Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | 5η συνεχόμενη άνοδος στο 2023. Το καλύτερο ξεκίνημα έτους, από το 2014

5η συνεχόμενη άνοδος στο 2023. Το καλύτερο ξεκίνημα έτους, από το 2014

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στην 5η άνοδό της, σε 5 συνεδριάσεις του νέου έτους -το καλύτερο ξεκίνημα του Γενικού Δείκτη, σε επίπεδο ανοδικών συνεδριάσεων, από το 2014- η αγορά δείχνει να “απελευθερώνεται” και να εκτονώνεται.

Πέραν από τη γενικότερη θετικότητα του διεθνούς περιβάλλοντος, η κύρια αιτία της ανόδου της αγοράς κατά το παρόν διάστημα, είναι ο τραπεζικός κλάδος. Και μ’ αυτό, εννοούμε τρία στοιχεία: α) το οριστικό ξεπέρασμα -κατά το 2022- μιας περιόδου 14 ετών με εξαιρετικά μεγάλες απώλειες από την κρίση των ελληνικών ομολόγων και τα κόκκινα δάνεια, β)  τη βελτίωση των οικονομικών του μεγεθών, αφού τα υψηλά επιτόκια αυξάνουν σημαντικά τα έσοδα των τραπεζών, γ) την έναρξη των διαδικασιών για την πώληση του ποσοστού των τραπεζών που εξακολουθεί να διακρατά το ΤΧΣ.

Στη σημερινή άνοδο του 1,20%, οι τράπεζες συνέβαλαν ως εξής: ΑΛΦΑ: +0,36%, ΕΤΕ: +0,11%, ΕΥΡΩΒ: +0,09% και ΠΕΙΡ: +0,22%. Δηλαδή, το σύνολο των 4 τραπεζών, σήμερα συνέβαλε στην άνοδο του ΓΔ, κατά 0,78%. Δείτε τα στοιχεία, εδώ.

Στο σύνολο της ανόδου των 5 πρώτων συνεδριάσεων του έτους (+3,56%), οι τράπεζες συνέβαλαν: ΑΛΦΑ: +0,71%, ΕΤΕ: +0,30%, ΕΥΡΩΒ: +0,44% και ΠΕΙΡ: +0,45%. Σύνολο συμβολής των 4 τραπεζικών μετοχών: 1,90%. Δείτε τα στοιχεία, εδώ.

 

Σημειώνουμε ότι, κατά την τελευταία είσοδό μας στην αγορά, τοποθετήσαμε το 50% των κεφαλαίων μας στις μετοχές της ΑΛΦΑ και της ΕΤΕ.

 

Πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι, νιώθουμε ανακούφιση που, το σήμα εισόδου, της παραλλαγής του “εξομαλυντή 3 ημερών” του “απόλυτου συστήματος” υπήρξε και έγκυρο και -κυρίως- έγκαιρο. Πραγματοποιήσαμε την είσοδό μας στην αγορά, την 19/12/2022, στις 916,48 μονάδες. Από την ημέρα εκείνη, στις 14 συνεδριάσεις που ακολούθησαν, οι 11 ήταν ανοδικές και οι 4 ήταν πτωτικές.

Η εξέλιξη αυτή, όχι μόνο αποδεικνύει ότι, παρά τη δυσλειτουργία του στην ατασική φάση των πρώτων 7 μηνών του 2022, το απόλυτο σύστημα, μακροχρόνια, “συλλαμβάνει” τις τάσεις και συμπεριφέρεται με επιτυχία.

Η απόδοση του χαρτοφυλακίου μας ανέβηκε στο 57,09% ή στο 12,38% σε ετησιοποιημένη βάση. Βέβαια, πριν από ένα χρόνο, η απόδοσή μας ήταν πολύ υψηλότερη. Αυτό είναι ένα σοβαρό στοιχείο. Όμως, κατά την άποψή μας, το πιο σοβαρό και σημαντικό είναι ότι, από την έναρξη της λειτουργίας του, κοντά στα 4 χρόνια τώρα, ουδέποτε είχαμε ζημιές (δείτε εδώ την πορεία του σε σχέση με το Γενικό Δείκτη).

 

Το χαρτοφυλάκιο όμως που, ετοιμάζεται να μας εκπλήξει, εντός του 2023, είναι αυτό των σταθερών μηνιαίων καταβολών. Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, έχασε ένα μεγάλο μέρος των κερδών του, κατά τη διάρκεια του 2022. Όμως, ούτε αυτό βρέθηκε ποτέ με ζημιές. Παράλληλα, εξακολουθήσαμε τις μηνιαίες καταβολές των € 200 ευρώ κάθε μήνα, έτσι ώστε όταν ξαναμπήκαμε στην αγορά, στις 19/12/2022, το ποσό του να φτάνει στα € 10.281. Καταθέσαμε € 200 στην αρχή του Ιανουαρίου. Μετά το σημερινό κλείσιμο, η αποτίμησή του φτάνει στα € 11.216, ενώ οι συνολικές καταθέσεις από την έναρξη της λειτουργίας του (από την 1/1/2019) φτάνουν στα € 9.800. Το κέρδος του ειναι € 1.316. Δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό (φτάνει στο 14,45% επί του συνολικού κατατεθέντος ποσού), όμως δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι, το χαρτοφυλάκιο αυτό δημιουργήθηκε “αθόρυβα”, με καταθέσεις € 200 κάθε μήνα. Όσο μεγαλώνει, τόσο πιο “επιθετικά” θα κινείται. Δείτε το εδώ. Αρκεί να σημειωθεί ότι, το σημερινό του κέρδος (το χαρτοφυλάκιο έχει την ίδια σύνθεση με το βασικό -αυτό της εφάπαξ κατάθεσης- χαρτοφυλάκιο που παρακολουθούμε) έφτασε στα € 295,36, δηλαδή, παραπάνω από μία μηνιαία κατάθεση.

Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, θα παρακολουθούμε πιο συστηματικά στο εξής.

Δείτε τα στατιστικά των τριών χαρτοφυλακίων, εδώ.

 

Εκτιμούμε ότι η θετική πορεία της αγοράς θα συνεχιστεί, εκτός εάν υπάρξει κάποιο απρόοπτο δυσάρεστο γεγονός, είτε από το εσωτερικό, είτε από το εξωτερικό.

 

Οι “στόχοι’ της αγοράς κατά το διάστημα των επομένων μηνών, είναι: α) Να συνεχιστεί, έστω και με χαμηλότερους ρυθμούς η ανάπτυξη του ΑΕΠ. β) Να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. γ) Να μην υπάρξει μεγάλη επιβράδυνση στη διεθνή -και κυρίως στην ευρωπαϊκή- οικονομία. δ) Να μην υπάρξει εμπλοκή στις βουλευτικές εκλογές και η χώρα να κυβερνηθεί κανονικά, χωρίς καθυστερήσεις και ε) Να επιτευχθεί η αναβάθμιση της αξιολόγησης. Και οι 5 στόχοι, είναι σημαντικοί. Θεωρούμε όμως, ότι, αυτός που θα κάνει τη διαφορά, είναι η επίτευξη του στόχου της αναβάθμισης της αξιολόγησης. Αν αυτό συμβεί το φθινόπωρο -το πλέον πιθανό- τότε, εκτιμούμε ότι θα έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα στις διεθνείς αγορές και το κλίμα θα είναι θετικότερο, σε διεθνές επίπεδο.

 

Όπως είναι γνωστό, οι τέσσερις μετοχές που έχουμε επιλέξει για το χαρτοφυλάκιό μας (από μία λίστα περίπου 20 μετοχών που δημοσιεύσαμε, αναφέροντας ότι, τελικά δε παίζει μεγάλο ρόλο ποιές ακριβώς μετοχές θα μπορούσε να προτιμήσει κάποιος) ήταν: ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΦΡΛΚ και ΜΟΤΟ.

Οι τρεις πρώτες, εξελίχθηκαν περίφημα -καλύτερα απ’ όλες, η ΑΛΦΑ, όπως άλλωστε αναμέναμε αν συμβεί.

Χειρότερα έχει αποδόσει η ΜΟΤΟ.

Έχω δεχθεί παράπονα για τη ΜΟΤΟ.

Γνωρίζετε την ευαισθησία μου όταν μία μετοχή για την οποία εκφραζόμαστε θετικά, δείχνει να μην πηγαίνει καλά. Όμως, γι’ αυτό το λόγο, καταλήξαμε να διευρίνουμε τη λίστα των επιλογών μας.

Κατά δεύτερο, ένας αναλυτής, μπορεί να κρίνει την εξέλιξη των μεγεθών -και αυτά κατά προσέγγιση. Είναι πολύ δύσκολο να “προβλέψει” την πορεία της στην αγορά, μέσα σε ένα διάστημα 14 συνεδριάσεων.

Τρίτο. Η άλλαξε διοίκηση. Και αποχώρησε ο κ. Χατζίκος και ανέλαβε ο κ. Κυριακόπουλος -γόνος της ιδιοκτήτριας οικογένειας. Μήπως άλλαξε και στρατηγική, μαζί με τη διοίκηση;

Όχι. Σε καμία περίπτωση. Ο κ. Χατζίκος, με τον οποίο ήμουν συμφοιτητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, δεν βρέθηκε ξαφνικά στη Μοτοδυναμική. Είχε υπάρξει στον Όμιλο Κυριακόπουλου, εδώ και δεκαετίες. Οι πιο παλιοί θα τον θυμούνται ως οικονομικό διευθυντή της Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης. Τα στελέχη που ξοδεύουν τη ζωής τους σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, υλοποιούν τη στρατηγική του βασικού μετόχου και εργοδότη τους. Της οικογένειας Κυριακόπουλου, δηλαδή.

 

Η ΜΟΤΟ έχει πρόβλημα εμπορευσιμότητας. Το γνωρίζουμε αυτό. Επίσης, οι μετοχές δε κινούνται όλες μαζί. Αυτό το καιρό για παράδειγμα, δεν κινείται ο ΟΤΕ. Τί σημαίνει; Ότι ξαφνικά ο ΟΤΕ έπαψε να είναι καλή εταιρία;

Η ΜΟΤΟ βρίσκεται σε ανοδική φάση ως εταιρία. Εκτιμούμε ότι αυτό θα αποτυπωθεί και στον πίνακα τιμών - Άλλωστε, αυτό το διάστημα και η ΟΤΟΕΛ δεν κινείται; Σημαίνει κάτι; Όχι.

 

Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθούμε και άλλες εταιρίες. Τις εταιρίες της λίστας μας, στην οποία θα προσθέσουμε και την Intrakat, της οποίας τη συμπεριφορά παρακολουθούμε.

 

Μία αρκετά σημαντική αλλαγή.

Στο εξής, το κύριο σχόλιο της ημέρας, θα δημοσιεύεται το πρωί.

Αυτό για διάφορους λόγους: α) Θέλω να είμαι πιο συνεπής. Τα απογεύματα, συχνά κάτι τυχαίνει, είτε επαγγελματικό, είτε προσωπικό. β) Καθώς έχουμε εμπλέξει και τις διεθνείς αγορές (δηλαδή τις αμερικάνικες) στην παρακολούθησή μας, για να υπάρξει άποψη, θα πρέπει να κλείσουν. Και αυτές κλείνουν στις 11:00 μμ. γ) Δε θέλω να γράφω βιαστικά σχόλια. Θέλω να είμαι καλύτερα προετοιμασμένος. Και καλή προετοιμασία μπορεί να κάνει κάποιος, μόνο με άνεση χρόνου, χωρίς πίεση και με ησυχία. Δηλαδή, το βράδυ ή νωρίς νωρίς το πρωί.

Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρχει κάτι σημαντικό, κανείς δε μου απαγορεύει να γράψω και το απόγευμα.

 

Το επόμενο σχόλιο, θα δημοσιευθεί, αύριο το πρωί, στις 10:00 πμ.

 

Καλό σας βράδυ!

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text