Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 249 | Lavipharm - Στοιχεία για την πορεία της εταιρίας και άποψη για την εξέλιξη της μετοχής

Lavipharm - Στοιχεία για την πορεία της εταιρίας και άποψη για την εξέλιξη της μετοχής

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σήμερα, 11 Ιανουαρίου, η διοίκηση της Lavipharm, παρέθεσε γεύμα σε δημοσιογράφους.

Καταγράφουμε, μερικά από τα σημεία της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε και μερικές από τις σκέψεις μας.

Αύριο, θα δημοσιευθεί άρθρο, ανοιχτό προς όλους και θα αναφερθεί μέρος των παρακάτω. Όπως κάνουμε και σε άλλες περιπτώσεις, δε μοιραζόμαστε δημόσια, το σύνολο των πληροφοριών ή των απόψεων που εκφράζουμε.

 

Τα κύρια σημεία έχουν ως εξής:

 

Όταν μία εταιρία οργανώνει γεύμα, ή άλλη εκδήλωση για τους δημοσιογράφους, συνήθως θέλει να πει κάτι καλό (ποιός καλεί δημοσιογράφους για να τους πει κάτι κακό) και συνήθως, αυτό έχει θετική επίδραση στη μετοχή.

 

Η Lavipharm (στο εξής ΛΑΒΙ) ήταν μια σπουδαία και ανερχόμενη εταιρία κατά τη δεκαετία του 1990, όταν εισήλθε στο Χρηματιστήριο (1995), μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 2000, οπότε και απέτυχε η διάδοση της τεχνολογίας των επιθεμάτων (patches) στις ΗΠΑ, κάτι που στοίχισε σημαντικά στην εταιρία και την ανάγκασε να διαγράψει την επένδυσή της εκεί, με αποτέλεσμα να εμφανίσει μεγάλες ζημιές, που τελικά την οδήγησαν στην επιτήρηση.

 

Η εταιρία πραγματοποίησε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, κατά το 2007, από την οποία, οι συμμετέχοντες κατέγραψαν μεγάλες απώλειες. Αυτό, σε συνδυασμό με την επιτήρηση που ακολούθησε μετά από μερικά χρόνια, μείωσε τη χρηματιστηριακή φήμη της εταιρίας, ενώ η επιτήρηση οδήγησε σε μη κατοχή από θεσμικούς επενδυτές, σε μείωση των συναλλαγών και σε περιορισμό των χρηματιστηριακών δυνατοτήτων.

 

Από το 2019 ξεκίνησε ο σχεδιασμός της “αναγέννησης” και της ανάκαμψης.

 

Το 2021 απεβίωσε ο ιδρυτής Αθανάσιος Λαβίδας.

 

Η εταιρία βελτιώνει τη θέση της στην αγορά του φαρμάκου (η οποία είναι κατακερματισμένη, σε 400 εταιρίες - η ΛΑΒΙ βρίσκεται στην 36η θέση, μεταξύ ελληνικών αλλά και ξένων εταιριών).

 

Η ανάπτυξη σήμερα έρχεται από το εξωτερικό κάτι που θα συνεχίσει και στο μέλλον. Σημειώνουμε ότι, τα περιθώρια κέρδους στο εξωτερικό είναι υψηλότερα, ενώ δεν υπάρχει το clawback.

 

Η εταιρία αυξάνει σημαντικά το προσωπικό της (στοιχεία θα δημοσιευθούν αύριο).

 

Η εταιρία έχει αναδιαρθρώσει το δανεισμό της. Σήμερα οφείλει 11 εκατομμύρια (μακροπρόθεσμο leasing), 4 εκατομμύρια έχει λάβει ενίσχυση από την οικογένεια Λαβίδα (επιστρεπτέα στο τέλος του 2027) και 18 εκατομμύρια οφείλει σε τράπεζες -το δάνειο λήγει στις 31/12/2023, όμως θα ανανεωθεί. Το επιτόκιο είναι τσουχτερό, μετά από την άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ και υπολογίζεται σε euribor συν 3,5%.

Στις 30/6/2022, ο καθαρός δανεισμός της ήταν αρνητικός (-32 εκατομμύρια) πλην όμως βελτιωμένος σε σχέση με το παρελθόν. Δείτε εδώ. Εκτιμούμε ότι, λόγω της αμκ, στον ισολογισμό της 31/12/2022, η εικόνα θα είναι βελτιωμένη.

 

Στο μετοχολόγιο της εταιρίας, υπάρχουν θεσμικοί του εξωτερικού με 15% και του οεσωτερικού με 3% έως 4%. Βέβαια,  υπάρχουν και θεσμικοί με συμμετοχή μικρότερη του 5,0% οι οποίοι όμως δεν είναι  υποχρεωμένοι να αναφέρουν τις θέσεις του.

 

Τα πλήρη θετικά αποτελέσματα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (έγινε το Δεκέμβριο, ζητούνταν 58 εκατομμύρια και καλύφθηκαν τα 51 εκατομμύρια) θα αρχίζουν να εμφανίζονται από το 2023, όμως, θα κορυφωθούν στο 2024.

 

Σήμερα, οι πωλήσεις πραγματοποιούνται κατά 30% στο εξωτερικό και κατά 70% στο εσωτερικό. Στο τέλος του 2026 η αναλογία εκτιμάται ότι θα είναι 50% - 50%.

 

Κατά το 2022, οι πωλήσεις θα δημοσιευθούν περί τα 42 εκατομμύρια (η δική μας πρόβλεψη ήταν € 43 εκατομμύρια). Αυτό το ποσό είναι μετά το clawback.

Εκτιμάται ότι, κατά το 2026, οι πωλήσεις θα φτάσουν περί τα 112 εκατομμύρια (πριν από το clawbak). “Χονδρικά” το clawback πρέπει να υπολογίζεται περί το 12% έως 15%, ανάλογα με το μείγμα προϊόντων που πουλιούνται και το ποσοστό που πουλιέται στο εξωτερικό. Περισσότερα για τα μεγέθη θα αναφερθούν στο αυριανό άρθρο.

 

Τα 8 εκατομμύρια που δεν καλύφθηκαν από την αμκ θα εξασφαλιστούν από την οργανική κερδοφορία.

 

Η εταιρία θα αγοράσει το δικαίωμα πώλησης του επιθέματος κλονιδίνης (ουσία που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της υπέρτασης) στην Ευρώπη, με ποσό € 34 εκατομμυρίων.

Από ποιόν θα το αγοράσει; (το ρώτησα, αν και γνώριζα την απάντηση, όμως ήθελα να ανοίξω τη κουβέντα) Από τη …μητρική εταιρία Lavipharm Group Holding S.A.. Και πού το βρήκε η μητρική εταιρία; Από τον Τηλέμαχο Λαβίδα. Και πού το βρήκε ο Τηλέμαχος Λαβίδας; Το αγόρασε, μέσω της εταιρίας του Mediterra (εταιρία προϊόντων υγιεινής διατροφής) από τη Johnson & Johnson, το 2018, όταν -όπως λέει- δε συμμετείχε στη Lavipharm. Όμως, το 2018, ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας, ήταν μέλος (μη εκτελεστικό, αλλά αυτό δεν έχει σημασία) στη Lavipharm. Συνεπώς, συμμετείχε στην εταιρία.

Πάνω στην κουβέντα, ξέφυγε από τον κ. Λαβίδα, ότι αγόρασε τα δικαιώματα, έναντι 3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Δηλαδή, αγόρασε τα δικαιώματα με 3 εκατομμύρια δολάρια, ενόσω ήταν μέλος του ΔΣ της Lavipharm, μέσω μιας εταιρίας με άσχετο αντικείμενο και σήμερα, αφού έχει εκμεταλλευθεί το προϊόν στην Ιταλία και σαφώς έχει αποσβέσει το κόστος αγοράς και έχει πετύχει και υψηλά κέρδη, πουλά τα δικαιώματα στη Lavipharm, έναντι 34 εκατομμυρίων (συμπτωματικά με το ποσό που συμμετείχε στην αμκ) και θα εισπράττει και το 10% των καθαρών πωλήσεων, επί 15 χρόνια, η παρούσα αξία του οποίου 10% υπολογίζεται σε 8,5%. Δηλαδή, η συνολική τιμή πώλησης είναι € 42,5 εκατομμύρια, αλλά είναι εύλογη και δίκαιη, όπως έγραψε το ανεξάρτητος ορκωτός εκτιμητής. Ουδέν σχόλιο, για τον ορκωτό εκτιμητή από την πλευρά μας. Όμως, δε μας αρέσει όλο αυτό.

 

Η εταιρία θα διανείμει μέρισμα κατά το 2024, από τα κερδη της χρήσης του 2023. Θα μπορούσε να διανείμει και φέτος, όμως προτιμά να διατηρήσει τα κεφάλαια για να ενισχύσει τη θέση της περαιτέρω.

 

Η μεγάλη -όπως τη βλέπουμε- εξέλιξη της εταιρίας είναι η ανάληψη (μαζί με μία άλλη εταιρία) της διανομής στην Ελλάδα των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, της ισραηλινής εταιρίας Tikun (δείτε εδώ). Η ΛΑΒΙ αναφέρει ότι, οι πωλήσεις της, το 2026, σε προϊόντα κάνναβης, θα είναι της τάξης των 17,5 εκατομμυρίων, όμως, με βάση ανάλογη εμπειρία από άλλες χώρες, εκτιμούμε ότι μπορεί να είναι και πολλαπλάσιες.

 

Συμπερασματικά. Υπάρχουν και άλλα στοιχεία που θα μπορούσα να αναφέρω -μερικά θα αναφερθούν στο αυριανό άρθρο. Όμως, δε χρειάζεται. Εκτιμούμε ότι, όντως, η εταιρία έχει μπει σε μία νέα ρότα και ότι τα μεγέθη της μπορούν να αυξηθούν θεαματικά στην επόμενη 4ετία ή 5ετία.

 

Παράλληλα, εξακολουθούμε να διατηρούμε τις αντιρρήσεις μας αναφορικά με στοιχεία της συμπεριφοράς της διοίκησης και του κ. Τηλέμαχου Λαβίδα. Με βάση τις περιπέτειες στις οποίες είχε ανακατευθεί στις ΗΠΑ, την όλη στάση του και το χειρισμό στο θέμα των επιθεμάτων της J&J μπορούμε να εξάγουμε τα συμπεράσματά μας.

Όμως, στο χώρο αυτό, δεν είμαστε για να κρίνουμε την ηθική κάποιων, αλλά για να επισημάνουμε μετοχές, η αξία των οποίων μπορεί να αυξηθεί στο μέλλον.

Η 33χρονη εμπειρία μου στο χώρο, μου έχει δείξει ότι, δεν είναι κακό να ακολουθώ τις πράξεις ατόμων που αγαπούν υπερβολικά το χρήμα, ειδικά στα πρώτα τους βήματα. Το έχω δει να συμβαίινει με πολλούς επιχειρηματίες.

Όμως, θα πρέπει πάντα να φυλάσσομαι και να προσέχω.

 

Η εκτίμησή μας είναι ότι, η εταιρία θα πετύχει βελτίωση των μεγεθών της. Παράλληλα, έχει “story” να “πουλήσει” σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές και συνεπώς, μετοχή μπορεί να κινηθεί πολύ ικανοποιητικά κατά τα επόμενα χρόνια.

 

Υστερόγραφο: Προτίμησα αυτό το “στυλ” συγγραφής σήμερα, τόσο λόγω έλλειψης χρόνου, όσο και επειδή, με τον απλό λόγο, συχνά περνούν ευκολότερα κάποια μηνύματα.

 

Για την πορεία της αγοράς, απλά δυο λόγια: Μια χαρά πάει, δεν έχουμε πολλά να φοβόμαστε.Θα βελτιωθεί.

 

Καλό σας βράδυ.

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 249 (Φεβρουάριος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 249, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text