Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Οι βασικοί (επίσημοι) κλάδοι του δείκτη S&P-500

Οι βασικοί (επίσημοι) κλάδοι του δείκτη S&P-500

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ο δημοφιλής δείκτης της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς S&P 500 χωρίζεται σε 11 επιμένους κλαδικούς δείκτες. Οι δείκτες αυτοί αποτελούν σημείο αναφοράς για το επενδυτικό κοινό και είναι αντιπροσωπευτικοί της πορείας των κλάδων της αμερικανικής οικονομίας.

 

Προκειμένου να κατανοήσουμε την σημασία παρακολούθησης των κλαδικών αυτών δεικτών απαιτείται πρώτα να καταλάβουμε το είδος και τον τομέα δραστηριοποίησης  των εταιριών που περιλαμβάνει ο κάθε δείκτης.

 

Ο δείκτης της Τεχνολογίας (σύμβολο: ^SP500-45), όπως προκύπτει και από την ονομασία του, περιλαμβάνει εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τεχνολογικό τομέα, όπως η Apple και Microsoft. Ο τεχνολογικός κλάδος -έως και την 30/12/2022- είχε το μεγαλύτερο ποσοστό στάθμισης στο δείκτη S&P 500 (25,7%).

 

Ο δείκτης των Μη βασικών καταναλωτικών αγαθών (σύμβολο: ^SP500-25) περιλαμβάνει εταιρίες που πωλούν προϊόντα και υπηρεσίες που οι καταναλωτές μπορούν να παραλείψουν να καταναλώσουν, χωρίς σημαντικές συνέπειες για την ευημερία τους. Η Amazon και η Tesla αποτελούν τις εταιρίες με την μεγαλύτερη συμμετοχή στον συγκεκριμένο κλάδο. Οι εταιρίες που κατατάσσονται σε αυτή την κατηγορία αποτελούν το 9,8% της συνολικής στάθμισης του S&P 500.

 

Ο δείκτης των Βασικών καταναλωτικών αγαθών (σύμβολο: ^SP500-30) αποτελείται από εταιρίες που παράγουν και πωλούν τρόφιμα, ποτά, καπνό κλπ. Δηλαδή προϊόντα όπου οι καταναλωτές συνεχίζουν να αγοράζουν ανεξάρτητα από την πορεία του οικονομικού κύκλου. Ο δείκτης των βασικών καταναλωτικών αγαθών καταλαμβάνει το 7,3% της συνολικής διάρθρωσης του S&P 500.

 

Ο κλαδικός δείκτης της Ενέργειας (σύμβολο: ^GSPE) περιλαμβάνει εταιρίες που οι βασικές τους δραστηριότητες σχετίζονται με την παραγωγή ή/και παροχή ενέργειας. Ο δείκτης αυτός αποτελεί το 5,2% της συνολικής στάθμισης του S&P 500.

 

Ο δείκτης των Χρηματοοικονομικών (σύμβολο: ^SP500-40) αποτελείται από εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην τραπεζική και τις επενδύσεις και που παρέχουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε εμπορικούς ή/και λιανικούς πελάτες. Οι επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στον κλάδο καταλαμβάνουν το 11,7% της στάθμισης του S&P 500.

 

Ο δείκτης της Υγείας (σύμβολο: ^SP500-35) περιλαμβάνει εταιρίες που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες ή/και παράγουν και κατασκευάζουν φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό. Ο δείκτης της Υγειονομικής περίθαλψης αποτελεί τον κλάδο με την δεύτερη μεγαλύτερη συμμετοχή στον S&P 500 (15,8%).

 

Ο κλαδικός δείκτης της Βιομηχανίας (σύμβολο: ^SP500-20) αποτελείται από εταιρίες που παράγουν και κατασκευάζουν κεφαλαιουχικά αγαθά που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές, στην εξόρυξη πόρων και στη μεταποίηση. Η στάθμιση του κλάδου αυτού στο σύνολο του S&P 500 είναι 8,7%.

 

Ο δείκτης των Βασικών υλικών (σύμβολο: ^SP500-15) αποτελείται από εταιρίες που ασχολούνται με την εξόρυξη, ανάπτυξη και επεξεργασία βασικών πρώτων υλών (όπως μέταλλα και χημικά προϊόντα). Ο κλάδος καταλαμβάνει το 2,7% της συνολικής διάρθρωσης του S&P 500.

 

Ο δείκτης της Κοινής ωφελείας (σύμβολο: ^SP500-55) περιλαμβάνει εταιρίες παροχής και διανομής ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και νερού. Αποτελεί το 3,2% της συνολικής στάθμισης του S&P 500.

 

Ο δείκτης των Τηλεπικοινωνιών (σύμβολο: ^SP500-50) περιλαμβάνει εταιρίες-παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, τηλεφωνίας και τηλεπικοινωνίας. Οι εταιρίες του κλάδου καταλαμβάνουν το 7,3% της διάρθρωσης του S&P 500.

Τέλος, ο δείκτης της Ακίνητης περιουσίας (σύμβολο: ^SP500-60) αποτελείται από εταιρίες που έχουν ως βασική δραστηριότητά τους την αγορά, πώληση ή/και ενοικίαση ακίνητης περιουσίας (κτίρια, καταλύματα και εκτάσεις γης). Ο κλάδος αυτός, όπως και ο κλάδος των βασικών υλικών, έχουν τα μικρότερα ποσοστά συμμετοχής στον S&P 500 (2,7%).

Δείτε τον πίνακα των ετησιοποιημένων αποδόσεων των κλαδικών δεικτών του S&P 500.

 

Κώστας Καρατζάς


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text