Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | WSJ: Οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να αναμένουν πως η οικονομία των ΗΠΑ θα εισέλθει σε ύφεση

WSJ: Οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να αναμένουν πως η οικονομία των ΗΠΑ θα εισέλθει σε ύφεση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έρευνα της εφημερίδας Wall Street Journal, οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να αναμένουν πως η οικονομία των ΗΠΑ θα εισέλθει σε ύφεση εντός των επόμενων 12 μηνών.

 

Αναλυτικότερα, η πιθανότητα ύφεσης για την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου υπολογίζεται στο 61,0%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των 71 οικονομολόγων και οικονομικών αναλυτών που συμμετείχαν στην έρευνα. Η εκτίμηση αυτή είναι ελαφρώς χαμηλότερη από την αντίστοιχη έρευνα του Οκτωβρίου, στην οποία απέδιδαν πιθανότητα ύφεσης 63,0%.

 

Αναφορικά με το επίπεδο του πληθωρισμού, αναμένουν ότι θα μειωθεί στο 3,1% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, δηλαδή χαμηλότερα από το 3,3% που προέβλεπαν στην  έρευνα του Οκτωβρίου. Παρά την κάμψη των πληθωριστικών πιέσεων και την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων από την FED, οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως η οικονομία των ΗΠΑ θα έρθει αντιμέτωπη με μια ήπια και βραχυχρόνια ύφεση.

 

Πιο συγκεκριμένα, αναμένουν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό 0,1% το πρώτο τρίμηνο του 2023, θα συρρικνωθεί κατά 0,4% το δεύτερο, θα μείνει στάσιμο στο τρίτο εξάμηνο και τελικά αυξηθεί κατά 0,6% το τέταρτο εξάμηνο. Συνολικά για το 2023, προβλέπουν πως το ΑΕΠ θα παρουσιάσει ετήσια αύξηση της τάξεως του 0,2% -χαμηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις για ανάπτυξη 0,4%.

 

Σε αντιδιαστολή με τις προηγούμενες εκτιμήσεις τους έρχονται οι προβλέψεις για μείωση των θέσεων εργασίας κατά 7.000 τον μήνα -κατά μέσο όρο-, καθώς στην προηγούμενη έρευνα οι οικονομολόγοι ανέμεναν πως θα προστίθονταν 28.000 θέσεις εργασίας κατά το 2023.

Με στοιχεία από άρθρο του wsj.com, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text