Αρχική | Άποψη | Συνεντεύξεις | Φταίει το Airbnb για τα υψηλά ενοίκια; Τι λέει ο πρόεδρος των εταιρειών βραχυχρόνιας μίσθωσης

Φταίει το Airbnb για τα υψηλά ενοίκια; Τι λέει ο πρόεδρος των εταιρειών βραχυχρόνιας μίσθωσης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Φταίει το Airbnb για τα υψηλά ενοίκια; Τι λέει ο πρόεδρος των εταιρειών βραχυχρόνιας μίσθωσης

Η βραχυχρόνια μίσθωση αντιπροσωπεύει μόλις το 5% του συνόλου των διαθέσιμων και κλειστών διαμερισμάτων στην Αττική και άρα δεν ευθύνεται για την αύξηση των ενοικίων, επισημαίνει ο Νάσος Γαβαλάς, πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων – STAMA και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Mint, μιλώντας στο Money Pod. Ο ίδιος, μάλιστα, θεωρεί τις τιμές σήμερα λογικές, καθώς η αγορά είχε «παγώσει» για περισσότερο από μία δεκαετία. «Ο λόγος που μας φαίνονται ακριβά τα ακίνητα δεν είναι το ύψος των ενοικίων, αλλά οι χαμηλοί μισθοί», εξηγεί.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Γαβαλάς, τα διαμερίσματα της Αττικής που δίνονται για βραχυχρόνια μίσθωση ήταν στη συντριπτική πλειοψηφία τους κλειστά. Με δεδομένο ότι επενδύθηκαν πολλά χρήματα σε αυτά, η τιμή τους θα ήταν ανεβασμένη ακόμα και εάν δίνονταν για μακροχρόνια μίσθωση, εξηγεί.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, χιλιάδες κλειστά ακίνητα. Πρέπει να δοθούν κίνητρα για να μπουν στην αγορά», τονίζει ο CEO της Mint.

Οι περιοχές όπου έχει αναπτυχθεί η βραχυχρόνια μίσθωση έχουν μετατραπεί σε ζωντανές γειτονιές, με μαγαζιά και κόσμο, σημειώνει ο κ. Γαβαλάς. «Σκεφτείτε να συνέβαινε το ίδιο και σε τωρινά υποβαθμισμένες περιοχές, όπως η Ακαδημία Πλάτωνος. Ο τουρισμός θα τις μεταμόρφωνε σε κάτι καλύτερο απ’ ό,τι είναι σήμερα», προσθέτει.

Πόσο αποδίδει η βραχυχρόνια μίσθωση

Σύμφωνα με τον κ. Γαβαλά, ένα πλήρως ανακαινισμένο και εξοπλισμένο ακίνητο στο τρίγωνο των Αθηνών μπορεί να αποδώσει τουλάχιστον δύο φορές παραπάνω μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης, σε σχέση με τη μακροχρόνια.

Οι προμήθειες των εταιρειών διαχείρισης ανέρχονται στο 20-25% των καθαρών εσόδων από τις κρατήσεις, κόστος το οποίο συμψηφίζεται από την αποτελεσματικότερη διαχείριση, σημειώνει. Οι πλατφόρμες κρατάνε ένα 15-20% από τον ιδιοκτήτη, το οποίο στην πραγματικότητα ο ιδιοκτήτης μετακυλύει στην τιμή που χρεώνει.

Πρωταθλητές της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι το κέντρο της Αθήνας, τα Νότια Προάστια, το κέντρο της Θεσσαλονίκης, τα Χανιά και τα νησιά.

Μέσα στη χρονιά, μόνο 3-4 μήνες είναι «νεκροί», όμως ακόμα και τότε, οι πληρότητες διαμορφώνονται στο 30-40%. Αυτοί οι μήνες προσφέρονται για μεσοχρόνιες μισθώσεις ή για τυχόν επισκευές και εργασίες εν όψει της θερινής σεζόν.

Άλλωστε, ο κ. Γαβαλάς εκτιμά ότι εάν δεν υπάρξουν απρόοπτα, το καλοκαίρι του 2023 θα είναι καλύτερο τόσο από εκείνο του 22 όσο και σε σχέση με το 2019.

Πλατφόρμες και ξενοδοχεία

Οι εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης επιθυμούν τον διάλογο με τους ξενοδόχους, καθώς όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Γαβαλάς, έχουν κοινό συμφέρον την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. «Οι ξενοδόχοι όμως έχουν τη λογική του Γολιάθ», επισημαίνει.  «Να κάτσουμε μαζί σε ένα τραπέζι και να δούμε τι χρειάζεται βελτίωση. Περισσότερες επιλογές σημαίνει περισσότερος τουρισμός για τη χώρα», εξηγεί.

Άλλωστε, ο ίδιος χαρακτηρίζει ανέφικτο μέτρο το πλαφόν στο Airbnb. «Με ποια κριτήρια θα αποφασίζει ο κάθε δήμος; Πρέπει να υπάρχει μια συνάρτηση, άραγε με ποιες μεταβλητές και προς όφελος ποιου τελικά;», λέει.

Όπως εξηγεί, οι μικροϊδιοκτήτες είναι η πλειονότητα όσων εισπράττουν εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση, πρόκειται για χιλιάδες άτομα, στα οποία δεν θα πρέπει να απαγορευτεί να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, τα ενεργά ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα ανέρχονται σήμερα σε 60-70.000, ενώ η ελληνική αγορά είναι ακόμα μικρή σε σύγκριση με άλλες χώρες της Μεσογείου.

 

Πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text