των μετοχών. Αργότερα επεκτάθηκε και πήρε την σημερινή του μορφή, συμπεριλαμβάνοντας 30 μετοχές. Λόγω της σύνθεσης του και της στάθμισης του ο Dow Jones δεν διαθέτει πολλά από τα κοινά χαρακτηριστικά των χρηματιστηριακών δεικτών.

Ο S&P 500, ο οποίος δημιουργήθηκε το 1957, συντίθεται από 50 μετοχές και είναι ο ευρύτερα διαδεδομένος δείκτης μεταξύ των επαγγελματιών επενδυτών και αποτελεί τον κυριότερο δείκτη αναφοράς, σε διεθνές επίπεδο.

Πέραν από τη σύνθεσή τους, η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στους δύο δείκτες είναι ο όγκος κεφαλαίων όπου είναι επενδυμένος σε αυτούς. Το σύνολο των επενδύσεων που συνδέεται με το δείκτη S&P, φτάνει στα 5,66 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι επενδύσεις που είναι συνδεδεμένες με τον Dow Jones, φτάνουν μόλις στα 40 δισεκατομμύρια.

 

Κατά το 2022, η διαφορά στην απόδοση μεταξύ των δύο δεικτών, έφτασε στο 10,6%. Η διαφορά ανάμεσα στους δύο δείκτες ήταν αποτέλεσμα της διαφορετικής στάθμισης και σύνθεσής τους. Εκτιμάται ότι, το 80% της διαφοράς αυτής, προκλήθηκε λόγω των μεταβολών 6 μετοχών, οι οποίες όμως αποτελούν μόνο το 1,02% της διάρθρωσης του S&P 500.

 

Μόλις δύο μετοχές, οι οποίες περιλαμβάνονται και στους δύο δείκτες -με διαφορετική στάθμιση- ήταν υπεύθυνες για το 1,7% της διαφοράς των αποδόσεών τους.

Η Apple Inc., της οποίας η στάθμιση στον S&P 500 υπερβαίνει κατά πολύ τη στάθμισή της στον Dow Jones, αντιπροσώπευε το 0,72% της διαφοράς των δύο δεικτών και οδήγησε τον Dow Jones σε πτώση της τάξεως του 0,54% και τον S&P σε πτώση κατά 1,26%.

Η Amgen Inc., της οποίας το “βάρος” στον Dow Jones υπερβαίνει σημαντικά το “βάρος” της στον S&P, ενίσχυσε τον Dow κατά 1,11%, ενώ τον S&P μόνο κατά 0,13%. Αυτό αντιστοιχεί στο 0,98% της απόκλισης των δύο δεικτών.

 



Τέλος, τέσσερις εταιρίες των οποίων οι μετοχές βρίσκονται στον S&P αλλά όχι στον Dow -η Amazon, η Meta (πρώην Facebook), η Alphabet (Google) και η Tesla-  αντιπροσώπευαν το 5,79% της διαφοράς



Συμπερασματικά, ασχολούμενοι με τις διεθνείς αγορές, αναφορικά με τους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας τα εξής: α) Ο δείκτης Dow Jones, είναι μεν ο πιο γνωστός δείκτης (γι’ αυτό και αποκαλείται ως “headline index” (ο δείκτης των πρωτοσέλιδων), όμως, καθώς περιλαμβάνει μικρό αριθμό εταιριών, δεν είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός. β) Ο πιο αντιπροσωπευτικός δείκτης είναι ο S&P 500, ο οποίος απαρτίζεται από 500 μετοχές, που ανήκουν σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών κλάδων. γ) Ο δείκτης Nasdaq είναι επίσης δείκτης με ευρεία συμμετοχή εταιριών, όμως, περιλαμβάνει δυσανάλογα μεγάλο -σε σχέση με τους άλλους δείκτες- αριθμό τεχνολογικών μετοχών.


(Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από τo washingtonpost.com)

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 248 (Ιανουάριος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 248, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text