Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 248 | Το “καλό” και το “κακό” σενάριο για το 2023

Το “καλό” και το “κακό” σενάριο για το 2023

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το “καλό” και το “κακό” σενάριο για το 2023

 

Το βασικό σενάριο ανάμεσα στους οικονομολόγος είναι ότι, η οικονομία των ΗΠΑ, θα βρεθεί σε ύφεση κατά το 2023. Με βάση το σενάριο αυτό, οι τιμές των μετοχών θα συνεχίσουν να υποχωρούν κατά το α’ εξάμηνο του έτους και είναι πιθανό να βρεθούν στα χαμηλότερα σημεία αυτού του πτωτικού κύκλου, στο τέλος της άνοιξης, θέτοντας έτσι, τις βάσεις για μία ανοδική αντίδραση κατά το β’ εξάμηνο του έτους, αποκαθιστώντας την υποχώρηση του α’ εξαμήνου. Με βάση το σενάριο αυτό, σε επίπεδο έτους, οι τιμές των μετοχών θα παραμείνουν στα ίδια περίπου επίπεδα, ή λίγο υψηλότερα, σε σχέση με τις τιμές του τέλους του 2022.

Ένα λιγότερο πιθανό σενάριο, το οποίο όμως -κατά το τελευταίο διάστημα- ασπάζονται πολλοί οικονομολόγοι και αναλυτές είναι ότι, η οικονομία των ΗΠΑ δε θα περιπέσει ούτε σε “σκληρή”, αλλά ούτε και σε “ελαφρά” ύφεση. Αντίθετα, θα ξαναβρεθεί στην παλαιότερη τάση ανάπτυξής της, τάση που διεκόπη μετά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008 και τις πρωτόγνωρες πολιτικές χαμηλών επιτοκίων και ενισχύσεων που ακολούθησαν.
Η παλαιότερη τάση ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ προσδιορίζονταν από ένα μέσο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ του 2,0% και του 3,0%, πληθωρισμό μεταξύ 3,0% και 4,0% και επιτόκια μεταξύ του 3,5% και του 4,5%.
Με βάση αυτό το σενάριο, τα επιτόκια της FED θα κινηθούν μέχρι και το ύψος του 5,25%, μέχρι το τέλος της άνοιξης και θα παραμείνουν στο επίπεδο αυτό, μέχρι και το τέλος του έτους. Ωστόσο, η οικονομία θα παραμείνει ανθεκτική και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου θα παραμείνει γύρω από το 3,50%, με μία διακύμανση συν ή πλην 50 μονάδων βάσης. Ο S&P 500 θα κινηθεί υψηλότερα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ανεβαίνοντας στις 4500 και στη συνέχεια θα σταματήσει εκεί, έως ότου ένα “ράλι” στο τέλος του έτους, τον οδηγήσει σε νέο υψηλό ρεκόρ των 4800 εν αναμονή υψηλότερων κερδών το 2024.
Από την πλευρά της, η Ευρώπη τελικά δεν θα βρεθεί σε ύφεση φέτος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει καταφέρει να βρει εναλλακτικές πηγές ενέργειας για να αντικαταστήσει τις ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου και αργού πετρελαίου, ενώ ο καλός καιρός -μέχρι στιγμής- υπήρξε ένας ισχυρός “σύμμαχος”. Η οικονομία της Κίνας μπορεί να συνεχίσει να υποχωρεί, λόγω της ταχέως εξαπλούμενης πανδημίας, αλλά αυτό το κύμα θα κορυφωθεί σύντομα, χάρη στην ανοσία της αγέλης. Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να βρεθεί σε καλύτερη κατάσταση στο β’ εξάμηνο του έτους και το 2024. Με τη σειρά του, αυτό θα αυξήσει τις τιμές των εμπορευμάτων, αφού ολοκληρώσουν την πτώση τους κατά το α’ εξάμηνο του έτους.

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 248 (Ιανουάριος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 248, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text