Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 248 | Lisa Shalett: Μεγαλύτερη του αναμενομένου μείωση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων το 2023

Lisa Shalett: Μεγαλύτερη του αναμενομένου μείωση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων το 2023

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Επιλογές από την ειδησεογραφία

 

Lisa Shalett: Μεγαλύτερη του αναμενομένου μείωση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων το 2023

Bloomberg

 

Η Lisa Shalett -επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων της Morgan Stanley Wealth Management- δήλωσε χθες στο BloombergTV ότι αναμένει μεγαλύτερη του αναμενομένου πτώση των κερδών των μεγάλων εταιριών της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι προβλέψεις των αναλυτών για τα κέρδη των επιχειρήσεων είναι υπερβολικά αισιόδοξες και μη-ρεαλιστικές. Οι πολιτικές  νομισματικής σύσφιξης, σε συνδυασμό με την μείωση της οικονομικής ανάπτυξης, θα επηρεάσουν αρνητικά τα κέρδη πολλών εταιριών κατά το επόμενο έτος.

Η μεγαλύτερη επιβράδυνση θα παρατηρηθεί σε κλάδους όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα μη-βασικά καταναλωτικά αγαθά (discretionary consumer goods). Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς που επηρεάζονται άμεσα από τις διακυμάνσεις της οικονομικής δραστηριότητας θα αντιμετωπίσουν σημαντικό πλήγμα στην κερδοφορία τους.

Καταληκτικά, η Lisa Shalett θεωρεί ότι οι αισιόδοξες προβλέψεις των αναλυτών και επιχειρήσεων για την εξέλιξη των εταιρικών κερδών, δεν συνάδουν με τις τρέχουσες οικονομικές συγκυρίες, δεδομένης της άνευ προηγουμένου συρροής παραγόντων που επηρεάζουν τις οικονομικές προοπτικές.

Η αύξηση των επιτοκίων πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, η μείωση της οικονομικής ανάπτυξης, οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις και η μείωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο τα εταιρικά κέρδη.

 

Δείτε το πλήρες άρθρο από το bloomberg.com, εδώ.

 

Βασικά σημεία της έρευνας του Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA)

 

- Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) θα γίνουν η κυριότερη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τις αρχές του 2025, ξεπερνώντας τον άνθρακα.

- Ο IEA αναμένει ότι οι ΑΠΕ θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 40% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2027.

- Η ενεργειακή κρίση οδηγεί σε επιτάχυνση των διαδικασιών “πράσινης μετάβασης”. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς, με αποτέλεσμα η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας να αναμένεται να διπλασιαστεί στα επόμενα πέντε έτη.

- Ο IEA προσδοκά ότι η παγκόσμια ισχύς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα αυξηθεί κατά σχεδόν 2.400 γιγαβάτ μεταξύ 2022 και 2027  -το ίδιο ποσό με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ της Κίνας σήμερα.

- Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οργανισμού η ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από αιολικά και ηλιακά φωτοβολταϊκά (τα οποία μετατρέπουν το ηλιακό φως απευθείας σε ηλεκτρική ενέργεια) θα παρέχει σχεδόν το 20% της παραγωγής ενέργειας του πλανήτη το 2027.

- Ωστόσο, ο IEA αναμένει ότι η ανάπτυξη της γεωθερμίας, της βιοενέργειας, της υδροηλεκτρικής ενέργειας και της συγκεντρωμένης ηλιακής ενέργειας θα παραμείνει περιορισμένη.

- Ο κόσμος πρόκειται να προσθέσει τόση ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στα επόμενα 5 χρόνια όσο τα προηγούμενα 20 χρόνια.

 

Δείτε την πλήρη έρευνα του IEA, εδώ.

 

Οι αναλυτές αναμένουν επιδείνωση των χρηματιστηριακών αγορών το 2023

Bloomberg

 

Αρκετοί αναλυτές και επενδυτές της Wall Street αναμένουν ταραχώδης εξελίξεις το 2023.

Βασικά στελέχη και διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων τραπεζών (BofA, Goldman Sachs, JP Morgan) εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις οικονομικές προοπτικές του επόμενου έτους. Τα υψηλότερα επιτόκια, συνδυαστικά με την μείωση των καταναλωτικών δαπανών, οδηγούν πολλές μεγάλες επιχειρήσεις σε επιβράδυνση των προσλήψεων και μαζικές απολύσεις. Οι συνέπειες των συσταλτικών νομισματικών πολιτικών ασκούν αρνητική επίδραση στην προοπτικές ανάπτυξης και στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, διαμορφώνοντας έτσι μια αρνητική εικόνα για τις μελλοντικές επιδόσεις των χρηματιστηριακών αγορών.

Ωστόσο, υπάρχουν και αναλυτές με αντίθετες απόψεις. Οι ενδείξεις υποχώρησης του πληθωρισμού και η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας συμβάλλουν στην διαμόρφωση πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων.

 

Δείτε το πλήρες άρθρο από το bloomberg.com, εδώ.

 

Ειδήσεις εταιριών

 

APPLE (APPL - εδώ)

 

Η ιαπωνική εταιρία κατασκευής ηλεκτρικών εξαρτημάτων Murata Manufacturing Co. -βασικός προμηθευτής της Apple- αναμένει ότι η Apple θα μειώσει την παραγωγή του του iPhone14 τους επόμενους μήνες, λόγω της μειωμένης ζήτησης. Η επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών, λόγω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματός, θα πλήξει τις πωλήσεις της Apple.

Δείτε την είδηση, εδώ.

 

Η Apple έδωσε ανέβαλε κατά ένα έτος την ημερομηνία-στόχο κυκλοφορίας του οχήματος αυτόνομης οδήγησης για το 2026. Το όραμα της εταιρίας για ένα πλήρως αυτόνομο αυτοκίνητο είχε τεθεί σε αναστολή, λόγω της τεχνολογικής πολυπλοκότητάς του. Ωστόσο, η εταιρία μετέβαλε τα φιλόδοξα σχέδιά της, προκειμένου να το καταστήσει εφικτό. Η Apple μέσω της κίνησης αυτής προσπαθεί να εισέλθει σε μια νέα προϊοντική κατηγορία και να διευρύνει τις δραστηριότητές της.

Δείτε την είδηση, εδώ.

 

Bank of America (BAC - εδώ)

 

Η Bank of America δεν θα προβεί σε μαζικές απολύσεις προσωπικού, όπως και οι ανταγωνιστές της. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Brian Moynihan ανέφερε σε χθεσινή δήλωσή του ότι θα προβεί σε αναδιαμόρφωση των εργασιών του προσωπικού μέσω επανεκπαίδευσης και μετακίνησης από κλάδο σε κλάδο. Οι εργαζόμενοι έχουν επίσης την δυνατότητα να υποχωρούν οικειοθελώς.

Δείτε την είδηση, εδώ.

 

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC - εδώ)

 

Ο ιδρυτής TSMC Morris Chang ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το ύψος της επένδυσης της εταιρίας για την κατασκευή της δεύτερης μονάδας παραγωγής μικροτσίπ στην Αριζόνα από τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια στα 40. Η επένδυση της TSMC είναι μια από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στην ιστορία των ΗΠΑ και η μεγαλύτερη στην πολιτεία της Αριζόνα. Μόλις ανοίξουν τα εργοστάσια της TSMC, μαζί με τις υπάρχουσες επενδύσεις, θα παράγουν αρκετά προηγμένα τσιπ για να καλύψουν την ετήσια ζήτηση των ΗΠΑ.

Δείτε την είδηση, εδώ.

 

Το παρόν κείμενο δημοσιεύθηκε στο συνδρομητικό τμήμα του eurocapital.gr, την 7/12/2022

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 248 (Ιανουάριος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 248, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text