Αρχική | Χ&Α | Άρθρα - Θέσεις | Φτωχή η διαχρονική απόδοση της Intrakat. Ήρθε η ώρα να αλλάξει;

Φτωχή η διαχρονική απόδοση της Intrakat. Ήρθε η ώρα να αλλάξει;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Φτωχή η διαχρονική απόδοση της Intrakat. Ήρθε η ώρα να αλλάξει;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φτωχή η διαχρονική απόδοση της Intrakat. Ήρθε η ώρα να αλλάξει;

 

Σε μια χρηματιστηριακή ανάλυση μιας εταιρίας, έχει ενδιαφέρον να εξετάζουμε τη διαχρονική πορεία της μετοχής της.

Η εξέταση της διαχρονικής πορείας της ξεφεύγει από τις καθημερινές διακυμάνσεις και αποκαλύπτει τη συμπεριφορά της μετοχής, σε συνάρτηση με την πορεία της εταιρίας και -παράλληλα- την πορεία της ευρύτερης χρηματιστηριακής αγοράς.

Ο πίνακας που σχηματίζεται από τη διαχρονική εξέταση της πορείας μιας μετοχής, είναι αποκαλυπτικός, αλλά και ιδιαίτερα χρήσιμος.

Αποκαλυπτικός, επειδή μας επιτρέπει να δούμε ξεκάθαρα την εξέλιξη του επιχειρηματικού κύκλου μιας εταιρίας.

Χρήσιμος, επειδή οι κύκλοι, είτε μιας εταιρίας, είτε μιας ευρύτερης χρηματιστηριακής αγοράς, συνήθως είναι μακροχρόνιοι και επιτρέπουν σε έναν επενδυτή και να εισέλθει έγκαιρα στην αγορά και στη μετοχή, αλλά και να εξέλθει. Αρκεί να μάθει να τους συντάσσει και να τους διαβάζει ορθά.

 

Στο περιοδικό ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, μας αρέσει να εξετάζουμε μια εταιρία, από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο, ή για μεγάλο χρονικό διάστημα (περίπου 30 ετών). Αυτό το πετυχαίνουμε με τη βοήθεια των αρχείων που τηρούμε, όλα αυτά τα 33 χρόνια της παρουσίας μας στο χρηματιστηριακό χώρο.

 

Σε επίπεδο επένδυσης, η εξέταση της πορείας μιας εταιρίας, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της μας δείχνει αν, ο μακροχρόνιος επενδυτής κέρδισε, ή έχασε από την επένδυσή του.

 

Κάνουμε την εξέταση με δύο τρόπους:

α) Με τη συμμετοχή του επενδυτή σε κάθε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε η εταιρία.

β) Με τη συμμετοχή του σε κάθε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και παράλληλα με την επανεπένδυση του μερίσματος που εισπράττει από την εταιρία, σε μετοχές της ίδιας της εταιρίας. Για τη δεύτερη περίπτωση, ως ημερομηνία επανεπένδυσης, θεωρούμε την τελευταία μέρα του κάθε έτους.

 

Η πορεία της μετοχής της INTRAKAT

 

Στον παρακάτω πίνακα, δείτε την, κατ’ έτος εικόνα της πορείας της μετοχής της Intrakat.

(Λόγω μεγέθους, ο πίνακας δεν εμφανίζεται ολόκληρος και θα πρέπει να μετακινήσετε τη “μπάρα περιήγησης”, ή να ανοίξετε τον πίνακα μόνο του, σε μορφή ιστοσελίδας, εδώ).

H Intrakat, εισήλθε στο Χρηματιστήριο, όταν η χρηματιστηριακή “φούσκα” είχε αρχίσει να “σπάει” και όταν ο “μύθος” των κατασκευαστικών εταιριών, που επικράτησε, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990, είχε αρχίσει να διαλύεται.

Για το λόγο αυτό, δεν πρόλαβε να δημιουργήσει “υπεραποδόσεις”, αλλά οδηγήθηκε -σχεδόν- άμεσα σε αρνητικές αποδόσεις, παρά το ότι, η τιμή εισαγωγής της δεν ήταν υψηλή.

Στη συνέχεια, η μετοχή επηρεάστηκε από την προβληματική πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς και μετά το 2009 και από την αρνητική πορεία των δικών της οικονομικών μεγεθών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, τελευταία φορά που έδωσε ικανοποιητικό μέρισμα ήταν το 2005 (από τα κέρδη χρήσης 2004), ενώ έδωσε “ισχνό” μέρισμα (€ 0,015) κατά το 2008, ίσως και επειδή την ίδια χρονιά, πραγματοποίησε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

 

Στη διάρκεια της παρουσίας της στο Χρηματιστήριο, πραγματοποίησε τρεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (2008, 2017 και 2022), συν την αύξηση που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες.

 

Η αποδόσεις της μετοχής

 

Η διαχρονική απόδοση της μετοχής είναι “φτωχή”.

Για το μέτοχο που κράτησε τη μετοχή και που συμμετείχε σε όλες τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, η απόδοση είναι μόλις 20,7% ή μόλις 0,89% σε ετησιοποιημένη βάση (ΜΕΡΑ).

Παράλληλα, ο μέτοχος αυτός, είδε την απόδοσή του να υποχωρεί κατά -70,4%, στο τέλος του 2015.

 

Ο μέτοχος που συμμετείχε στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και επανεπένδυε τα μερίσματα που εισέπρατε, σε μετοχές της εταιρίας, σήμερα έχει συνολική απόδοση 26,6%, που σε ετησιοποιημένη βάση, υπολογίζεται σε 1,12%.

 

Σημείωση: Τα παραπάνω στοιχεία απόδοσης, βασίζονται στην τιμή κλεισίματος της μετοχής της 12/1/2023. Τα στοιχεία του πίνακα μεταβάλλονται καθημερινά, λόγω της αυτόματης ενημέρωσής του με την τρέχουσα τιμή.

 

Δείτε την εξέλιξη του αριθμού των μετοχών και του μετοχικού κεφαλαίου της Intrakat, εδώ.

 

Ο πίνακας προέρχεται από τους πίνακες που δημιουργήθηκαν για το σύνολο των κατασκευαστικών εταιριών, στο “αφιέρωμα” του τεύχους Νο 248, του Ιανουαρίου 2023, του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, με τίτλο " Η επιστροφή των κατασκευαστικών εταιριών Τί υπόσχονται αυτή τη φορά; " (εδώ).

 

Δείτε σημερινό μας άρθρο για την Intrakat, εδώ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text