Αρχική | Χ&Α | Άρθρα - Θέσεις | Μετοχικά vs Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια. Ποιά κατηγορία θα έχει καλύτερη επίδοση;

Μετοχικά vs Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια. Ποιά κατηγορία θα έχει καλύτερη επίδοση;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Λάβαμε ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα, από συνδρομητή μας (παλιό συνδρομητή, από τη δεκαετία του 1990).

 

Το ερώτημα, έχει ως εξής:

 

“...Διατηρώ λογαριασμό αμοιβαιων κεφαλαιων εδώ και χρόνια. Η θέση μου είναι σε μετοχικό Ελλάδος και σε Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων.

Μου προτάθηκε να μεταφερω ενα μερος από την ρευστότητα σε ομολογιακό.

Αντιλαμβάνομαι ότι, όπως πιθανολογείτε και εσείς, θα έχουμε μια ακόμη αύξηση επιτοκίων και μετά, η άνοδος θα σταματήσει.

Το σκεπτικό της εταιρίας διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ) είναι ότι, έχουν αγοράσει αρκετά ομολογα τραπεζών προσφάτως με υψηλο επιτόκιο, και ότι, η αποδοση του ομολογιακού,  μετά από μια χρονιά πτώσης, θα ειναι ανοδική, αρκετά μεγαλυτερη απο την αποδοση του ΔΔ.

 

Ειμαι γενικά συντηρητικός επενδυτής. Ποιά είναι ή άποψή σας, για τα παραπάνω…”.

 

Βρίσκουμε το ερώτημα αυτό πολύ ενδιαφέρον και για το λόγο αυτό, επιλέγουμε να απαντήσουμε δημόσια και μάλιστα, να το αναρτήσουμε στο “ανοικτό” (μη συνδρομητικό) τμήμα του site.

 

Το 2023 θα είναι μια ενδιαφέρουσα χρονιά. Κατά τις εκτιμήσεις και τα φαινόμενα, η χρονιά αυτή, μετοχικά, θα είναι ανοδική στην Ελλάδα. Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ποιά θα είναι η πορεία πολλών χρηματιστηρίων του εξωτερικού.

Όμως, είναι σαφές ότι, καθώς τα επιτόκια αναμένεται να κορυφωθούν κατά το α’ εξάμηνο (ενδεχομένως και στο α’ τρίμηνο) του έτους, γενικά, θα πρέπει να αναμένουμε άνοδο των τιμών και μείωση των αποδόσεων των ομολόγων.

 

Τα ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους τα ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια, δεν είναι όλα τα ίδια. Άλλα έχουν μικρότερο και άλλα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Δε μπορούμε να γνωρίζουμε τί είναι αυτά τα “ομόλογα τραπεζών” στα οποία αναφέρθηκε ο συνεργάτης της ΑΕΔΑΚ. Εκτιμούμε όμως ότι, όντως, οι πιθανότητες να ανέβουν οι τιμές και αυτών των ομολόγων, μάλλον είναι αρκετές.

 

Οι αποδόσεις των ελληνικών μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων κατά το 2022, ήταν μικρές, πλην όμως, ήταν θετικές. Η μέση απόδοση έφτασε στο 3,96%, ελαφρά ανώτερη απ’ αυτή του Γενικού Δείκτη  (εδώ).

Η μέση απόδοση των ελληνικών ομολογιακών Α/Κ, έφτασε στο -12,34% (εδώ).  Πολύ μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα μετοχικά.

Η μέση απόδοση των διεθνών ομολογιακών Α/Κ, έφτασε στο -6,34% (εδώ).

 

Πώς έχει η εικόνα, μέχρι σήμερα, κατά το 2023;

Η μέση απόδοση των ελληνικών μετοχικών Α/Κ φτάνει στο +6,13% (εδώ).

Η μέση απόδοση των ελληνικών ομολογιακών Α/Κ φτάνει στο 1,74% (εδώ). Και η μέση απόδοση των διεθνών ομολογιακών Α/Κ φτάνει στο 0,97% (εδώ).

 

Εκτίμησή μας είναι ότι, αν υποχωρήσουν τα (ελληνικά) επιτόκια, ώστε να ανέβουν τα ελληνικά ομόλογα, παράλληλα θα ευνοηθούν και οι μετοχές. Ουδείς μπορεί να εκφράσει με βεβαιότητα ποιά από τις δύο κατηγορίες αξιών, θα έχει καλύτερη επίδοση. Εκτιμούμε όμως ότι, και οι δύο κατηγορίες, θα είναι θετικές. Υποψιαζόμαστε ότι, υπάρχουν πολλές πιθανότητες, οι μετοχές να κινηθούν καλύτερα. Επαναλαμβάνουμε βέβαια ότι, δε γνωρίζουμε ούτε την ΑΕΔΑΚ στην οποία αναφέρεται ο συνδρομητής μας, αλλά ούτε και το είδος των “τραπεζικών” ομολόγων στα οποία αναφέρθηκε η ΑΕΔΑΚ.

 

Έτσι, το καλύτερο που μπορούμε να εκτιμήσουμε είναι ότι, και οι δύο κατηγορίες (μετοχικά και ομολογιακά ελληνικά Α/Κ), θα κινηθούν καλύτερα από τα Α/Κ διαχείρισης διαθεσίμων. Τέλος, σε κάθε περίπτωση, κάποιος που κάνει μία επένδυση, την παρακολουθεί διαρκώς. Και έτσι, έχει την ευκαιρία να αντιδράσει, σε περίπτωση που οι προσδοκίες αρχίζουν να μην επαληθεύονται.

 

Γιάννης Σιάτρας 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text