Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Στην Αθήνα οι Ισραηλινοί του Iron Dome για την Intracom Defence

Στην Αθήνα οι Ισραηλινοί του Iron Dome για την Intracom Defence

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στην Αθήνα οι Ισραηλινοί του Iron Dome για την Intracom Defence

Η κρατική Israel Aerospace Industries, κατασκευάστρια του συστήματος αεράμυνας του Ισραήλ, επισημοποιεί το ενδιαφέρον της για τη θυγατρική αμυντική βιομηχανία της Intracom. Στην κούρσα διεκδίκησης παραμένουν οι Γάλλοι της MBDA.

Εξελίξεις αναμένονται μέσα στον Ιανουάριο στο θέμα της πώλησης της Intracom Defense, καθώς όπως αναφέρουν πληροφορίες οι Ισραηλινοί της κρατικής αμυντικής εταιρείας IAI (Israel Aerospace Industries), γνωστής παγκοσμίως και από τη συμμετοχή της στο σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ, Iron Dome, αναμένονται τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα προκειμένου να συζητήσουν για την εξαγορά της.

Μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του Σωκράτη Κόκκαλη που επιβεβαίωσε τα όσα ακούγονταν εδώ και αρκετό καιρό για πώληση της μεγαλύτερης ίσως ιδιωτικής αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, είναι πλέον βέβαιο ότι η πώλησή της είναι θέμα χρόνου και …τιμής. Η οποία, όπως εκτιμούν κύκλοι της αγοράς, θα κυμανθεί στα 60 με 70 εκατ. ευρώ.

Η Israel Aerospace Industries ή IAI είναι ο κατασκευαστής αεροδιαστημικής και αεροπορίας του Ισραήλ, που παράγει εναέρια και αστροναυτικά συστήματα τόσο για στρατιωτική όσο και για πολιτική χρήση. Έχει 15.000 υπαλλήλους από το 2018. Η IAI ελέγχεται εξ ολοκλήρου από την κυβέρνηση του Ισραήλ και μαζί με την εταιρεία Rafael έχουν κατασκευάσει το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome, που θεωρείται από τα αποτελεσματικότερα διεθνώς.

Υπενθυμίζεται ότι η Israel Aerospace Industries (IAI), έχει σύμβαση με την Intracom Defense για την προμήθεια ολοκληρωμένου Υβριδικού Συστήματος Παροχής Ενέργειας, βασισμένο στην προηγμένη τεχνολογία Hybrid Electric Power Systems (HEPS) οπότε γνωρίζει πάρα πολύ καλά ήδη τι παράγει η IDE.

Μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι Ισραηλινοί μέσω της Ελλάδας αναζητούν τρόπο ώστε να καλύψουν τις μεγάλες εξοπλιστικές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στις ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο δεν είναι τόσο εύκολο να μπουν στην IDE καθώς υπάρχει το εμπόδιο ότι το Ισραήλ δεν είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ η ελληνική αμυντική εταιρεία συμμετέχει στο πρόγραμμα αναβάθμισης των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot, έχοντας υπογράψει σύμβαση με τη NATO Support and Procurement Agency (NSPA).

Μια λεπτομέρεια ιδιαίτερα σημαντική, η οποία θα πρέπει σίγουρα να διευθετηθεί αν η ισραηλινή εταιρεία θέλει να αποκτήσει την IDE. Πάντως, από το 2018 η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει έλθει σε συμφωνία με την NSPA που επιτρέπει τη συμμετοχή αμυντικών εταιρειών του σε προγράμματα του NATO. Εξάλλου, η IAI πρόσφατα έκλεισε μεγάλη συμφωνία για την προμήθεια κατασκοπευτικών αεροσκαφών στην Ιταλία, ενώ διατηρεί σημαντική παρουσία στην Ευρώπη μέσω του γραφείου της στη Γερμανία.

Ωστόσο, στη διεκδίκηση της IDE παραμένει και η γαλλική MBDA μια από τις κορυφαίες βιομηχανίες όπλων της Ευρώπης η οποία μαζί με την Thales συνεργάζονται και στο πρόγραμμα παραγωγής των ελληνικών φρεγατών FDI. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο γαλλικές εταιρείες έχουν στα σχέδιά τους να στήσουν γραμμές παραγωγής στην Ελλάδα.

Μπορεί η πώληση της IDE να ενισχύσει οικονομικά σημαντικά την Intracom Συμμετοχών ωστόσο υπάρχει και κάτι δυσάρεστο στην όλη υπόθεση και αυτό είναι ότι η μεγαλύτερη ιδιωτική αμυντική εταιρεία της χώρας θα βρεθεί σε «ξένα χέρια», καθώς όπως είπε και ο Σωκράτης Κόκκαλης πωλείται η IDE λόγω της ολιγωρίας της ελληνικής πολιτείας ως προς την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.



Ελένη Γαβριήλ

Πηγή: businessdaily.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text