Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Τράπεζες: Μειωμένες οι αιτήσεις για στεγαστικά μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων

Τράπεζες: Μειωμένες οι αιτήσεις για στεγαστικά μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τράπεζες: Μειωμένες οι αιτήσεις για στεγαστικά μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων

Μειωμένες κατά 10% – 15% είναι οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια το τελευταίο τρίμηνο, καθώς το ενδιαφέρον από νοικοκυριά για απόκτηση κατοικιών με χρηματοδότηση περιορίστηκε μετά την έναρξη του εν εξελίξει κύκλου αύξησης των επιτοκίων.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η τάση υποχώρησης των αιτημάτων σε συνέχεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, έχει ενισχυθεί αισθητά από τον περασμένο Οκτώβριο.

«Στο β΄ τρίμηνο του 2022 ήταν η αβεβαιότητα για την πορεία των εισοδημάτων και της κτηματαγοράς που οδήγησε στη μείωση της ζήτησης στη στεγαστική πίστη. Σήμερα, βασικός προσδιοριστικός παράγοντας αποτελεί η άνοδος του κόστους δανεισμού» αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι.

Με αυτά τα δεδομένα, θεωρούν εξαιρετικά πιθανή την πτώση των νέων εκταμιεύσεων σε σύγκριση με το 2022 από τον Ιούνιο και μετά. Κι αυτό διότι πάντοτε μεσολαβεί ένα διάστημα της τάξης των 3 – 6 μηνών από την αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος μέχρι την υπογραφή των συμβάσεων και τη χορήγηση των χρημάτων.

Δεν αποκλείουν δε μία περαιτέρω μείωση των αιτήσεων σε ετήσια βάση το επόμενο διάστημα, εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις για νέες αυξήσεις στο βασικό επιτόκιο του ευρώ και δεν υπάρξουν σαφείς ενδείξεις για το χρόνο εκκίνησης της διαδικασίας αποκλιμάκωσής του.

Όπως λένε, ενδεχόμενη μεγάλη άνοδος στο κόστος χρηματοδότησης των ίδιων των τραπεζών από τις αγορές, θα μετακυλιστεί αναπόφευκτα στους δανειολήπτες.

Η άνοδος από το καλοκαίρι

Ενδεικτική των πιθανών επιβαρύνσεων είναι η άνοδος των επιτοκίων στις νέες χορηγήσεις από το περασμένο καλοκαίρι. Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει ότι το μέσο κυμαίνομενο επιτόκιο από το 2,63% το Μάιο, αναρριχήθηκε το Νοέμβριο στο 3,63%, 100 μονάδες βάσης υψηλότερα.

Συνολικά στη στεγαστική πίστη, το μέσο ετησιοποιημένο κόστος αυξήθηκε το ίδιο διάστημα από το 2,93% στο 3,52%, καθώς οι αναπροσαρμογές στα σταθερά επιτόκια ήταν χαμηλότερες.

Οι τράπεζες πάντως θα επιχειρήσουν να μετριάσουν τις αυξήσεις. Ήδη έχουν περιορίσει τα περιθώρια κέρδους (spreads) στα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, κινήσεις που σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεχιστούν τον επόμενο μήνα.

Επιπλέον, σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται να υπάρχει ανάγκη για αλλαγές στα σταθερά επιτόκια, τα οποία κινούνται κάτω από το 4% για διάστημα έως και 10 έτη, παραμένοντας μία ελκυστική και ασφαλής επιλογή για τους υποψήφιους δανειολήπτες.

Αύξηση εκταμιεύσεων

Με αυτά τα δεδομένα, τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι εκταμιεύσεις το 2023 θα παραμείνουν στα επίπεδα του 2022.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο 11μηνο Ιανουάριος – Νοέμβριος 2022 οι νέες συμβάσεις στεγαστικών δανείων έφτασαν τα 1,06 δισ. ευρώ έναντι 847 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Κατέγραψαν δηλαδή αύξηση 25%. Από αυτές το 55% αφορούσε σε προγράμματα σταθερού επιτοκίου και το 45% κυμαινόμενου.

Το Δεκέμβριο εκτιμάται ότι τα νέα στεγαστικά δάνεια διαμορφώθηκαν στα 170 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, στο σύνολο της χρονιάς θα φτάσουν τα 1,2 δισ. ευρώ, εντός του στόχου που είχαν θέσει οι τράπεζες πριν από περίπου ένα χρόνο.

 

Αγης Μάρκου

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text