Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ιντρακάτ: Η θετική έκβαση της ΑΜΚ και η επόμενη μέρα

Ιντρακάτ: Η θετική έκβαση της ΑΜΚ και η επόμενη μέρα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ιντρακάτ: Η θετική έκβαση της ΑΜΚ και η επόμενη μέρα

Τους στόχους για πλήρη κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου φαίνεται να συγκεντρώνει σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η ΑΜΚ της Ιντρακάτ.

Η αύξηση τράβηξε τα βλέμματα θεσμικών και μικροεπενδυτών οι οποίοι έμπαιναν να ασκήσουν τα δικαιώματα τους κάτι που έχει διαφανεί από την πορεία της μετοχής στο Χρηγματιστήριο το τελευταίο διάστημα.

Χτες, έληξε η περίοδος άσκησης του δικαιώματος, αλλά και των προεγγραφών και αναμένεται η ανακοίνωση για την κάλυψη στις 30 Ιανουαρίου.

Η Winex, συμφερόντων των κ.κ. Δ. Μπάκου, Α.Εξάρχου και Γ.Καϋμενάκη, έχει δεσμευτεί ότι θα καλύψει το ποσό που της αναλογεί, αλλά θα βάλει και τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ ακόμα αν μείνουν αδιάθετα.

Αυτήν τη στιγμή, η Winex ελέγχει το 31,7%, η Blue Silk το 13,6%, η Castellano Properties to 13,08%, η Adamas Group το 8,13% και η Intracom Holdings το 5,09%. To υπόλοιπο 28,3% βρίσκεται στην ελεύθερη διασπορά.

Που θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια

Σύμφωνα με το ενημερωτικό από τα 100 εκατ. ευρώ και σε περίπτωση πλήρους κάλυψης, τα  50 εκατ. περίπου θα χρησιμοποιηθεί από την εταιρία για την κάλυψη πρόσθετων αναγκών της σε κεφάλαιο κίνησης, το οποίο θα απαιτηθεί κυρίως για υλοποίηση και επιτάχυνση της εκτέλεσης υφιστάμενων έργων, την υλοποίηση νέων έργων που είτε έχουν συμβασιοποιηθεί είτε αναμένεται να συμβασιοποιηθούν καθώς και για τη διεκδίκηση έργων που αναμένεται να προκηρυχθούν και αφορούν σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της εταιρίας και του ομίλου και το υπόλοιπο ποσό ύψους 50 εκατ. περίπου θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις στους τομείς δραστηριότητας της με έμφαση σε επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα, στον τομέα των παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ, στον τομέα έργων περιβάλλοντος καθώς και στον τομέα των Α.Π.Ε. Η χρηματοδότηση των εν λόγω επενδύσεων θα γίνει και μέσω εξαγορών ή και δημιουργίας νέων εταιριών ή άλλων τύπων συμπράξεων.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων του Ομίλου στις 30.09.2022 ανήλθε σε 1,2 δισ., ενώ, ο Όμιλος είχε μειοδοτήσει σε επιπλέον έργα ύψους 759 εκατ. για τα οποία αναμένει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συμβασιοποίησής τους εντός του 2023. Η ενίσχυση του ανεκτέλεστου των έργων του Ομίλου και η έναρξη στο αμέσως επόμενο διάστημα μεγάλων έργων που αναλήφθηκαν στη διάρκεια του τρέχοντος έτος και τα οποία έχουν ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους, αναμένεται ότι θα ενισχύσουν τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου. Στις 30.06.2022, οι απαιτήσεις του Ομίλου από έργα δημοσίου τομέα ανέρχονταν σε 19,4 εκατ.

Οι στόχοι στην ενέργεια

Στον τομέα της ενέργειας ο Όμιλος διαθέτει πλέον χαρτοφυλάκιο από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 1,8GW (1GW αιολικά πάρκα και 0,8GW φωτοβολταϊκά πάρκα). Από την παραπάνω συνολική ισχύ των 1GW σε αιολικά πάρκα, αιολικό πάρκο ισχύος 15MW ολοκληρώθηκε κατασκευαστικά εντός του α’ εξαμήνου του 2022, έλαβε βεβαίωση λειτουργικής ετοιμότητας και έχει ήδη τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία από τον Αύγουστο 2022 ενώ αναμένεται η εμπορική λειτουργία του τον Ιανουάριο του 2023. Επίσης, αιολικά πάρκα ισχύος 83MW έχουν εξασφαλίσει τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας και βρίσκονται σε φάση κατασκευής, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σταδιακά έως το 2024.

Για την χρηματοδότηση των ανωτέρω έργων ΑΠΕ ισχύος περίπου 100MW, η Εταιρία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με τις συνεργαζόμενες τράπεζες για τη λήψη ομολογιακού δανείου ύψους ποσού €120 εκατ., ώστε να τεθούν σταδιακά σε λειτουργία έως το 2024 και να ενισχύσουν ανάλογα το EBITDA και τα αποτελέσματα του Ομίλου. Στο χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ του Ομίλου με εξασφαλισμένη τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας για είκοσι (20) έτη, προστέθηκε, εντός του Σεπτεμβρίου 2022, ένα ακόμη αιολικό πάρκο ισχύος 32MW, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία έως το 2025. Η περαιτέρω διείσδυση στον τομέα των ΑΠΕ περιλαμβάνει και την ανάπτυξη έντεκα (11) αδειών σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών συνολικής ισχύος 700MW.

Τα σχέδια στο real estate

Τέλος στον τομέα ανάπτυξης ακινήτων, ο Όμιλος ολοκλήρωσε και λειτουργεί από τις αρχές του 2022 το πρώτο 5άστερό του ξενοδοχείο "Xenodocheio Milos" χωρητικότητας 43 δωματίων στην Αθήνα, εντός του οποίου λειτουργεί και το "Estiatorio Milos". Επίσης, ανακατασκευάζει στο κέντρο της Αθήνας και επί της οδού Ιπποκράτους, 9-όροφο κτίριο γραφείων συνολικής επιφάνειας 7.300 τ.μ., το οποίο θα λάβει πράσινη πιστοποίηση LEED με την ολοκλήρωση της ανακατασκευής του. Αναφορικά με την ευρύτερη γεωγραφική της δραστηριοποίηση, η Εταιρία αγόρασε, μέσω της θυγατρικής της "INTRA Estate", οικόπεδο στην Άνω Μερά Μυκόνου με σκοπό την ανάπτυξη συγκροτήματος κατοικιών χωρητικότητας 256 κλινών, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2024. Επίσης, η εταιρία εξαγόρασε, μέσω της κατά 100% θυγατρικής της εταιρίας "Intra Estate Σχοινούσα Μ.Α.Ε.", το ξενοδοχείο "Apanema Resort" στη Χώρα Μυκόνου, το οποίο θα ανακατασκευαστεί πλήρως σε κατάλυμα 17 δωματίων και θα μετατραπεί σε luxury boutique hotel με branded εστιατόριο με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης εντός του 2024.

 

Ελένης Μπότα

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text