Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 249 | Οι “τιμές στόχοι” των αναλύσεων που -σε τόση πληθώρα- κυκλοφορούν

Οι “τιμές στόχοι” των αναλύσεων που -σε τόση πληθώρα- κυκλοφορούν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι “τιμές στόχοι” των αναλύσεων που -σε τόση πληθώρα- κυκλοφορούν

 

“Τιμές - στόχοι” είναι οι τιμές που, διάφοροι φορείς χρηματιστηριακής ανάλυσης (επενδυτικές εταιρίες, χρηματιστηριακές εταιρίες, μεμονωμένοι αναλυτές κλπ) εκτιμούν ότι θα πετύχουν κάποιες μετοχές, σε κάποια (προσδιορισμένη ή απροσδιόριστη) στιγμή στο μέλλον.

 

Οι τιμές στόχοι είναι το (ποσοτικό) αποτέλεσμα στο οποίο καταλήγουν οι χρηματοοικονομικές αναλύσεις παρακολουθούμενων (από τους αναλυτές) εταιριών, σε μία χρηματοοικονομική ανάλυση.

Οι αναλύσεις αυτές, αποτελούν πλέον ένα βασικό “εργαλείο” λειτουργίας μιας χρηματιστηριακής αγοράς και διάχυσης πληροφοριών προς τους επενδυτές. Κατά κύριο λόγο χρησιμεύουν ώστε, οι εταιρίες που τις παράγουν, να τεκμηριώνουν την επενδυτική στρατηγική που ακολουθούν για τους πελάτες που συμβουλεύουν ή τα κεφάλαια των οποίων διαχειρίζονται. Κατά δεύτερο λόγο και σε δεύτερο χρονικό στάδιο, χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν την άποψή τους, μέσω των ΜΜΕ, προς το ευρύτερο επενδυτικό κοινό.

Συνεπώς -και αυτό θα πρέπει να το κατανοήσουμε καλά- οι αναλύσεις παράγονται για να ενημερωθούν οι πελάτες των εταιριών.

 

Με δεδομένο ότι, στα χρηματιστήρια, η χρονική σειρά που κάποιος μαθαίνει μια πληροφορία, έχει μεγάλη σημασία, θα πρέπει να κατανοήσουμε τον τρόπο που μια χρηματιστηριακή ανάλυση κινείται: α) Η πληροφορία, σε πρώτη φάση, γίνεται γνωστή από την ίδια την εταιρία που εκδίδει την ανάλυση, β) μεταδίδεται προς τους πελάτες που παράγουν (ή που μπορούν να παράξουν)  τα περισσότερα έσοδα γ) μεταδίδεται προς τους υπόλοιπους πελάτες, δ) μεταδίδεται (ή “διαρρέει”) προς τα ΜΜΕ, ε) αναπαράγεται από τα ΜΜΕ και διαδίδεται στο ευρύτερο επενδυτικό κοινό.

 

Άρα, ανάλογα με το επίπεδο στο οποίο, ως αποδέκτες, βρισκόμαστε, θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε και το ρόλο μας στον τρόπο που, ο μηχανισμός των αναλύσεων, επιδρά στην κίνηση της αγοράς. Μέσα απ’ αυτή την οπτική, τα ΜΜΕ είναι που κάνουν τον “ντόρο” (τα ΜΜΕ αρέσκονται να γράφουν για τιμές στόχους, αφού έχουν αναγνωσιμότητα, ενώ είναι εύκολη και δωρεάν ύλη). Το “ευρύτερο επενδυτικό κοινό” είναι αυτό που κινεί τη μετοχή προς την κατεύθυνση που υποδεικνύει η ανάλυση (το εάν αυτό είναι κάτι που επιτυγχάνεται πάντα, είναι ένα θέμα που θα εξετάσουμε σε άλλο μας άρθρο). Βασικό όμως είναι να αντιλαμβανόμαστε ότι, δεν είμαστε οι πρώτοι που διαβάζουμε τη μελέτη. Κάποιοι την έχουν διαβάσει πριν από μας και -ενδεχομένως- να έχουν τοποθετηθεί ή ρευστοποιήσει τη μετοχή, νωρίτερα.

 

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε πως, όταν βλέπουμε ότι, για κάποια εταιρία, εκδίδονται πολλές αναλύσεις, τότε, μεταξύ άλλων, συνήθως ισχύουν και τα: α) Τα μεγέθη είναι καλά (εφ’ όσον η ανάλυση είναι θετική). Σπάνια κάποια εταιρία εξαπατά αναλυτές, αφού γνωρίζει πως, αν το κάνει, κάποια στιγμή θα το βρει μπροστά της. β) Η διοίκηση θέλει να ανεβάσει τη μετοχή, ή συναινεί σε μία ανοδική κίνηση -και έχει τους λόγους της για κάτι τέτοιο.

 

Όμως, δεν είναι όλα “ύποπτα” ή “στραβά” στις αναλύσεις και τις τιμές στόχους. Τελικά, εφ’ όσον λάβουμε υπόψη τα παραπάνω, οι αναλύσεις βοηθούν το “ευρύτερο επενδυτικό κοινό” να αντιληφθεί την εικόνα για μια εταιρία και τη μετοχή της. Και, αποτελεί και έναν οδηγό για την κατεύθυνση και την εξέλιξη της τιμής της, υπό την αίρεση πάντα της πορείας της ευρύτερης αγοράς.

 

Καθώς έχουμε ήδη εισέλθει σε μία ανοδική φάση της αγοράς, στο μέλλον, θα δημοσιεύεται πλήθος αναλύσεων και θα προσδιορίζεται πλήθος “τιμές στόχοι”. Τις τιμές αυτές, θα τις παρακολουθούμε και θα τις καταγράφουμε -στο βαθμό που κάποιο δημοσίευμα ή ανάλυση πέφτει στην προσοχή μας.

 

(Το ζήτημα των αναλύσεων και των “τιμών στόχων” είναι πολύ σοβαρό και για το λόγο αυτό, θα επανέλθουμε και στο μέλλον).


Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 249 (Φεβρουάριος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 249, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: