Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Τί περιμένουν οι (αμερικανικές) αγορές, αυτή την εβδομάδα;

Τί περιμένουν οι (αμερικανικές) αγορές, αυτή την εβδομάδα;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές, είναι απρόβλεπτες, κυρίως σε βραχυχρόνιο επίπεδο. Ουδείς μπορεί να βρει, με βεβαιότητα το πού θα βρίσκονται οι δείκτες, μια ώρα μετά, ή το πώς θα κλείσουν. Αυτό είναι βέβαια που τις κάνει και συναρπαστικές.

 

Χθες, παρά το ανοδικό τους άνοιγμα και παρά το γεγονός ότι, ο δείκτης Nasdaq έφτασε να κερδίζει μέχρι και περισσότερο από 2,5%, τελικά, μετά τις 8:00 μμ, οι δείκτες άρχισαν να υποχωρούν και, τελικά, ο μεν Dow Jones έκλεισε με ζημιές -0,34%, ο S&P-500, επίσης με ζημιές -0,08% και ο δείκτης Nasdaq, με κέρδη, μόλις 0,63%. Δείτε εδώ.

 

Με αφορμή το χαμηλότερο, από τον αναμενόμενο, ρυθμό αύξησης των αμοιβών στον τομέα των υπηρεσιών, επανήλθε πάλι το “σενάριο” για περιορισμό της αύξησης των επιτοκίων και για προσέγγιση της ημερομηνίας για την έναρξη ενός πτωτικού επιτοκιακού κύκλου.

Η αλήθεια είναι ότι, όντως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις κάμψης του πληθωρισμού, μία κάμψη η οποία ενδεχομένως να επιταχυνθεί κατά τους επόμενους μήνες. Δείτε σχετικό άρθρο μας, εδώ.

 

Από την άλλη πλευρά, αν κρίνουμε τις μετοχές που κινήθηκαν έντονα ανοδικά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, κατά κύριο λόγο, πρόκειται για μετοχές τεχνολογίας, ή άλλες μετοχές που, κατά τους προηγούμενους μήνες, είχαν καταγράψει εξαιρετικά μεγάλες πτώσεις. Οι αναπηδήσεις, κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης φάσης πτώσης, είναι φυσιολογικές και αναμενόμενες. Όμως, εξακολουθούμε να εκτιμούμε ότι, οι φούσκες που έσπασαν κατά τους προηγούμενους μήνες, ήταν τόσο μεγάλες, ώστε, όπως συμβαίνει πάντα με τις καταστάσεις “φούσκας”, οι προσπάθειες “ανάκτησης” προηγούμενων επιπέδων τιμών, συνήθως, είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.

 

Παράλληλα, μας προβληματίζουν τα διαγράμματα που είχαμε δημοσιεύσει προ μηνών, με τίτλο “Κρίσεις παράλληλες”- δείτε εδώ.

Πιο συγκεκριμένα, μας προβληματίζει το διάγραμμα του Nasdaq - δείτε εδώ.

 

Όπως παρατηρείται, στο διάγραμμα αυτό, έχουμε μία εκπληκτική ομοιότητα στην πορεία του δείκτη Nasdaq κατά το 1973-74 και σ’ αυτή της περιόδου 2022-23.

Η παράλληλη πορεία, έχει μια λογική, που κάποτε είχαμε εξηγήσει -και που ίσως επανέλθουμε σε μία από τις επόμενες μέρες.

 

Μπορεί να υπάρξει μία, έστω προσωρινή, ανάκαμψη των αγορών και ειδικότερα του δείκτη Nasdaq;

Δεν το αποκλείουμε. Όμως, αν υπάρξει, αυτό θα είναι αρνητικό για το τμήμα της θέσης που έχουμε ανοίξει, με το ETF που σορτάρει τον Nasdaq.

Τα κύρια σημεία που θα “κινήσουν” τους δείκτες κατά το επόμενο διάστημα, είναι ο δείκτης πληθωρισμού για το μήνα Δεκέμβριο (13/1/2023), τα κέρδη των αμερικανικών εταιριών που θα αρχίσουν να δημοσιεύονται απ’ αυτή την εβδομάδα, οι επισημάνσεις και εκτιμήσεις των διοικήσεων των επιχειρήσεων για την πορεία τους κατά το 2023, καθώς και οι συνήθεις ανακοινώσεις για τα επιδόματα ανεργίας που δημοσιεύονται κάθε Πέμπτη.

 

Η εκτίμησή μας παραμένει ότι, η “περιπέτεια” των αμερικανικών δεικτών, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

 

Κατά τις επόμενες μέρες, θα δημοσιεύσουμε πρόγραμμα ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων για μια σειρά εταιριών που παρακολουθούμε, καθώς επίσης και στοιχεία των μεγεθών τους, αλλά και το πώς μπορεί κάποιος, από την Ελλάδα, να παρακολουθήσει τις ενημερώσεις των διοικήσεων προς αναλυτές και επενδυτές.

 

Δείτε το Χαρτοφυλάκιο των διεθνών αγορών. Επί αυτού, θα βρείτε συνδέσμους για να δείτε διάφορα στατιστικά στοιχεία γι’ αυτό.

Επί της αποτίμησης του χαρτοφυλακίου, θα πρέπει να επισημάνουμε την παρακάτω ιδιαιτερότητα: Το ETF στο οποίο έχουμε τοποθετηθεί, διαπραγματεύεται στην αγορά του Μιλάνου. Η αγορά αυτή κλείνει στις 6:30 μμ. Έτσι, η αποτίμηση που παίρνει για κάθε μέρα το ETF μας  (εδώ), είναι αυτή που δίνει η αγορά του Μιλάνου, στις 6:30 μμ. Όμως, από τις 6:30 μμ, έως τις 12:00 τα μεσάνυχτά που κλείνει η διαπραγμάτευση του Nasdaq-100, επί του οποίου βασίζεται το ETF μας, η τιμή αλλάζει. Η αλλαγή αυτή, εμφανίζεται, την επόμενη μέρα, στις 10:00 πμ, όταν ανοίγει η αγορά του Μιλάνου. Έτσι, για παράδειγμα, χθες, στις 6:30 μμ, ο δείκτης Nasdaq-100 κέρδιζε +2,6%. Στις 12:00 τα μεσάνυχτα, έκλεισε στο +0,50% (περίπου). Το κέρδος μας, εμφανίστηκε στην τιμή του ETF, σήμερα, στο άνοιγμα της αγοράς του Μιλάνου, στις 10:00 πμ.

Με τις μετοχές, δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού διαπραγματεύονται στην αγορά της Νέας Υόρκης, από τις 4:30 μμ έως τις 11:00 μμ.

 

Αυτά προς το παρόν. Ίσως υπάρξει ένα σύντομο σχόλιο το απόγευμα. Όταν υπάρχει και απογευματινό σχόλιο, θα αναφέρεται στο καθημερινό “Δελτίο του Απόλυτου Συστήματος”.

 

Το περιοδικό έχει δημοσιευτεί  στο site (εδώ). Μέχρι το μεσημέρι θα σας σταλεί το link για να το διαβάσετε σε μορφή flipbook.

 

Καλή σας μέρα.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text