Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | ΧΑ: Δεν τρομάζει τους χρηματιστές η διόρθωση της αγοράς

ΧΑ: Δεν τρομάζει τους χρηματιστές η διόρθωση της αγοράς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΧΑ: Δεν τρομάζει τους χρηματιστές η διόρθωση της αγοράς

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι επαγγελματίες της χρηματιστηριακής αγοράς αναφορικά με τη διόρθωση που σημειώθηκε χθες στο Χρηματιστήριο. Από τις 14 συνεδριάσεις του 2023, μία μόνο ήταν πτωτική και τα κέρδη σωρευτικά ξεπερνούν το 6%. Πτώση στα επίπεδα του 2% έχει να δει η αγορά από τις 2 Δεκεμβρίου, που σημαίνει ότι χθες σημειώθηκε η μεγαλύτερη βουτιά εδώ και ενάμιση μήνα και σίγουρα η πρώτη από την έναρξη του 2023. Το ερώτημα που τίθεται και καλούνται να απαντήσουν οι επαγγελματίες του χώρου είναι αν πραγματικά τίθεται θέμα αλλαγής τάσης στο ΧΑ.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι πριν λίγες ημέρες  η JP Morgan καλούσε τους επενδυτές να μειώσουν τη θέση τους στις μετοχές. Όχι στην Ελλάδα, αλλά γενικότερα σε ευρωπαϊκά μετοχικά  assets. Ο αναλυτής της JP Morgan Marko Kolanovic προέτρεπε τους επενδυτές να πουλήσουν τις ευρωπαϊκές μετοχές μετά το ράλι στο τέταρτο τρίμηνο του 2022. «Η ΕΚΤ πιθανότατα θα παραμείνει επικεντρωμένη στον πληθωρισμό και είναι απίθανο να σταματήσει μέχρι τα επιτόκια να φτάσουν αρκετά μακριά σε περιοριστικό έδαφος. Αυτό θα επιβαρύνει τις ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες διαπραγματεύονται κοντά στα υψηλά του κύκλου, μετά από ένα ράλι άνω του 20%. Συνιστούμε την ανάληψη κερδών στις ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι πρόσφατες στηρίξεις έχουν αποτιμηθεί και η προσοχή είναι πιθανό να στραφεί προς τα αποδυναμωμένα κέρδη», εξηγούσε ο Marko Kolanovic.

Επαναλαμβανόμενη κερδοφορία

Σε ότι αφορά στην εγχώρια αγορά η εικόνα είναι τελείως διαφορετική, εξηγούν οι χρηματιστές. Είναι η πρώτη φορά φέτος εν μέσω προεκλογικής περιόδου και εν αναμονή της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα που οι τράπεζες, ο πιο hot κλάδος, θα εμφανίσουν επαναλαμβανόμενη κερδοφορία και ταυτόχρονα, δύο τράπεζες, η Eurobank και η ΕΤΕ θα ανοίξουν τα  ταμεία τους για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια για τη διανομή μερίσματος.

Οι τράπεζες διορθώνουν, όπως παρατηρούν οι αναλυτές, μετά από απνευστί κέρδη, άνω του 20% για την Πειραιώς, πάνω από 16% για την  Alpha και πάνω από 10% για την ΕΤΕ και την Eurobank. Είναι λογικό, επισημαίνει στο σημείο αυτό ο υπεύθυνος ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ κ. Λουκάς Παπαϊωάννου, να εκδηλωθεί διόρθωση και βελτίωση των αποτιμήσεων μετά το ράλι στον δείκτη και τα  blue chips. Στις αγορές, η διόρθωση και η ευκαιρία νέων τοποθετήσεων σε καλύτερες αποτιμήσεις είναι υγιές στοιχείο. Ανησυχία θα υπάρξει αν η αγορά φύγει κάτω από τις 950 μονάδες και συναντηθεί με την περιοχή των 930 – 935, περιοχή από την οποία εκκίνησε το περασμένο φθινόπωρο η αντίδραση προς τις 990 μονάδες.

Απειλή για τη διατήρηση του θετικού περιβάλλοντος

Από την πλευρά του ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ κ. Δημήτρης Τζάνας σημειώνει ότι οι συναλλαγές αναβαθμίζονται ακόμη και σε ημέρες αργιών των διεθνών αγορών, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο (+13% από τη αρχή του έτους) καθώς είναι η σειρά της Goldman Sachs και της Wood & Co. να διατυπώσουν  την αισιοδοξία τους για τις ελληνικές μετοχές αναβαθμίζοντας τις τιμές στόχους για τις τράπεζες αλλά και για άλλους τίτλους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η πιθανολογούμενη χρονική σύμπτωση μέρους των προεκλογικών περιόδων στην Ελλάδα και την Τουρκία, συνιστά μια απειλή για τη διατήρηση του θετικού περιβάλλοντος στην οικονομία, το επενδυτικό κλίμα και την πορεία των αγορών.

Για το ενδεχόμενο διόρθωσης έχει προειδοποιήσει και ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Μάνος Χατζηδάκης, τονίζοντας πως, «τα συνεχόμενα θετικά κλεισίματα της αγοράς διατηρούν τους ταλαντωτές σε ισχυρά υπερτιμημένες ζώνες σε επίπεδο ώρας και ημέρας ενώ και η εβδομάδα προσεγγίζει το υπεραγορασμένο όριο για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο του 2021. Αν και η εικόνα αυτή θα δικαιολογούσε μια τοπική διόρθωση, στο πρόσφατο παρελθόν (Απρίλιος – Ιούνιος 2017) είχαν σημειωθεί εκτεταμένες χρονικά υπερτιμήσεις».

 

Πηγή: powergame.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text