Αρχική | Χ&Α | Άρθρα - Θέσεις | Μα τί γίνεται; Οι άλλες μετοχές, πάντα, ανεβαίνουν περισσότερο!

Μα τί γίνεται; Οι άλλες μετοχές, πάντα, ανεβαίνουν περισσότερο!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μα τί γίνεται; Οι άλλες μετοχές, πάντα, ανεβαίνουν περισσότερο!

Είναι βέβαιο ότι έχει συμβεί και σε σας! Στη μέση της συνεδρίασης, κοιτάτε τον πίνακα τιμών για να δείτε πώς πάνε οι μετοχές σας. Τις βλέπετε να ανεβαίνουν. Όμως, βλέπετε ότι, πολλές από τις “άλλες μετοχές”, δηλαδή αυτές που δεν έχετε, ανεβαίνουν πιο πολύ από τις δικές σας. Δε σας πιάνει απογοήτευση -άλλωστε και σεις κερδίζετε. Όμως νιώθετε φθόνο! Και τα βάζετε με τον εαυτό σας, το σύμβουλό σας ή το χρηματιστή σας, που δεν πήρατε και σεις απ’ αυτές, τις “άλλες” μετοχές!

 

Ανέβηκε σήμερα η ΑΛΦΑ -την οποία έχετε- κατά 3,5%; Ναι, αλλά η ΕΧΑΕ, την οποία δεν έχετε, ανέβηκε 8,0%! “Γιατί δεν πήρα ΕΧΑΕ;” μονολογείτε. “Κάθε φορά την αγόραζα. Τώρα, γιατί δε μου ‘κοψε;”

 

Μην ανησυχείτε για τις σκέψεις σας. Αυτό που νιώθετε, είναι φυσιολογικό. Είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα της απληστίας -της δύναμης που ανεβάζει τις αγορές στα ύψη! Και είναι χαρακτηριστικό μιας ανοδικής φάσης της αγοράς. Θέλετε να κερδίσετε όσο το δυνατό περισσότερο. Θέλετε, αν είναι δυνατό, να πουλάτε σήμερα τη μετοχή που κορύφωσε την άνοδό της (και που, μέχρι τώρα, σας έδωσε πολλά) και αμέσως να αγοράζετε τη μετοχή που θα ξεκινήσει να ανεβαίνει αύριο. Και αυτό να το επαναλαμβάνετε συνέχεια. Στο διηνεκές. Και να προλάβετε να βγείτε τη μέρα πριν ξεκινήσει η επόμενη πτώση της αγοράς.

 

Όμως, δε σκέφτεστε ακόμη την πτώση. Σκέφτεστε την άνοδο. Που βλέπετε ότι θα κρατήσει ακόμη αρκετά.

 

Το επόμενο βήμα στην  κλίμακα της απληστίας που ανεβαίνετε καθώς ανεβαίνει η αγορά, είναι ο υπολογισμός των κερδών. Σήμερα κέρδισα 1.000 ευρώ. Αν κερδίσω και αύριο 1.000 και αν αυτό το επαναλαμβάνω κάθε μέρα, τότε, στο τέλος του μήνα θα έχω “καθαρίσει” ένα δεκαχίλιαρο! Τέλεια! Ίσως είναι καιρός να αλλάξω το αυτοκίνητό μου. Όμως, γιατί να βγάλω κεφάλαιο από την αγορά, τη στιγμή που μου δίνει τόσα κέρδη κάθε μέρα; Χαζός είμαι; Ας κρατήσω λίγο ακόμη το σαράβαλο. Σε δυό μήνες, θα πάρω ακόμη καλύτερο. Και μάλλον θα πρέπει να ενισχύσω το κεφάλαιό μου και να βάλω και άλλα χρήματα μέσα.

 

Απέχουμε ακόμη από τα “επόμενα βήματα” της απληστίας. Απέχουμε αρκετά. Όμως, νομίζουμε -και ελπίζουμε κιόλας- ότι θα έρθουν. Πότε; Δε γνωρίζουμε. Όμως, το κλίμα στην αγορά έχει αλλάξει και η αγορά μπήκε πλέον σε μια ανοδική τροχιά, η οποία προσδιορίζεται από μία αλλαγή φάσης της ελληνικής οικονομίας -αυτή την ιστορική φάση που σας μιλούσαμε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά που όμως, ήρθαν ο covid και ο πόλεμος και την καθυστέρησαν.

 

Οι παλαιότεροι στην αγορά, θυμούνται τον εαυτό τους, σε παλαιότερες -ένδοξες- δεκαετίες και, ίσως, διαβάζοντας τις γραμμές αυτές, αναπολούν και γελάνε. Πολλοί από τους παλιούς είναι παθόντες και, ίσως να είναι και μαθόντες.

 

Γνωρίζουν ότι, τα “χάρτινα” κέρδη, διαφέρουν από τα “πραγματικά” κέρδη -τα κέρδη στην τσέπη. Γνωρίζουν ότι, δεν πρέπει να κυνηγά κάποιος μια μετοχή. Επειδή, πάντα συμβαίνει αυτή η διαβολική σύμπτωση, που, όταν αποφασίζει κάποιος να πουλήσει τη δική του, τη στάσιμη μετοχή, για να μπει σ’ αυτή που “τρέχει”, την άλλη μέρα, αρχίζει να “τρέχει” η μετοχή που μόλις πούλησε, ενώ σταμάτησε αυτή που έτρεχε μέχρι τότε! Οι παλιοί γνωρίζουν ότι, αν οι επιλογές τους είναι -έστω και στοιχειωδώς- σωστές, στην “παλίρροια”, τελικά όλες οι βάρκες θα ανέβουν. Λίγη υπομονή θέλει.

 

Κάντε τις επιλογές σας και αφήστε το χαρτοφυλάκιό σας να δουλέψει! Και μην ασχολείστε τόσο με τις “άλλες” μετοχές.

 

Γιάννης Σιάτρας


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text