Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Ο δείκτης “σκοντάφτει” στις 1.000 μονάδες. Προσωρινά βέβαια.

Ο δείκτης “σκοντάφτει” στις 1.000 μονάδες. Προσωρινά βέβαια.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Όλη μέρα χθες, έγραφα ένα άρθρο -με πολλά και ωραία στατιστικά- για την επαναφορά του Γενικού Δείκτη στις 1.000. Θέλαμε να είμαστε είμαστε έτοιμοι να το δημοσιεύσουμε, αμέσως μετά το κλείσιμο της αγοράς. Τελικά, τζάμπα ο κόπος. Το ίδιο και σήμερα. Η αγορά “αποκρούστηκε”. Και στις δύο περιπτώσεις, πιστεύουμε ότι “φταίει” η πορεία των αμερικανικών δεικτών.

 

Έτσι, το άρθρο θα πρέπει να περιμένει. Θα το κρατήσουμε ως “κονσέρβα” όμως, επειδή πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί σύντομα.

Εκτός εάν, η αγορά της Αμερικής, επιβεβαιώσει τους φόβους μας, για υποχώρησή της. Άλλωστε, το πρόβλημα των επιτοκίων, μόλις τώρα θα αρχίσει να εμφανίζεται στην αγορά και στην πραγματική οικονομία. Όμως, αυτά τα χρόνια, όλα τα οικονομικά μοντέλα έχουν “μπερδευτεί” και έχουν απογοητεύσει. Και όλοι κοιτούν / κοιτάμε, τις αγορές και τις οικονομίες να κινούνται, χωρίς να μπορούν / μπορούμε να ερμηνεύσουμε την κίνησή τους. Ίσως τελικά, σε αυτή τη “μπερδεμένη” εποχή -την εποχή που ακολουθεί την περίοδο των μηδενικών επιτοκίων- να χρειάζονται νέα εργαλεία μακροοικονομικής και χρηματοοικονομικής ανάλυσης.

 

Σε κάθε περίπτωση, στην Ελλάδα, τα πράγματα είναι περισσότερο ομαλά. Η ελληνική οικονομία, ανακάμπτει, μετά από μία μεγάλη περίοδο υπο-απόδοσης. Η λέξη “ανακάμπτει” όμως, έχει μια διαφορετική σημασία από τη συνήθη. Τουλάχιστον για μένα, σημαίνει μία “δομική ανάκαμψη”, δηλαδή αλλαγή νοοτροπίας και καλύτερης ευθυγράμμισης με τις διεθνείς τάσεις. Βέβαια, θεωρώ ότι, σε επίπεδο χρηματοοικονομικής διαχείρισης της οικονομίας, δεν πήραμε πλήρως το μάθημά μας -η χώρα καταχρεώνεται και πάλι, σε δόξα του λαϊκισμού. Όμως, ίσως πήραμε ένα καλύτερο μάθημα σε επίπεδο ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της οικονομίας των πολιτών.

 

Τέλος πάντων. Η σημερινή, δεύτερη, αποτυχία για το ξεπέρασμα των 1.000, δε νομίζουμε ότι σημαίνει κάτι. Το “όριο” αυτό θα ξεπεραστεί σύντομα. Ας μην ανησυχούμε, ό,τι και αν γίνει στις ΗΠΑ, αν θα γίνει.

 

Από σήμερα, ξεκινάμε την παρακολούθηση των “τιμών στόχων” που δίνουν οι διάφοροι αναλυτές, οι χρηματιστηριακές εταιρίες και οι επενδυτικοί οίκοι. Δείτε εδώ (στο χώρο των προδημοσιεύσεων, καθώς αποτελεί μέρος της ύλης του τεύχους του Φεβρουαρίου). Στο κείμενο που συνοδεύει τον πίνακα, εκφράζουμε τις σκέψεις μας και τις επιφυλάξεις μας γι’ αυτές τις τιμές. Σ’ αυτή τη φάση -της ανόδου- οι επιφυλάξεις είναι αρκετά μειωμένες. Προσοχή θα πρέπει να επιδειχθεί στη φάση της καθόδου. Το παιχνίδι του “εγκλωβισμού” τότε παίζεται. Όμως, μπροστά μας έχουμε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Όσο ο πίνακας των τιμών που τίθενται ως στόχοι θα μεγαλώνει, θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε το πώς διακυμαίνονται και θα καταλάβετε το πότε θα παύουν να έχουν σημασία και το πότε θα είναι αποτυχημένες.

Κατά τις επόμενες μέρες, θα “ενεργοποιήσουμε” τους ανά εταιρία πίνακες των τιμών στόχων με όλα τα συμπληρωματικά στατιστικά στοιχεία. Εκεί, όλα θα φαίνονται πιο καθαρά.

Το ότι, θα μπορείτε να βλέπετε το αρχείο του συνόλου των τιμών στόχων για όλες τις εταιρίες και του συνόλου για την κάθε εταιρία, θα σας βοηθήσει πολύ. Θα το δείτε.

Ξεκινάμε με τις εταιρίες του FTSE-25 και σταδιακά θα προσθέτουμε κι’ άλλες. Ίσως αυτή την παρακολούθηση θα έπρεπε να την είχαμε ξεκινήσει λίγο νωρίτερα, όμως, ποτέ δεν είναι αργά.

 

Θα επανέλθουμε αύριο με περισσότερες “προδημοσιεύσεις”. Καλό βράδυ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text