Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 248 | Προβλέψεις για σημαντικές διακυμάνσεις των κινεζικών αξιών κατά το 2023

Προβλέψεις για σημαντικές διακυμάνσεις των κινεζικών αξιών κατά το 2023

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Επιλογές από το διεθνή Τύπο

 

Προβλέψεις για σημαντικές διακυμάνσεις των κινεζικών αξιών κατά το 2023

 

Όταν, τον Ιανουάριο του 2022, η ρυθμιστική αρχή των χρηματιστηριακών αγορών της Κίνας υποσχέθηκε να μειώσει την αστάθεια των αγορών, λίγοι προέβλεψαν ότι αυτό το έτος θα ήταν ένα από τα πιο ταραχώδη στην πρόσφατη μνήμη.

Η μεγάλη αύξηση των διακυμάνσεων κατά το δ’ τρίμηνο, θέτει το το σκηνικό για περισσότερες ανατροπές το 2023.

Οι διακυμάνσεις των κινεζικών μετοχών, είναι, στην παρούσα φάση, οι μεγαλύτερες από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από την κατάρρευση της παγκόσμιας αγοράς το 2008. Η αστάθεια στο γιουάν είναι σε επίπεδα ρεκόρ. Και το κόστος της ασφάλισης του κινεζικού κρατικού χρέους έναντι της χρεοκοπίας ήταν στα υψηλά πολλών ετών.

Ενώ οι αναλυτές πιστεύουν ότι, οι κινεζικές αξίες (μετοχές, ομόλογα, νόμισμα κλπ) θα αυξηθούν τους επόμενους 12 μήνες, οι καταλύτες για ακραίες αλλαγές στο συναίσθημα παραμένουν παντού: από τον κίνδυνο της πολιτικής των μηδενικών λοιμώξεων (Covid Zero), μέχρι την παρατεταμένη κρίση των ακινήτων και τις ρυθμιστικές μεταβολές που εκπλήσσουν διαρκώς. Οι σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι προβληματικές και οι οικονομικές προοπτικές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό είναι πιο αβέβαιες από ποτέ.

Δείτε το άρθρο από το bloomberg.com, εδώ.

 

Η BofA προειδοποιεί για περαιτέρω πτώση στις μετοχικές αγορών ύστερα από τις αποφάσεις της Fed

 

Η Bank of America (BofA), σε μια πρόσφατη ανάλυσή της, σημείωσε ότι αναμένει περαιτέρω πτώση στις αγορές μετοχών, ύστερα από τις αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για αύξηση των επιτοκίων.

Σε αντίθεση σε πολλούς επενδυτές που θεωρούν πως αυτή η αύξηση των επιτοκίων από την Fed θα προκαλέσει αισιοδοξία στις αγορές και θα σημάνει το τέλος μιας ταραχώδης περιόδου, η BofA προβλέπει πως οι αναταραχές θα συνεχιστούν. Με βάση την έρευνα που διενήργησε η τράπεζα, αποκάλυψε ότι κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια οι μετοχές σημείωσαν αύξηση μετά την παύση των αυξήσεων των επιτοκίων πολιτικής μόνο σε περιόδους αποπληθωρισμού. Σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού, όπως αυτές της δεκαετίας του 1970 και 1980, η διακοπή των αυξήσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, δεν τροφοδότησε ράλι στην αγορά μετοχών. Τέλος, η BofA δήλωσε ότι αναμένει πως η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι και τον Μάρτιο του 2023.

Δείτε το άρθρο από το bloomberg.com, εδώ.

 

Η πορεία των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών αναμένεται να διαφοροποιηθεί

 

Στις συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα η Fed, η EKT και η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια πολιτικής τους κατά 0,5% η κάθε μια. Ωστόσο, η νομισματικές πολτικές των κεντρικών τραπεζών είναι πιθανό να αποκλίνουν κατά το 2023. Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια μόνο κατά 0,6% έως τον Δεκέμβριο του 2023, σε σύγκριση με 1,25% για την ΕΚΤ και 1,5% για την BoE.

Δείτε το άρθρο από το wsj.com, εδώ.

 

Ειδήσεις εταιριών

 

Apple (APPL - εδώ)

 

H Apple προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το κινεζικό δίκτυο εφοδιασμού της, ωστόσο η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια. Η εταιρία βασιζόταν στην Κίνα για μαζική παραγωγή δημοφιλών προϊόντων και εξαρτημάτων. Όμως, οι αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα της Κίνας, σε συνδυασμό με τις τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ οδήγησαν την εταιρία στην απόφαση να διαφοροποιήσει τις ροές προμηθειών της. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να είναι χρονοβόρα, λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας υλικών, εξαρτημάτων και εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Δείτε την είδηση, εδώ.

 

Deutsche Bank (DBK - εδώ)

 

Η Deutsche Bank υπέβαλε αίτηση για να ενταχθεί εκ νέου στο London Bullion Market Association -τον παγκόσμιο ρυθμιστή προτύπων για τη διαπραγμάτευση χρυσού- καθώς η γερμανική τράπεζα επιδιώκει να επεκτείνει το τμήμα συναλλαγών της. Η επανένταξή της στην LBMA δεν σηματοδοτεί αλλαγή στρατηγικής, αλλά θα έδινε στην Deutsche Bank μια θέση στο τραπέζι όπου λαμβάνονται αποφάσεις για τον τρόπο λειτουργίας της κορυφαίας αγοράς πολύτιμων μετάλλων στον κόσμο και τελικά θα της επέτρεπε να συμμετέχει ξανά σε καθημερινές δημοπρασίες καθορισμού τιμών.

Δείτε την είδηση, εδώ.

 

Microsoft (MSFT - εδώ)

 

Η Microsoft ανακοίνωσε σήμερα μία 10ετη συνεργασία με τον London Stock Exchange Group, αλλά και την απόκτηση μεριδίου 4% στον όμιλο που  διαχειρίζεται το Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Η συμφωνία περιλαμβάνει δεδομένα επόμενης γενιάς και analytics, καθώς και λύσεις για υποδομές cloud, σύμφωνα με ανακοίνωση του ομίλου. Νέες υποδομές data για το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, υπηρεσίες analytics και λύσεις modelling θα προσφέρουν οι Microsoft Azure, AI, and Microsoft Teams.

Δείτε το δελτίο τύπου, εδώ.

 

Tesla (TESL - εδώ)

 

Η Tesla Inc. θα αναστείλει σταδιακά την παραγωγή στο εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων της στη Σαγκάη από τα τέλη του μήνα έως τις αρχές Ιανουαρίου, λόγω της επιβράδυνσης της καταναλωτικής ζήτησης. Η εταιρία είχε προβεί, τον Αύγουστο, σε αναβάθμιση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου της στη Σαγκάη, ώστε να μπορεί να παράξει περίπου 1 εκατομμύριο οχήματα ετησίως. Ως αποτέλεσμα της μείωσης της ζήτησης και της αυξημένης παραγωγής η Tesla έχει μειώσει δραστικά τους χρόνους παράδοσης νέων οχημάτων, υποδηλώνοντας ότι η εταιρία έχει ακόμα απόθεμα σε ετοιμότητα.

Δείτε την είδηση, εδώ.

 

Επιλογές διεθνούς ειδησεογραφίας, από τον ελληνικό Τύπο

 

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου επεκτάθηκε τον Οκτώβριο κατά 0,5%

 

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 0,5% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, με τους οικονομικούς αναλυτές, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, να αναμένουν αύξηση κατά 0,4%. H οικονομία της Βρετανίας παλεύει με μια ιστορικού χαρακτήρα κρίση κόστους ζωής και πιθανότατα έχει ήδη κατρακυλήσει σε μια ύφεση η οποία αναμένεται μακρά.

Δείτε την είδηση, εδώ.

 

Ηandelsblatt: Σε ποιους τομείς θα επενδύσουν οι διαχειριστές κεφαλαίων το 2023

 

Σύμφωνα την γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, οι περισσότεροι στρατηγικοί αναλυτές υποθέτουν ότι τα ποσοστά πληθωρισμού θα μειωθούν το 2023, ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα αυξήσουν περαιτέρω σημαντικά τα επιτόκια και ότι η ύφεση θα παραμείνει διαχειρίσιμη. Αλλά η αβεβαιότητα είναι μεγάλη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί ειδικοί σε θέματα επενδύσεων αναμένουν αναταραχές στις χρηματιστηριακές αγορές.

Δείτε την είδηση, εδώ.

 

Κώστας Καρατζάς

 

Το παρόν κείμενο δημοσιεύθηκε στο συνδρομητικό τμήμα του eurocapital.gr, την 12/12/2022

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 248 (Ιανουάριος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 248, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text