Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 249 | ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ: Οι θετικές προοπτικές για την άνοδο της μετοχής (ΕΧΑΕ)

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ: Οι θετικές προοπτικές για την άνοδο της μετοχής (ΕΧΑΕ)

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ: Οι θετικές προοπτικές για την άνοδο της μετοχής (ΕΧΑΕ)

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

 

Οι θετικές προοπτικές για την άνοδο της μετοχής (ΕΧΑΕ)

 

Τις τελευταίες ημέρες, η πιθανότητα διάσπασης των 1.000 μονάδων του Γενικού Δείκτη, γίνεται όλο και πιο σίγουρη. Η ανοδική πίεση των τελευταίων ημερών, αποτυπώθηκε και στην μετοχή της ΕΧΑΕ, η οποία “ξεκόλλησε” από την τιμή των € 3,1 όπου κινείται -με μικρές διακυμάνσεις- από τον Σεπτέμβριο του 2022. Συγκεκριμένα, σήμερα η μετοχή έκλεισε στα € 3,455 κερδίζοντας από την αρχή του έτους +11,4%, με όγκο 685.463 τεμάχια. Η ανοδική κίνηση των τελευταίων ημερών συνοδεύεται από μεγάλο όγκο τεμαχίων. Κατά μέσο όρο ημερησίως, στις πρώτες συνεδριάσεις του 2023, όγκος διαμορφώνεται στα 360.035 τεμάχια ενώ το 2022, ο μέσος ημερήσιος όγκος τεμαχίων ήταν 83.200 και το 2021 ήταν 109.894 τεμάχια.  Δείτε του  μέσους όρους όγκου για όλες τις εισηγμένες, εδώ.

 

Αναφερόμενοι στην ΕΧΑΕ, φροντίζουμε να εξηγούμε πάντα την άρρηκτη σχέση των οικονομικών μεγεθών του Ομίλου, με την εξέλιξη της χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς τα έσοδα του, εξαρτώνται, από την εξέλιξη της αξίας συναλλαγών, από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, από τις εκδόσεις ομολόγων, την είσοδο νέων εταιριών στο Χρηματιστήριο και από τις συνδρομές για στατιστικά στοιχεία που παρέχει ο Όμιλος.

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες, κινούνται ανοδικά, όταν υπάρχουν οι θετικές προοπτικές ανόδου του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

 

Το ικανοποιητικό επίπεδο ανάπτυξης του 2022 (5,6% όπως υποστηρίζει το Υπουργείο Οικονομικών), τα θετικά μηνύματα από την κερδοφορία των εισηγμένων εταιριών, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, η επικείμενη αναβάθμιση από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης εντός του έτους (την 27/1/2023 αναμένεται η πρώτη ανακοίνωση από τον οίκο Fitch Ratings ) καθώς και η γενικότερη καθυστέρηση του Γενικού Δείκτη στην άνοδο έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αγορών, πρόκειται να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη στην διάσπαση των 1.000 μονάδων, εκτός απροόπτου φυσικά.

 

Αυτό το γεγονός με την σειρά του, θα διαμορφώσει θετικό κλίμα, για την ενίσχυση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς καθώς θα φέρει όλα αυτά που λείπουν σήμερα από το χρηματιστήριο (κεφάλαια και νέες εταιρίες). Κατά συνέπεια αυτό σημαίνει την παράλληλη ενίσχυση της ΕΧΑΕ, τόσο χρηματοοικονομικά όσο και χρηματιστηριακά.

Θα μπορέσει το αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών να ανατρέψει αυτή την κατάσταση; Εκτίμηση μας είναι ότι, θα επηρεαστεί εν μέρη αρνητικά καθώς η Ελλάδα, είναι μια μικρή περιφερειακή αγορά που δεν μπορεί να αποκοπεί από τις εξελίξεις αλλά δεν πιστέυουμε ότι θα “κατρακυλήσει” καθώς η πιθανή αναβάθμιση από τους οίκους θα αντισταθμίσει πολλά αρνητικά που ενδεχομένως να συμβαίνουν στις διεθνείς αγοράς.

 

Για όλους τους λόγους που εξηγήσαμε παραπάνω, είμαστε αρκετά θετικοί για την μετοχή της ΕΧΑΕ και μας ενδιαφέρει επενδυτικά. Υπενθυμίζουμε ότι η πρόβλεψη μας για το σύνολο του έτους, είναι έσοδα στα € 37 εκατομμύρια και καθαρά κέρδη στα € 9 εκατομμύρια. Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ. Επίσης δείτε την ιστορική εξέλιξη του αριθμού των μετοχών, της τιμής και της μερισματικής απόδοσης, εδώ. Σημειώνεται ότι την 30/9/2022, η μετοχή βρισκόταν σε 27 χαρτοφυλάκια Αμοιβαίων Κεφαλαίων έναντι 31 την 30/12/2021.

 

 

Κωνσταντίνα Ρομοσού

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 249 (Φεβρουάριος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 249, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text