Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 248 | Χρηματιστηριακές επισημάνσεις

Χρηματιστηριακές επισημάνσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι 5 πρώτες συνεδριάσεις του νέου έτους (ημέρα που έκλεισε η ύλη του παρόντος τεύχους), ήταν ανοδικές και στις συνεδριάσεις αυτές, ο Γενικός Δείκτης κέρδισε 2,79%. Το φαινόμενο των 5 συνεχών ανοδικών συνεδριάσεων στο ξεκίνημα του έτους, για τελευταία φορά, είχε συμβεί το 2014. Τότε, ο Δείκτης, είχε ανέβει στις 6 πρώτες συνεδριάσεις του έτους και τα κέρδη, στις συνεδριάσεις αυτές, είχαν φτάσει στο +10,50%. Τελικά όμως, το 2014, ήταν ένα από τα πλέον αρνητικά έτη στην ιστορία του Χρηματιστηρίου, αφού ο Γενικός Δείκτης, είχε υποχωρήσει κατά -28,94%.

Παράλληλα, μέχρι στιγμής, το 2023, είναι έτος των τραπεζών. Από την κατά 2,79% άνοδο του Γενικού Δείκτη, το 1,55% έχει προέλθει από τις Τράπεζες. Με βάση τα στατιστικά που τηρούμε, για τη συμμετοχή της κάθε μετοχής στην ημερήσια (εδώ) ή την ετήσια (εδώ) μεταβολή του Γενικού Δείκτη, διαπιστώνουμε ότι, η ΑΛΦΑ, έχει συμμετάσχει στην άνοδο κατά +0,57%, η ΠΕΙΡ κατά +0,395, η ΕΥΡΩΒ κατά +0,36% και η ΕΤΕ κατά +0,23%.

(Σημειώνουμε ότι, οι παραπάνω σελίδες, ενημερώνονται δύο φορές την ημέρα και μπορείτε να τις συμβουλεύεστε. Πέραν του ότι τα στατιστικά αυτά είναι ενδιαφέροντα, αν κάποιος μάθει να τα “διαβάζει”, μπορεί να του φανούν χρήσιμα”.)

 

 

Πριν από κάποιο διάστημα (δείτε εδώ), είχαμε αναφερθεί στις κινήσεις που, όπως εκτιμούσαμε τότε, επρόκειτο να κάνει ο κ. Κόκκαλης, στην Ιντρακόμ. Παρακολουθούμε τις τρέχουσες εξελίξεις της εταιρίας. Έχουμε την εντύπωση ότι, σχήματα του τύπου που προσπαθεί να κάνει ο κ. Κόκκαλης, θα αποδειχθούν προσωρινά και με αμφίβολα αποτελέσματα. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι, ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης είναι ήδη 84 ετών, ενώ, μετά το θάνατο του (μικρότερου σε ηλικία γιού του) Σωκράτη Jr και την αποχώριση του Πέτρου Κόκκαλη από την επιχειρηματική δραστηριότητα, στο "τιμόνι" της εταιρίας, απομένει μόνον ο Κωνσταντίνος, ο οποίος δεν φημίζεται για επεκτατικές επιχειρηματικές διαθέσεις, ενώ η οικογένεια της συζύγου του (εφοπλιστική οικογένεια Μαρτίνου) δε φημίζεται για μεγάλες δράσεις έξω από το χώρο της παραδοσιακής δραστηριοποίησής της ή για διαθέσεις επιχειρηματικής προβολής. Κατά την άποψή μας, ο Σωκράτης Κόκκαλης θα αποχωρήσει σύντομα από την επιχειρηματική δράση, ιδίως τώρα που το επιχειρηματικό σχήμα μεταβάλλεται απόλυτα. Στη συνέχεια, θα υπάρξουν μερικές κινήσεις τύπου "πυροτεχνήματος", που όμως, ουδείς γνωρίζει τη μακροχρόνια επιτυχία τους. Με βάση τον ισολογισμό που θα ανακοινωθεί για το 2022 (δείτε τα παλαιότερα οικονομικά στοιχεία εδώ), η εσωτερική αξία της μετοχής, βρίσκεται κοντά στην τιμή της μετοχής. Όμως, αυτό δεν είναι αρκετό για να μας πείσει για περαιτέρω υψηλές αποδόσεις και βέβαια για μια μακροχρόνια διακράτηση της μετοχής.

 

 

Φυσιολογική είναι η “στασιμότητα” της AutoHellas (ΟΤΟΕΛ), μετά την αποκοπή του δικαιώματος για την επιστροφή κεφαλαίου, την 5/12/2022. Ήδη, η μετοχή διαπραγματεύεται με ένα Ρ/Ε της τάξης του 6,0, με βάση τα κέρδη ύψους € 83 εκατομμυρίων που αναμένουμε. Όμως, η σύνθετη προϊοντική και γεωγραφική της διάρθρωση, της δίνει την ικανότητα να συνεχίσει με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και κατά το 2023. Εκτιμούμε ότι η μετοχή θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα ως μία από τις καλύτερες εταιρίες του Χρηματιστηρίου. Και βεβαίως, ποιοτικά, τουλάχιστον προς το παρόν, είναι σε αρκετά υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με την “ομοειδή” Μοτοδυναμική (ΜΟΤΟ), η οποία εξελίσσεται μεν δυναμικά, αλλά που όμως, δεν έχει κάνει ακόμη το σχεδιασμό και την κίνηση μιας πολύπλευρης ανάπτυξης.

 

 

Διαδίδεται ότι ο ΟΤΕ θα δημιουργήσει μία ΑΕΕΑΠ (εάν αυτό υλοποιηθεί, τότε υποχρεωτικά θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο εντός μίας διετίας από την ίδρυσή της), για να διαχειριστεί τα -περισσότερα από 2.300- ακίνητα του Ομίλου. Η κίνηση αυτή θα είναι θετική, θα δημιουργήσει μία ενδιαφέρουσα (πλην όμως, δύσκολη σε ανάλυση) εταιρία για το Χρηματιστήριο, αλλά θα βελτιώσει τη συνολική κερδοφορία του Ομίλου. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τον Όμιλο Fourlis και την Trade Estate που αναμένεται να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο φέτος.

Όταν ένας Όμιλος δημιουργεί μία ΑΕΕΑΠ, στην οποία “στεγάζει” τις θυγατρικές του, μειώνει τις φορολογικές του υποχρεώσεις. Η μητρική εταιρία, καταβάλλει, προς την ΑΕΕΑΠ της, μίσθωμα για τα ακίνητα που χρησιμοποιεί. Το μίσθωμα αυτό είναι έξοδο και έτσι μειώνει τα κέρδη της μητρικής και συνεπώς και τη φορολογική υποχρέωση για το φόρο επί του ποσού αυτού (22% σήμερα). Το μίσθωμα αποτελεί έσοδο για την ΑΕΕΑΠ και ένα μεγάλο μέρος απ’ αυτό, θα είναι κέρδος. Όμως, η φορολογική υποχρέωση των ΑΕΕΑΠ υπολογίζεται ως ποσοστό επί του χαρτοφυλακίου τους (πλέον των διαθεσίμων τους). Το ποσοστό προκύπτει από το επιτόκιο της ΕΚΤ και ισούται με το 10% του επιτοκίου παρέμβασης, επαυξημένο κατά 1% (δείτε εδώ). Δηλαδή, καθώς, στο τέλος του 2022, το επιτόκιο της ΕΚΤ ήταν 2,0%, τότε, ο συντελεστής φορολογίας είναι 0,30% επί της αξίας του χαρτοφυλακίου τους. Αυτό σημαίνει ότι, για κάθε € 100 που καταβάλλει ως μίσθωμα στην ΑΕΕΑΠ της, η μητρική εταιρία μπορεί να περιορίσει τη φορολογική της υποχρέωση κατά περίπου € 15, αν υποθέσουμε ότι το ετήσιο μίσθωμα φτάνει στο 5,0% της αξίας του ακινήτου. Σε εταιρίες που είναι “εντάσεως ακινήτων”, δηλαδή, χρησιμοποιούν πολλά ακίνητα για τη δραστηριότητά τους, αυτό συνιστά μία θετική πρακτική, ενώ παράλληλα, αναπτύσσουν και μία διαφορετική δραστηριότητα που, στη χώρα μας και στη συγκεκριμένη περίοδο, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική κερδοφορία.


 

Από τα όσα αναφέρθηκαν στη Γενική Συνέλευση της Space Hellas, στις 20/12/2022 -πραγματοποιήθηκε τις ημέρες της μεγάλης πτώσης της τιμής της μετοχής, από τα € 6,60 έως τα € 5,00- δεν προέκυψε κάποια μεταβολή στη θετική άποψή μας για την εταιρία και τη μετοχή της.

Η εταιρία, δεσμεύτηκε ότι, το έτος θα είναι καλύτερο σε όλα τα επίπεδα: EBITDA, κέρδη προ φόρων και κέρδη μετά από τους φόρους. Παράλληλα, ανέφερε ότι, κατά τα φαινόμενα, το έτος 2023 θα είναι -ή, θα μπορούσε να είναι- ακόμη καλύτερο από το 2022.

Ο λόγος που εμφανίστηκε μειωμένο EBITDA στο γ’ τρίμηνο είναι η SingularLogic. Αυτή, ενοποιήθηκε πέρυσι, για το διάστημα από 16/7/2021 μέχρι και το τέλος του έτους. Άρα, ένα μεγάλο μέρος των παλιών οικονομικών “αμαρτιών” της θυγατρικής, καλύφθηκε. Φέτος όμως, βγήκε όλο στην επιφάνεια και προκάλεσε ζημία στα ενοποιημένα στοιχεία.

Η διοίκηση της εταιρίας ανέφερε ότι, αντίθετα με τα ενοποιημένα, τα μεγέθη και οι χρηματοοικονομικές σχέσεις της μητρικής, δεν έχουν επηρεαστεί. Όμως, η εταιρία δημοσίευσε μόνον τα ενοποιημένα στοιχεία -εδώ είναι ένα θέμα, το οποίο μπορούσε να είχε προλάβει.

Για το σύνολο του 2022, διατηρούμε την εκτίμηση του κύκλου εργασιών, σταθερή στα € 120 εκατομμύρια, ενώ υπολογίζουμε τα ενοποιημένα κέρδη, μετά από φόρους, στα € 4,9 εκατομμύρια, μέγεθος το οποίο θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τα € 5,1 εκατομμύρια.

Με τιμή € 5,60, στις 5/1/2022) η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας υπολογίζεται σε € 36,1 εκατομμύρια, δηλαδή, η σχέση Ρ/Ε υπολογίζεται σε 7,4 (με βάση αναμενόμενη κερδοφορία στα € 4,9 εκατομμύρια). Σημειώνουμε ότι, η μετοχή δε είναι κατάλληλη για βραχυχρόνιες κινήσεις, λόγω εμπορευσιμότητας. Υπάρχουν 7 Αμοιβαία Κεφάλαια που κατέχουν το 3,0% της μετοχής της. Είμαστε θετικοί για τη μετοχή της εταιρίας, πολύ δε περισσότερο μετά την πτώση της.

 

 

Η αύξηση κεφαλαίου κεφαλαίου της Intrakat, είναι μεγάλου μεγέθους (€ 100 εκατομμύρια) και γίνεται με σπουδή, ώστε να μπορέσει η εταιρία να πάρει θέση στις εξελίξεις του κατασκευαστικού κλάδου, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να τρέχουν. Η πορεία της μετοχής κατά τη διάρκεια των διαδικασιών της α.μ.κ. (έως 25/1/2023) είναι ικανοποιητική και η μετοχή διατηρείται, με ευκολία στην περιοχή των € 1,36 έως € 1,40. Αυτό δείχνει ότι, θα μπορούσε να μη συμβεί η υποχώρηση της τιμής που, συνήθως, γίνεται όταν κυκλοφορούν οι νέες μετοχές, μετά από μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Το ενδιαφέρον για τις μετοχές του κλάδου αυξάνεται, ενώ οι κατασκευαστικές εταιρίες που μπορούν να συμμετέχουν στις εξελίξεις του κλάδου, είναι λίγες.

 

Η παρακολούθηση του κλαδικού δείκτη του S&P-500 για την ενέργεια (S&P 500 Energy - ^GSPE - εδώ), καθώς επίσης και του “υποδείκτη” για τα διυλιστήρια (S&P 500 Oil & Gas Refining & Marketing - εδώ), μπορεί να μας βοηθήσει να εκτιμήσουμε την πορεία των οικονομικών μεγεθών (και των μετοχών) των δύο μεγάλων ελληνικών διυλιστηρίων (ΕΛΠΕ και ΜΟΗ). Ιστορικά, οι μετοχές αυτές, επηρεάζονται από τις εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου (και ενέργειας) και η πορεία τους, είναι αντίστοιχη της πορείας των μετοχών ανάλογων διεθνών εταιριών.

Κατά το 2022, ο κλάδος της ενέργειας του βασικού αμερικανικού δείκτη S&P-500 (δείτε εδώ ή στη σελίδα 35), ήταν ο μόνος κλάδος που κατέγραψε ανοδική πορεία και μάλιστα, πέτυχε άνοδο κατά +59,0%, όταν ο δείκτης S&P υποχώρησε κατά 19,4%.

Η τιμή του κλαδικού δείκτη κορύφωσε την 15/11/2022 και μέχρι σήμερα υποχωρεί κατά 6,6%, όταν κατά το ίδιο διάστημα, ο γενικός δείκτης S&P-500 (Composite) έχει σημειώσει απόδοση κατά -2,4%.

Με βάση τις προβλέψεις των αναλυτών, οι εταιρίες του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας, κατά το 2023, αναμένεται να εμφανίσουν μείωση εσόδων κατά -18,2% και πτώση των κερδών κατά -38,3%.

 

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου και η μείωση των περιθωρίων διύλισης, τόσο κατά το δ’ τρίμηνο του 2022, όσο και κατά το 2023, παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις αυτές.


Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 248 (Ιανουάριος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 248, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text