Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 248 | Jonhson & Johnson: Η πορεία της κατά το 2022 και οι προοπτικές για το 2023

Jonhson & Johnson: Η πορεία της κατά το 2022 και οι προοπτικές για το 2023

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jonhson & Johnson: Η πορεία της κατά το 2022 και οι προοπτικές για το 2023

 

Ο κλάδος της ιατρικής και της φαρμακευτικής γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία 2 χρόνια, εξαιτίας των δυσμενών υγειονομικών εξελίξεων που χαρακτήρισαν την διετία. Το ξέσπασμα της πανδημίας ανέδειξε τη σημασία της υγειονομικής περίθαλψης και των φαρμακευτικών προϊόντων και ώθησε την ανάπτυξη της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας. Η Jonhson & Johnson, ως ηγέτιδα εταιρία του φαρμακευτικού κλάδου, επωφελήθηκε από τις υγειονομικές αναταραχές μέσω της ανάπτυξης καινοτόμων φαρμάκων, θεραπειών και εμβολίων.

 

Η Johnson & Johnson είναι η μεγαλύτερη -σε όρους κεφαλαιοποίησης- εταιρία που δραστηριοποιείται στον κλάδο της φαρμακευτικής. Στις βασικές δραστηριότητες της περιλαμβάνονται η ανάπτυξη ιατρικών συσκευών, φαρμακευτικών προϊόντων και καταναλωτικών αγαθών. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της εταιρίας  -πάνω από το 50%- προέρχεται από τον φαρμακευτικό τομέα. Κατά το 3ο τρίμηνο του 2022, η Johnson & Johnson σημείωσε έσοδα της τάξεως των 13,21 δισ. δολαρίων από τον φαρμακευτικό τμήμα της, έναντι των 6,78 δισ. δολαρίων από το τμήμα των ιατρικών τεχνολογιών (MedTech) και 3,79 δισεκατομμυρίων από το τμήμα των καταναλωτικών προϊόντων.

 

Η μετοχή της εταιρίας περιλαμβάνεται στο δείκτη Dow Jones Industrial Average και θεωρείται από πολλούς επενδυτές με μικρή ανοχή ρίσκου, ως ασφαλή επενδυτική επιλογή, καθώς οι χρηματιστηριακές επιδόσεις της καταγράφουν μια σταθερή ανοδική τάση με την πάροδο των ετών. Παράλληλα, η εταιρία έχει μερισματική απόδοση -υψηλότερη από τον μέσο όρο του φαρμακευτικού κλάδο- της τάξεως του 2,6%.

 

Κατά το τρίτο του 2022, τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας ήταν θετικά (δείτε εδώ). Σημείωσε αύξηση των πωλήσεων της κατά 1,9% σε σχέση με πέρυσι, στα 23,79 δισ. δολάρια, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 23,34 δισ. δολάρια. Τα καθαρά κέρδη της εταιρίας διαμορφώθηκαν στα 4,45 δισ., αυξημένα κατά 21,6% από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Στην υπέρβαση των προσδοκιών των αναλυτών συνέβαλε καθοριστικά η ισχυρή ζήτηση για το φάρμακο κατά του καρκίνου Darzalex και το φάρμακο κατά της νόσου Crohn, Stelara.

 

Τα συνολικά έσοδα της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας κατά το έτος 2021 ξεπέρασαν τα 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια και εκτιμάται ότι θα αυξηθούν πάνω από τα 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2029. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η Jonhson & Johnson, η οποία μέσω ανάπτυξης νέων θεραπειών και προϊόντων προσπαθεί να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία της στον κλάδο. Η εταιρία αναφέρει πως ετοιμάζεται να προωθήσει 14 νέες φαρμακευτικές θεραπείες που έχουν τη δυνατότητα να αποφέρουν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια η καθεμία σε ετήσια έσοδα και παράλληλα αναμένει την κυκλοφορία ενός νέου φαρμάκου για θρόμβους, οι πωλήσεις του οποίου μπορούν να ξεπεράσουν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

 

Ένα βασικό τμήμα της εταιρίας είναι η ιατρική τεχνολογία (MedTech), που όπως προαναφέρθηκε, αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων. Το τμήμα MedTech περιλαμβάνει τις ιατρικές συσκευές που αναπτύσει η Jonhson & Johnson και αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 25% των συνολικών εσόδων της. Την 22/12/2022 η εταιρία ανακοίνωσε την εξαγορά της Abiomed Inc. (δείτε τον ιστότοπο της εταιρίας, εδώ), σε μια συμφωνία που αποτιμάται στα 16,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εξαγορά αυτή αναμένεται να συμβάλει στην επέκταση της παρουσία της στην ιατρική τεχνολογία και θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης του τμήματος MedTech της εταιρίας.

 

Χρηματιστηριακά, η μετοχή της Johnson & Johnson σημειώνει άνοδο της τάξεως του 3,26% από την αρχή του 2022. Αντίθετα, ο χρηματιστηριακός δείκτης της S&P Global που είναι αντιπροσωπευτικός του φαρμακευτικού κλάδου (δείτε εδώ) σημειώνει πτώση της τάξεως του -11,20% από την αρχή του 2022. Δείτε το διαδραστικό διάγραμμα της μετοχής, εδώ.

 

Καταληκτικά, η Johnson & Johnson αποτελεί μια εκ των ηγετικών επιχειρήσεων του φαρμακευτικού κλάδου. Η συνεχής καινοτομία στα προϊόντα και στις θεραπείες και οι επεκτατικές βλέψεις στον κλάδο της ιατρικής τεχνολογίας δημιουργούν θετικές προοπτικές για την εταιρία. Οι επιπτώσεις μιας πιθανής ύφεσης στις ΗΠΑ ενδεχομένως να επηρεάσουν αρνητικά την χρηματοοικονομική και χρηματιστηριακή θέση της εταιρίας, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί μια συνετή επενδυτική επιλογή με προοπτικές σταθερής και μακροχρόνιας ανάπτυξης.

 

Κώστας Καρατζάς

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 248 (Ιανουάριος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 248, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text