Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 248 | Επιλογές από το διεθνή Τύπο (8/12/2022)

Επιλογές από το διεθνή Τύπο (8/12/2022)

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Επιλογές από το διεθνή Τύπο

 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να μειώνεται, κυρίως λόγω υποχώρησης των τιμών ενέργειας και άμβλυνσης των προβλημάτων των εφοδιαστικών αλυσίδων. Ωστόσο, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ μακριά από τους στόχους του 2% των κεντρικών τραπεζών. Η έλλειψη εργατικού δυναμικού, οι μισθολογικές αυξήσεις, οι αυξημένες κρατικές δαπάνες και ο κίνδυνος ενεργειακού πληθωρισμού απειλούν την παγκόσμια οικονομία και την αναμενόμενη κάμψη των πληθωριστικών πιέσεων.

Δείτε το άρθρο από το economist.com, εδώ.

 

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να μειώσουν την τεχνολογική τους εξάρτηση από την Κίνα και επιδιώκουν συντονισμένες δράσεις μαζί με τους συμμάχους τους (ΕΕ, Νότια Κορέα και Ιαπωνία), ώστε να προωθήσουν την διαφοροποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι ΗΠΑ, σε αντίθεση με την ΕΕ, έχουν ήδη υποβάλλει περιορισμούς στην εξαγωγή τεχνολογίας μικροτσίπ προς την Κίνα. Μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία μεταξύ των δύο μερών θα μπορούσε να είναι η εφαρμογή περιορισμών στις εξαγωγές προς την Κίνα -από μέρους της ΕΕ- με αντάλλαγμα την διεύρυνση των προγραμμάτων επιδοτήσεων αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων -από μέρους των ΗΠΑ- ώστε να περιλαμβάνουν και τις εταιρίες των συμμάχων τους.

Δείτε το άρθρο από το wsj.com, εδώ.

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση άμεσων ξένων επενδύσεων (11,3%) από όλες τις οικονομίες το 2021. Η μέση αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων για το σύνολο των οικονομιών ήταν 7,1%, σε όρους εθνικού νομισματος, ενώ προσαρμοσμένη σε όρους δολαρίου η αύξηση ήταν μόλις 2,3%, λόγω της πρόσφατης ενίσχυσης του δολαρίου. Στις τρεις πρώτες θέσεις των χωρών με τις υψηλότερες άμεσες ξένες επενδύσεις βρίσκονται οι ΗΠΑ, η Ολλανδία και η Κίνα.

Δείτε το άρθρο από το ΔΝΤ, εδώ.

 

Ύστερα από το κλίμα εφορίας που επικράτησε κατά τον μήνα Νοέμβριο στις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές, λόγω των δηλώσεων του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ για μείωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων, οι αμερικανικές αγορές καταγράφουν πτώση. Ο δείκτης S&P 500 σημειώνει το μεγαλύτερο σε διάρκεια πτωτικό άνοιγμα μήνα από το 2011. Οι επενδυτές δίνουν μεγάλη βαρύτητα στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, αγνοώντας την πορεία  άλλων βασικών μακροοικονομικών και εταιρικών μεγεθών και δημιουργώντας ανορθολογικές προσδοκίες για μια άμεση ανάκαμψη.

Δείτε το άρθρο από το bloomberg.com, εδώ.

 

Ειδήσεις εταιριών

 

Amazon (AMZN - εδώ) - GOOGLE (GOOG - εδώ) - Microsoft (MSFT - εδώ) - Oracle (ORCL - εδώ)

 

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σύναψε μια σύμβαση με τις Amazon, Google, Microsoft και Oracle για έργα υπολογιστικού νέφους (cloud-computing) που μπορούν να φτάσουν συνολικά τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2028. Το εγχείρημα Joint Warfighting Cloud Capability (JWCC) του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ βασίζεται σε πολλούς παρόχους, αντί για έναν, προκειμένου να μπορεί να αντέξει διακοπές υπηρεσιών που προκαλούνται από διακοπές λειτουργίας.

Δείτε την είδηση, εδώ και την ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, εδώ.

 

Coca Cola (KO - εδώ)

 

Η Coca Cola, εν όψει των Χριστουγεννιάτικων εορτών, θέτει σε κυκλοφορία μια σειρά ταινιών μικρού μήκους, ώστε να προσελκύσει νέο αγοραστικό κοινό και να ενισχύσει την σύνδεση των προϊόντων της με τις εορταστικές περιόδους. Η Coca Cola, σε συνεργασία με την εταιρία παραγωγής ταινιών Imagine Entertainment, κυκλοφόρησε χθες τρεις ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες είναι διαθέσιμες για παρακολούθηση στο Amazon Prime.

Δείτε την είδηση, εδώ.

 

Volkswagen AG (VOWG_P - εδώ)

 

Η Volkswagen AG αναμορφώνει το βασικό εργοστάσιό της στη Γερμανία για να κατασκευάσει δύο νέα μοντέλα ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρία. Η απόφαση της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ευρώπης να κατασκευάσει τα δύο νέα αυτά μοντέλα στις εγκαταστάσεις της στο Wolfsburg θέτει υπό αμφισβήτηση ένα προηγούμενο σχέδιο της εταιρίας για ένα νέο εργοστάσιο ηλεκτρικών οχημάτων κόστους δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δείτε την είδηση, εδώ.

 

Επιλογές διεθνούς ειδησεογραφίας, από τον ελληνικό Τύπο

 

Η Ευρώπη αυξάνει την παραγωγή ημιαγωγών. Το σχέδιο περιλαμβάνει επένδυση ύψους 17 δισ. ευρώ σε μια μονάδα παραγωγής ημιαγωγών στη Γερμανία, τη δημιουργία ενός νέου κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) στη Γαλλία και την επένδυση σε R&D, παραγωγή και υπηρεσίες χυτηρίου στην Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ισπανία. Η αμερικανική εταιρία κατασκευής ημιαγωγών GlobalFoundries και η γαλλοιταλική εταιρία κατασκευής τσιπ STMicroelectronics ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να κατασκευάσουν ένα τεράστιο νέο εργοστάσιο κατασκευής ημιαγωγών στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας. Δείτε το άρθρο, εδώ.

 

Σε μαζικές απολύσεις προχωρούν μεγάλες επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, λόγω του αρνητικού οικονομικού κλίματος που τροφοδοτεί ο καλπάζων πληθωρισμός και η αναμενόμενη ύφεση στην Ευρωζώνη. Το Reuters συγκέντρωσε και παρουσιάζει ανά κλάδο στοιχεία που αφορούν κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρίες (Μεταφορές, Βιομηχανία – κατασκευές, Τρόφιμα και λιανεμπόριο, Τράπεζες, Τεχνολογία και χημική βιομηχανία). Δείτε το άρθρο, εδώ.

 

Σύμφωνα με την νέα έκθεση επενδυτικής στρατηγικής της JP Morgan, η κορύφωση των αποδόσεων των ομολόγων, καθώς η φάση αποπληθωρισμού πιθανότατα έχει ξεκινήσει, παραμένει βασική στήριξη για τις μετοχές στις αρχές του 2023. Υπάρχουν πολλά σημάδια μειωμένων πληθωριστικών πιέσεων, τα οποία θα επιτρέψουν πιθανότατα στις κεντρικές τράπεζες να σταματήσουν τις αυξήσεις επιτοκίων στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Δείτε το άρθρο, εδώ.

 

Το Λονδίνο μετά το Brexit δεν είναι πλέον το κυρίαρχο οικονομικό κέντρο της Ευρώπης. Η νέα πραγματικότητα για τις επιχειρήσεις είναι να εισάγονται στα χρηματιστήρια εκτός Λονδίνου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της αεροπορικής εταιρία Ryanair που προτίμησε τις συναλλαγές στο Δουβλίνο έναντι του Λονδίνου, καθώς και των εταιριών Universal Music και Allfunds Group, οι οποίες επέλεξαν το Άμστερνταμ αντί της βρετανικής πρωτεύουσας. Δείτε το άρθρο, εδώ.

 

Η παραγωγικότητα των Αμερικανών εργαζόμενων αυξήθηκε κατά 0,8% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση. Η αρχική μέτρηση ήταν για άνοδο 0,3%. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για άνοδο 0,6%. Δείτε το άρθρο, εδώ.

 

Κώστας Καρατζάς

 

Το παρόν κείμενο δημοσιεύθηκε στο συνδρομητικό τμήμα του eurocapital.gr, την 8/12/2022

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 248 (Ιανουάριος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 248, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text