Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 249 | ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ: Διψήφια αύξηση πωλήσεων για 7η συνεχόμενη χρονιά!

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ: Διψήφια αύξηση πωλήσεων για 7η συνεχόμενη χρονιά!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ: Διψήφια αύξηση πωλήσεων για 7η συνεχόμενη χρονιά!

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ

 

Διψήφια αύξηση πωλήσεων για 7η συνεχόμενη χρονιά!

 

Το 2022, έκλεισε για τον Όμιλο Παπουτσάνη με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται στα € 70,8 εκατομμύρια έναντι € 54,8 εκατ. το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 29,2%. Παρά τις δυσκολίες, που υπήρξαν κατά την διάρκεια του έτους (υψηλά κόστη πρώτων υλών, κόστος μεταφοράς, τιμές ενέργειας), η εταιρία κατάφερε μέσω της μετακύλισης των αυξημένων τιμών κόστους στις τελικές τιμές πώλησης και την προσεκτική διαχείριση των δαπανών και εξόδων της, να πετύχει διψήφια αύξηση πωλήσεων για έβδομη συνεχόμενη χρονιά.

 

Όλες οι προϊοντικές κατηγορίες κινήθηκαν ικανοποιητικά, με την καλύτερη επίδοση να προέρχεται από τον ξενοδοχειακό κλάδο (19% του κύκλου εργασιών), ο οποίος λόγω της επανεκκίνησης της τουριστικής αγοράς σε Ελλάδα και εξωτερικό, κατέγραψε αύξηση πωλήσεων 98% σε σχέση με πέρυσι.

Ο τομέας των επώνυμων προϊόντων (18% των πωλήσεων) κατέγραψε αύξηση 8% σε σχέση με πέρυσι, παρά την μειωμένη ζήτηση των αντισηπτικών προϊόντων που ήταν αρκετά ενισχυμένη κατά το 2021. Σημειώνεται ότι για το διάστημα από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο συμπεριλαμβάνονται τα μεγέθη από την πρόσφατη εξαγορά της εταιρίας “Αρκάδι” (δείτε εδώ).

Ο τομέας των βιομηχανικών πωλήσεων και ιδιωτικής ετικέτας (43% των πωλήσεων) κατέγραψε αύξηση 12% σε σχέση με πέρυσι. Όπως σημειώνεται, σχεδόν το ήμισυ της ανόδου, προήλθε από τους αυξημένους όγκους ενώ το υπόλοιπο προέκυψε από την αύξηση των τιμών πώλησης.

Ο τομέας σαπωνομαζών (20% των πωλήσεων) σημείωσε ετήσια αύξηση 54%, λόγω της ενίσχυσης του πελατολογίου και χαρτοφυλακίου προϊόντων καθώς και λόγω της αύξηση των τιμών πώλησης.

Αυξήσεις τιμών έγιναν σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων, ωστόσο ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις παραγωγές για τρίτους και ειδικές σαπωνόμαζες, όπου συχνά τα αντίστοιχα συμβόλαια με τους πελάτες προβλέπουν αυτόματες αναπροσαρμογές τιμών ανάλογα με την εξέλιξη του κόστους υλών.

 

Η εκτίμησή μας για τις πωλήσεις της εταιρίας, αποδείχθηκε ορθή (είχαμε εκτιμήσει € 71,2 εκατομμύρια). Όσον αφορά την κερδοφορία, θα διατηρήσουμε την πρόβλεψη μας, στα € 4,6 εκατομμύρια, καθώς η εξέλιξη των μεγεθών της εταιρίας μέσα στο έτος (α΄τρίμηνο, εξάμηνο, εννεάμηνο), προμηνύει ότι το καθαρό περιθώριο κέρδους θα είναι χαμηλότερο του 2021 (8,9%) και πιθανότατα θα είναι κοντά στο καθαρό περιθώριο κέρδους του 9μήνο (6,7%). Με αυτή την εκτίμηση, η προβλεπόμενη σχέση P/E διαμορφώνεται στο 13,5.

 

Χρηματιστηριακά, η μετοχή κινείται με απώλειες 2,1% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα. Μέχρι στιγμής, ο μέσος ημερήσιος όγκος της μετοχής διαμορφώνεται στα 3.478 τεμάχια (από 13.998 τεμάχια το 2022) και ο μέσος όρος ημερήσιων πράξεων διαμορφώνεται στις 16 (από 46 το 2022).

Βέβαια, μια χρηματιστηριακά “δύσκολη” χρονιά δεν μπορεί να χαρακτηρίσει ούτε την μετοχή ούτε την εταιρία. Αντιθέτως, αξιολογούμε θετικά την στρατηγική διαχείριση της εταιρίας και την διανομή προμερίσματος ύψους € 0,02 από την χρήση του 2022. Η άποψή μας για τη μετοχή, παραμένει θετική, επί σειρά ετών. Η αναμόρφωσή της, από μια “σχεδόν χρεοκοπημένη” εταιρία, σε μία εταιρία με διψήφιουις ρυθμούς αύξησης των πωλήσεων και αυξανόμενη κερδοφορία και μία παράλληλη αναμόρφωση σε προϊοντικό επίπεδο, υπήρξε εντυπωσιακή και προοιωνίζεται ενός ακόμη θετικότερου μέλλοντος.

 

Δείτε το δελτίο τύπου εδώ και τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ.

 

Κωνσταντίνα Ρομοσού

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 249 (Φεβρουάριος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 249, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text