Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Οι αντίθετες δυνάμεις που θα προσδιορίσουν τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά

Οι αντίθετες δυνάμεις που θα προσδιορίσουν τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Δημοσιεύουμε ένα σύντομο σχόλιο. Νεότερο, θα υπάρξει αύριο το πρωί, μαζί με ένα άρθρο για την Aegean Airlines (ΑΡΑΙΓ), που αυτό το καιρό, δείχνει να κινείται με αρκετό ενδιαφέρον.

 

Φαίνεται ότι με το χθεσινό μας σχόλιο …γρουσουζέψαμε την αγορά, η οποία σήμερα κατέγραψε μια αρκετά σημαντική υποχώρηση (είχαμε ξεμάθει από τέτοιες πτώσεις).

Θα πρέπει να μας ανησυχεί;

Από μία άποψη, ναι, θα πρέπει να μας ανησυχεί. Η αγορά, υποχώρησε από τη “βαρύτητα” που δημιούργησε η μεγάλη και χωρίς διακοπή άνοδός της κατά το τελευταίο διάστημα. Αφορμή δόθηκε από τη χθεσινή υποχώρηση στις ΗΠΑ, η οποία συνεχίζεται σήμερα.

Η κατάσταση στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, έχει πάψει να επιδρά τόσο σημαντικά και τόσο άμεσα στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Εν τούτοις, όταν οι αγορές στο εξωτερικό κινούνται με μεγάλες (θετικές ή αρνητικές) διακυμάνσεις, ο ελληνικός Γενικός Δείκτης, επηρεάζεται. Όμως, εκτιμούμε ότι, όπως συνέβη και στο 2022, σε ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η αρνητική επίδραση, δε θα είναι ιδιαίτερα έντονη.

Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από την περίπτωση που συμβεί κάτι καταστροφικό στις ΗΠΑ, η επίδραση στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, δε θα είναι μεγάλη.

 

Δυστυχώς, από την πλευρά μας, διατηρούμε την άποψη ότι, οι αγορές στις ΗΠΑ, θα συνεχίσουν να έχουν προβλήματα, αυτή τη φορά, όχι τόσο λόγω των επιτοκίων, αλλά λόγω των προβλημάτων που τα επιτόκια βοηθούν να σχηματιστούν.

Εκτιμούμε ότι, εάν υπάρξουν προβλήματα στην οικονομία και στις επιχειρήσεις, αυτά θα εμφανιστούν στο τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου (εντείνονται οι ανακοινώσεις για τα κέρδη του δ’ τριμήνου και του έτους) και στο α’ δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, όπου, πέραν από τις ανακοινώσεις των εταιριών, θα υπάρξει η απόφαση της FED για τα επιτόκια, αλλά και η ανακοίνωση του πληθωρισμού. Αυτό το 20ήμερο, είναι κατά την άποψή μας, το πιο κρίσιμο, που θα διαμορφώσει την πορεία των αμερικανικών αγορών για τους επόμενους μήνες.

 

Εάν η (επιφυλακτική έως αρνητική) άποψή μας για τις αμερικανικές αγορές επιβεβαιωθεί, θα υπάρχουν δύο αντίθετες δυνάμεις που θα δρουν στην ελληνική αγορά. Παρ’ όλα αυτά όμως, δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα, όσο δεν εμφανίζεται κάτι σοβαρό και απρόβλεπτο που θα μπορούσε να διαταράξει την αρκετά θετική πορεία της οικονομίας.

 

Αύριο, στις 12:00 το μεσημέρι, θα δημοσιευθούν: α) άρθρο για την ΑΡΑΙΓ, β) άρθρο για την ΚΑΡΕΛΙΑΣ και γ) Σχόλιο για την πορεία των χαρτοφυλακίων μας (ελληνικό και διεθνές)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text