Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Intrakat: Στην τελική ευθεία η ΑΜΚ – Το ταμπλό, τα ποσοστά και η ενίσχυση σε όλα τα «μέτωπα»

Intrakat: Στην τελική ευθεία η ΑΜΚ – Το ταμπλό, τα ποσοστά και η ενίσχυση σε όλα τα «μέτωπα»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Intrakat: Στην τελική ευθεία η ΑΜΚ – Το ταμπλό, τα ποσοστά και η ενίσχυση σε όλα τα «μέτωπα»

Στην τελική ευθεία εισέρχεται αυτή την εβδομάδα η μεγάλη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου του κατασκευαστικού ομίλου Intrakat, καθώς σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μεθαύριο Τετάρτη 25 Ιανουαρίου λήγει η περίοδος προεγγραφής και άσκησης δικαιωμάτων. Ήδη, από την περασμένη Παρασκευή (20/01/2023) σταμάτησε η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων προτίμησης, τα οποία σχετίζονταν με την εν εξελίξει ΑΜΚ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία θα εκδώσει 85,47 εκατ. μετοχές με αναλογία 1,138782 νέες για κάθε 1 παλιά με τιμή διάθεσης 1,17 ευρώ. Σε περίπτωση πλήρους κάλυψης θα αντληθούν 100 εκατ. ευρώ με τις δαπάνες έκδοσης να αναμένονται στο 1 εκατ. ευρώ. Στις 30 Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί το ύψος της κάλυψης. Οι νέες μετοχές θα ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται στις 2 Φεβρουαρίου και αν έχει καλυφθεί πλήρως η αύξηση ο νέος αριθμός μετοχών θα ανέρχεται στα 160,523 εκατ. μετοχές.

Η «δίδυμη» κίνηση στο ταμπλό

Έχει ενδιαφέρον, όπως τουλάχιστον λένε οι αναλυτές, τόσο το γεγονός ότι από τις αρχές Ιανουαρίου έως και το τέλος της περασμένης εβδομάδας «άλλαξαν χέρια» εκατομμύρια (σχεδόν 12 εκατ. «κομμάτια») δικαιώματα της Intrakat, σηματοδοτώντας ανακατατάξεις και αλλαγές στο μετοχολόγιο, αποχωρήσεις και ενίσχυση θέσεων (εφόσον ασκηθούν), όσο βέβαια, και το γεγονός ότι η μετοχή της «μάνας» στην περίοδο αυτών των περίπου 20 ημερών όχι μόνο κράτησε «δυνάμεις» αλλά και κέρδισε ποσοστά (από τα 1,45 ευρώ προς τα 1,61 ευρώ προ ημερών).

Συμπεριφορά που σε έναν βαθμό δείχνει την «άποψη» της αγοράς για τον όμιλο, τις προοπτικές του και τα deals που ετοιμάζει, υπό τον Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και CEO του γκρουπ από πέρυσι το καλοκαίρι, Αλέξανδρου Εξάρχου, προϊδεάζοντας για κάλυψη της ΑΜΚ. Βέβαια, τα επίπεδα κάλυψης και τα νέα μετοχικά ποσοστά θα φανούν προσεχώς με τις επίσημες ανακοινώσεις της εταιρείας για την ΑΜΚ. Εξέλιξη η οποία θα ενισχύσει χρηματοοικονομικά και κεφαλαιακά την εισηγμένη ώστε να προωθήσει έργα, να διεκδικήσει νέα (και ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεις), να αναπτύξει τα σχέδια σε ΑΠΕ, real estate – τουρισμό, να «κλείσει» συμφωνίες που θα την ανεβάσουν επίπεδο σε βασικούς τομείς δράσεις. Και φαίνεται ότι στο γκρουπ έχουν σχέδια για περαιτέρω ενίσχυση σε όλα τα επίπεδα.

Η Winex των Μπάκου – Καϋμενάκη - Εξάρχου, έχει δεσμευτεί να καλύψει το ποσοστό που της αναλογεί, καθώς και να «αποκτήσει» ακόμη 15 εκατ. ευρώ από τυχόν αδιάθετες μετοχές. Να θυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων η εισηγμένη είχε ενημερώσει ότι στις 04/01/2023 η εταιρεία «WINEX INVESTMENTS LIMITED» απέκτησε για ίδιο λογαριασμό μέσω συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών 2.000.000 δικαιώματα προτίμησης.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν κυκλοφορήσει σενάρια για κινήσεις – εξαγορές της Intrakat σε Ελλάδα (π.χ. για τις ΤΕΚΑΛ και Watt) αλλά και εξωτερικό (π.χ. Ρουμανία), ωστόσο, η στρατηγική της διοίκησης Εξάρχου θα «ξεδιπλωθεί» σταδιακά, ενώ το όνομα της εισηγμένης ενεπλάκη και σε σενάρια περί ενδιαφέροντος για τον τεχνικό τομέα μεγάλου ομίλου (την ΑΚΤΩΡ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ). Παράλληλα, οι ισχυροί άνδρες της Intrakat (Μπάκος – Καϋμενάκης – Εξάρχου), μέσω της Thrinvest, δήλωσαν επισήμως την πρόθεση συμμετοχής τους στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, με στόχο να δημιουργήσουν έναν νέο τραπεζικό πόλο.

Τα μετοχικά ποσοστά

Προ της ΑΜΚ, η Winex ήλεγχε το 31,74%, η Blue Silk το 13,636%, η Castellano Properties το 15,746%, η Adamas Group το 8,13% και η Intracom Holdings το 5,09%. Το υπόλοιπο 25%-26% βρίσκονταν στην ελεύθερη διασπορά. Βάσει του ενημερωτικού δελτίου, όπως από τα τέλη του 2022 είχε αναδείξει το insider.gr, οι μέτοχοι Winex, «CASTELANO PROPERTIES LIMITED», «BLUE SILK LTD», «ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ», είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετέχουν στην Αύξηση και να ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματα προτίμησης που τους αναλογούν. Μάλιστα, η πρώτη (Μπάκος, Καϋμενάκης, Εξάρχου) δήλωσε επιπλέον την πρόθεσή της να ασκήσει το δικαίωμα προεγγραφής για την απόκτηση επιπλέον νέων μετοχών της Εταιρίας που τυχόν παραμείνουν αδιάθετες, επενδύοντας προς τούτο ποσό τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ. Αν όλοι οι άλλοι μέτοχοι δε θα συμμετάσχουν στην Αύξηση και δεν θα ασκήσουν τα δικαιώματα προτίμησης που τους αναλογούν και η Αύξηση θα καλυφθεί μερικώς, τότε η Winwx θα βρεθεί με ποσοστό 44,11%, η Castelano με 17,5% (ο εφοπλιστής Ηλ. Γκότσης), η Blue Silk με 15,15% (ο εφοπλιστής Κ. Αγγέλου), η Adamas (Δ. Κούτρας, δεν έχει γνωστοποιήσει στην Εταιρία δήλωση πρόθεσης συμμετοχής στην Αύξηση) με 4,22%, η Intracom με 5,66% και το Επενδυτικό Κοινό (<5%, είχε συνολικά 25,7%) με 13,35%. Ο κ. Κούτρας δεν είχε ασκήσει τα δικαιώματά του και στην προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου της Intrakat, που έγινε στις αρχές του 2022, με αποτέλεσμα το ποσοστό του να υποχωρήσει από το 12,69% που βρισκόταν τότε.

Τα κεφάλαια και οι στόχοι

Τα συνολικά κεφάλαια που θα αντληθούν από την Αύξηση, υπό την παραδοχή της πλήρους κάλυψης, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν περίπου στο ποσό των €100 εκατ., εκ των οποίων τα εκτιμώμενα έξοδα έκδοσης αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό περίπου €1 εκατ. και η Εταιρία θα τα χρησιμοποιήσει, μετά την αφαίρεση των ως άνω εξόδων, ως εξής:

α) ποσό ύψους €50 εκατ. περίπου θα χρησιμοποιηθεί από την Εταιρία για την κάλυψη πρόσθετων αναγκών της σε κεφάλαιο κίνησης, το οποίο θα απαιτηθεί κυρίως για την προσήκουσα υλοποίηση και επιτάχυνση της εκτέλεσης υφιστάμενων έργων, την υλοποίηση νέων έργων που είτε έχουν συμβασιοποιηθεί είτε αναμένεται να συμβασιοποιηθούν εντός του έτους 2022, καθώς και για τη διεκδίκηση έργων που αναμένεται να προκηρυχθούν και αφορούν σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της Εταιρίας και του Ομίλου της και

β) το υπόλοιπο ποσό ύψους €50 εκατ. περίπου θα χρησιμοποιηθεί από την Εταιρία για επενδύσεις στους τομείς δραστηριότητας της Εταιρίας με έμφαση σε επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα, στον τομέα των παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ, στον τομέα έργων περιβάλλοντος καθώς και στον τομέα των Α.Π.Ε. Η χρηματοδότηση των εν λόγω επενδύσεων θα γίνει και μέσω εξαγορών (υπό οποιαδήποτε μορφή αυτές διενεργηθούν όπως ενδεικτικά μέσω απόκτησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών ή τίτλων ιδιοκτησίας, ή μέσω μετασχηματισμών τρίτων οντοτήτων) ή και δημιουργίας νέων εταιριών ή άλλων τύπων συμπράξεων, στην τελευταία περίπτωση από κοινού με άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα ή άλλες οντότητες, στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό.

Το ανεκτέλεστο

Οι νέες συμβάσεις έργων που υπέγραψε ο όμιλος έως και την Ημερομηνία του Ενημερωτικού Δελτίου ανέρχονταν σε €406,4 εκατ. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων του Ομίλου στις 30.09.2022 ανήλθε σε €1,2 δισ., ενώ, ο Όμιλος είχε μειοδοτήσει σε επιπλέον έργα ύψους €759 εκατ. για τα οποία αναμένει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συμβασιοποίησής τους εντός του 2023. Η ενίσχυση του ανεκτέλεστου των έργων του Ομίλου και η έναρξη στο αμέσως επόμενο διάστημα μεγάλων έργων που αναλήφθηκαν στη διάρκεια του τρέχοντος έτος και τα οποία έχουν ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους, αναμένεται ότι θα ενισχύσουν τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου. Στις 30.06.2022, οι απαιτήσεις του Ομίλου από έργα δημοσίου τομέα ανέρχονταν σε €19,4 εκατ.

Οι ΑΠΕ, τα ΣΔΙΤ, τα ακίνητα, ο τουρισμός

Όπως σημειώνονταν στο Ενημερωτικό Δελτίο, στον τομέα των ΑΠΕ, και σε συνέχεια της συγχώνευσης της Εταιρίας, με απορρόφηση της εταιρίας με την επωνυμία «ΓΑΙΑ ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΝ» τον Ιούλιο του 2021 καθώς και με την πραγματοποίηση εξαγορών χαρτοφυλακίων φωτοβολταϊκών πάρκων 500 MW τον Σεπτέμβριο 2022, ο Όμιλος διαθέτει πλέον χαρτοφυλάκιο από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 1,8GW (1GW αιολικά πάρκα και 0,8GW φωτοβολταϊκά πάρκα). Από την ως άνω συνολική ισχύ των 1GW σε αιολικά πάρκα, αιολικό πάρκο ισχύος 15MW ολοκληρώθηκε κατασκευαστικά εντός του α’ εξαμήνου του 2022, έλαβε βεβαίωση λειτουργικής ετοιμότητας και έχει ήδη τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία από τον Αύγουστο 2022 ενώ αναμένεται η εμπορική λειτουργία του τον Ιανουάριο του 2023. Επίσης, αιολικά πάρκα ισχύος 83MW έχουν εξασφαλίσει τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας και βρίσκονται σε φάση κατασκευής, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σταδιακά έως το 2024.

Σημειώνεται ότι, για την χρηματοδότηση των ανωτέρω έργων ΑΠΕ ισχύος περίπου 100MW, η Εταιρία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με τις συνεργαζόμενες τράπεζες για τη λήψη ομολογιακού δανείου ύψους ποσού €120 εκατ., ώστε να τεθούν σταδιακά σε λειτουργία έως το 2024 και να ενισχύσουν ανάλογα το EBITDA και τα αποτελέσματα του Ομίλου. Στο χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ του Ομίλου με εξασφαλισμένη τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας για είκοσι (20) έτη, προστέθηκε, εντός του Σεπτεμβρίου 2022, ένα ακόμη αιολικό πάρκο ισχύος 32MW, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία έως το 2025. Η περαιτέρω διείσδυση στον τομέα των ΑΠΕ περιλαμβάνει και την ανάπτυξη έντεκα (11) αδειών σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών συνολικής ισχύος 700MW.

Στον τομέα των έργων ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων, ο Όμιλος ήδη συμμετέχει σε πληθώρα ενεργών διαγωνισμών, σε διάφορα στάδια των διαγωνιστικών διαδικασιών. Επίσης, η Εταιρία έχει ως στόχο τη συμμετοχή της σε επιπρόσθετους διαγωνισμούς που αναμένονται να προκηρυχθούν την περίοδο 2023 - 2024.

Στον τομέα ανάπτυξης ακινήτων, ο Όμιλος ολοκλήρωσε και λειτουργεί από τις αρχές του 2022 το πρώτο 5άστερό του ξενοδοχείο «Xenodocheio Milos» χωρητικότητας 43 δωματίων στην Αθήνα, εντός του οποίου λειτουργεί και το «Estiatorio Milos». Επίσης, ανακατασκευάζει στο κέντρο της Αθήνας και επί της οδού Ιπποκράτους, 9-όροφο κτίριο γραφείων συνολικής επιφάνειας 7.300 τ.μ., το οποίο θα λάβει πράσινη πιστοποίηση LEED με την ολοκλήρωση της ανακατασκευής του. Αναφορικά με την ευρύτερη γεωγραφική της δραστηριοποίηση, η Εταιρία αγόρασε, μέσω της θυγατρικής της «INTRA Estate», οικόπεδο στην Άνω Μερά Μυκόνου με σκοπό την ανάπτυξη συγκροτήματος κατοικιών χωρητικότητας 256 κλινών, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2024. Επίσης, η Εταιρία εξαγόρασε, μέσω της κατά 100% θυγατρικής της εταιρίας «Intra Estate Σχοινούσα Μ.Α.Ε.», το ξενοδοχείο «Apanema Resort» στη Χώρα Μυκόνου, το οποίο θα ανακατασκευαστεί πλήρως σε κατάλυμα 17 δωματίων και θα μετατραπεί σε luxury boutique hotel με branded εστιατόριο με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης εντός του 2024. Ο συνολικός σχεδιασμός του τομέα ανάπτυξης ακινήτων αποβλέπει στην περαιτέρω δραστηριοποίηση της Εταιρίας, με τη δημιουργία επενδυτικών προϊόντων στον τομέα των τουριστικών υποδομών και σε προορισμούς υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως επίσης χώρων γραφείων και άλλων εμπορικών χώρων δημιουργώντας αξία για τον Όμιλο.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

 

Πηγή:insider.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text