Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 249 | IDEAL HOLDINGS: Η δραστηριότητα της εταιρίας και οι επιφυλάξεις μας

IDEAL HOLDINGS: Η δραστηριότητα της εταιρίας και οι επιφυλάξεις μας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
IDEAL HOLDINGS: Η δραστηριότητα της εταιρίας και οι επιφυλάξεις μας

IDEAL HOLDINGS

 

Η δραστηριότητα της εταιρίας και οι επιφυλάξεις μας

 

Στα € 5,3 αποτιμά η Pantelakis Securities, την δίκαιη τιμή της Ideal Holdings (ΙΝΤΕΚ), δηλαδή υψηλότερη κατά +50% σε σχέση με την τιμή της, την 17/1/2023. Στην ανάλυση της, η χρηματιστηριακή εξηγεί ότι, παρά το γεγονός ότι η Ideal είναι μια εταιρία συμμετοχών (Holding), συμπεριφέρεται σαν μια εταιρία private equity, δηλαδή εισέρχεται και εξερχεται στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρίων, με στόχο την εξασφάλιση μεγάλων αποδόσεων (συγκεκριμένα +20%, όπως σημειώνει η ανάλυση). Δείτε εδώ.

 

Πλέον, η εξέταση των μεγεθών της εταιρίας χωρίζεται σε δύο φάσης, καθώς η φυσιογνωμία της Ideal έχει αλλάξει από το 2021 με την είσοδο των νέων δραστηριοτήτων. Υπενθυμίζουμε ότι, μετά από πολλές περιπέτειες, ιδιοκτησιακές αλλαγές, και αλλαγές δραστηριοτήτων (ας μην ξεχνάμε ότι, η εταιρία εισήχθη στο Χρηματιστήριο το 1990, με την ονομασία “Ιντεάλ Πυρίμαχα”  και η αρχική της δραστηριότητα ήταν η βιομηχανική κατασκευή πυρίμαχων πυρίμαχων οικοδομικών υλικών) η κύρια δραστηριότητα του Ομίλου, μέχρι πρότινος, ήταν η διανομή λευκών οικιακών συσκευών και προϊόντων πληροφορικής, η παραγωγή λογισμικού και η παροχή υπηρεσιών εμπιστοσύνης και λύσεων κυβερνοασφάλειας.

Στο διάστημα από το 2005 (όπου διαθέτουμε στοιχεία) μέχρι το 2020 (όπου η δραστηριότητα της εταιρίας ήταν ίδια), ο κύκλος εργασιών και η κερδοφορία κορύφωσαν το 2009 στα € 69,2 εκατ. και στα € 3,1 εκατ. αντίστοιχα, έκτοτε τα μεγέθη ακολουθούν φθίνουσα πορεία.

 

Εντός του 2021, η εταιρία αποφασίζει να επεκτείνει την δραστηριότητα της ενσωματώνοντας τις εταιρίας Astir Vitogiannis και Three Cents, της Virtus South European Fund (VSEF), μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με εισφορά σε είδος (δείτε εδώ το πληροφοριακό δελτίο και στις σελ. 87 και 101 δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών τους).

Με αυτές τις εταιρίες, ο Όμιλος εισήλθε στον κλάδο συσκευασίας καταναλωτικών αγαθών και της εμπορίας προώθησης αεριούχων αναψυκτικών (premium mixers & tonics). Το 2021 ο συνολικός κύκλος εργασιών ανήλθε στα € 51,8 εκατομμύρια και η κερδοφορία στις € 922 χιλιάδες.

Κατά το 2022, ο Όμιλος προχώρησε σε τρεις εξαγορές εταιρίων και μια πώληση. Αρχικά προχώσε στην εξαγορά της Coleus (προμήθεια μεταλλικών πωμάτων σε ζυθοποιίες, εταιρίες ποτών και αναψυκτικών), τα μεγέθη της οποία ξεκίνησαν να ενοποιούνται πλήρως, την 4/7/2022. Το 2021, οι ετήσιες πωλήσεις της Coleus ήταν € 31,4 εκατ. και το EBITDA € 3,6 εκατομμύρια, (εδώ)

Στην συνέχεια προχώρησε στην εξαγορά της Netbull (υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας), η οποία διαμόρφωσε κύκλο εργασιών το 2021 στα € 5,3 εκατ. και EBITDA στα € 1,05 εκατομμύρια, (εδώ). Τα μεγέθη της εταιρίας ξεκίνησαν να ενοποιούνται την 10/5/2022.

Στο δ’ τρίμηνο του έτους, η Ideal απέκτεισε την BYTE (εδώ), η οποία το 2021, εμφάνισε κύκλο εργασιών € 39,8 εκατ. και κέρδη € 3,1 εκατομμύρια.

Τέλος η εταιρία, την 21/10/2022, ολοκλήρωσε την πώληση της Three Cents, στην Coca Cola HBC, έναντι τιμήματος € 45,9 εκατομμύρια. Σημειώνεται ότι στο ενημερωτικό δελτίο της ενσωμάτωσης της εταιρίας, η αποτίμηση της κυμαινόταν μεταξύ των € 14,6 εκατ. με € 17,1 εκατ. (δείτε σελ. 21 - 22, εδώ).

 

Όλα τα παραπάνω, προμηνύουν ότι και κατά το 2023, η διοίκηση της εταιρίας, θα προβεί σε νέες εξαγορές. Αναμφίβολα, το 2023, όπου θα λειτουργήσουν όλες οι εξαγορές του 2022 στο 100% τους, θα περιμένουμε δούμε έναν ενισχυμένο κύκλο εργασιών, σε σχέση με αυτόν του 2022.

Κατά τα φαινόμενα, η εταιρία, δε λειτουργεί ως μία “εταιρία συμμετοχών”, με τα στοιχεία λειτουργίας μιας εταιρίας συμμετοχών (συσχετιζόμενο αντικείμενο εργασιών, οργανικές ενδοομιλικές σχέσεις, συνδεδεμένο business plan κλπ), αλλά ως μία εταιρία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equity - δείτε εδώ), η οποία εντοπίζει εταιρίες, συμμετέχει στο κεφάλαιό τους, τις αναπτύσσει και στη συνέχεια πωλεί τη συμμετοχή της, με κέρδος.

Οι εταιρίες αυτές, δεν έχουν σημαντική δράση -ή δεν έχουν γνωστή δράση- στην Ελλάδα και κυρίως στο Χρηματιστήριο. Η παρακολούθησή τους, έχει ενδιαφέρον.

 

Όμως, όπως έχει δείξει το παράδειγμα της Ιντεάλ, υπάρχει ένα -κατά την άποψή μας- σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία της. Η μέθοδος αποτίμησης των αποκτώμενων συμμετοχών. Όπως μπορούμε να δούμε από τον πίνακα εξέλιξης του αριθμού των μετοχών (δείτε εδώ), από το 2021 μέχρι σήμερα, υπήρξαν δύο περιπτώσεις αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, με “εισφορά σε είδος”. Από την πλευρά μας, πάντα είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι σε τέτοιες πράξεις, αφού δε γνωρίζουμε τον τρόπο της αποτίμησης του “είδους” (στην προκειμένη περίπτωση τμήμα εταιρίας) που εισφέρεται στην εταιρία.

 

Επίσης, κατακρίνουμε τη διανομή (ονομάστηκε “άσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών”) 2.795.000 μετοχών, σε 17 στελέχη της εταιρίας, με τιμή άσκησης του δικαιώματος, στα € 0,40. Αυτό, με βάση την τιμή της μετοχής στις 31/12/2022 (€ 3,59) ισοδυναμεί με “δώρο” προς τα στελέχη αυτά, € 8,78 εκατομμυρίων, το οποίο δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τους λόγους που δόθηκε. Για τα επίπεδα της Ελλάδας, συνιστά μία εξαιρετική υπερβολή.

 

Παράλληλα, συνεχίζουμε να αναφέρουμε ότι, δεν έχουμε -τουλάχιστον ακόμα- μια ξεκάθαρη εικόνα για την εξέλιξη των μεγεθών (δείτε τον σχολιασμό μας για τα μεγέθη εννεαμήνου, εδώ), ενώ η ανομοιογένεια μεταξύ των δραστηριοτήτων του Ομίλου, σε συνδυασμό με την έλλειψη χρονικής συνέχειας των μεγεθών, κάνει την ανάλυση των μεγεθών του, δύσκολη.

 

Χρηματιστηριακά, η μετοχή κατά το 2022 κατέγραψε απώλειες 0,3% και κατά το 2023 σημειώνει απώλειες 3,8%. Το 2022 πραγματοποίησε κατά μέσο όρο 93 πράξεις με μέσο ημερήσιο όγκο 23.316 τεμάχια και το 2023 καταγράφει μέσες ημερήσιες πράξεις 78 και μέσο όγκο 49.038 τεμάχια. Από την 31/12/2021 μέχρι την 30/9/2022 η μετοχή κατέχεται από 25 Αμοιβαία Κεφάλαια έναντι 1 την 31/12/2020.

Κατά το 2022, η εταιρία διένειμε συνολική επιστροφή κεφαλαίου € 0,19 ανά μετοχή μετά από αρκετά χρόνια (τελευταία διανομή το 2013).

Υπενθυμίζουμε ότι η πρόβλεψη μας για το σύνολο του έτους είναι € 175 εκατομμύρια και για τα καθαρά κέρδη είναι € 14,8 εκατομμύρια. Η ανάλυση της Pantelakis Securities, προβλέπει έσοδα € 173,2 εκατ. και καθαρά κέρδη €16,6 εκατ. (εδώ).

 

Συμπερασματικά, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τη δραστηριότητα της εταιρίας και την κίνηση της μετοχής της. Έχουμε συχνά εκφράσει επιφυλάξεις για αρκετές από τις ενέργειες και τις μεθόδους της διοίκησης. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχουμε υπόψη μας, όμως, η τιμή της μετοχής κινείται ικανοποιητικά. Επενδυτικά, δεν είμαστε αρνητικοί προς αυτή. Σε σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου, υπήρξε μεγάλη προβολή της εταιρίας, με αφορμή ανάλυση που εκπόνησε η Pantelakis Securities, όπου, όπως αναφέρθηκε, η “δίκαιη” τιμή για τη μετοχή της εταιρίας είναι € 5,30 (κλείσιμο της 17/1/2023: € 3,50). Δε μπορούμε να εκφράσουμε άποψη για την κρίση του αναλυτή, τον οποίο δε γνωρίζουμε, όπως επίσης δε γνωρίζουμε τις σχέσεις της χρηματιστηριακής εταιρίας με την εισηγμένη ή στελέχη της.

 

Δείτε την ιστορική εξέλιξη του αριθμού μετοχών, της τιμής και τη μερισματικής απόδοσης, εδώ (πρόκειται για ένα νέο τρόπο παρουσίασης χρήσιμων ιστορικών στοιχείων για την εταιρία, τον οποίο επεκτείνουμε για όλες τις εταιρίες).

Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ.

 

Κωνσταντίνα Ρομοσού

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 249 (Φεβρουάριος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 249, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text