Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Αυλαία για τη συνεργασία ΔΕΗ - RWE με φωτοβολταϊκά στη Δ. Μακεδονία – Σήμερα οι επίσημες ανακοινώσεις

Αυλαία για τη συνεργασία ΔΕΗ - RWE με φωτοβολταϊκά στη Δ. Μακεδονία – Σήμερα οι επίσημες ανακοινώσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Επίσημη αυλαία αναμένεται σήμερα, με τις ανακοινώσεις, για τη συνεργασία μεταξύ της ΔΕΗ και της γερμανικής εταιρείας RWE στον τομέα των ΑΠΕ και ειδικότερα των φωτοβολταϊκών. Το κοινό σχήμα των δύο εταιρειών, η εταιρεία ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή, αναμένεται να προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός κοινού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 2GW, τα επόμενα χρόνια, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό.

Η συνεργασία της ΔΕΗ με τον γερμανικό κολοσσό, ωστόσο, αναμένεται να ξεκινήσει από τη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα από το Αμύνταιο, όπου πρόκειται να κατασκευαστούν τα πρώτα 200 MW, σε εκτάσεις της ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι στην εταιρεία ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή συμμετέχουν με 49% η ΔΕΗ και με 51% η RWE.

Εκτός από τα πρώτα 200 MW που βρίσκονται στη φάση της έναρξης κατασκευής, στο στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας και της τεχνικής προετοιμασίας βρίσκονται ακόμη δύο έργα. Πρόκειται για ένα πάρκο 299 MW και ένα ακόμη 450 MW, τα οποία υπολογίζεται να ολοκληρωθούν σε διάστημα δύο έως τριών ετών.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ΔΕΗ και RWE έχουν εξασφαλίσει για την κοινή εταιρεία ΜΕΤΩΝ χρηματοδότηση για τα έργα που αναπτύσσει από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF).

Το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗΑΝ

Σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες ανακοινώσεις, η ΔΕΗ μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, διαθέτει στις ΑΠΕ περίπου 280 MW έργων σε λειτουργία, ενώ ακόμη 488 MW βρίσκονται σε φάση κατασκευής ή είναι έτοιμα για να κατασκευαστούν. Ακόμη 4 GW θεωρούνται ως πρακτικά διασφαλισμένα.

Μέσα στο επόμενο εξάμηνο η εταιρεία αναμένεται να φτάσει τα 569 MW, καθώς βρίσκονται υπό κατασκευή τα 200 MW φωτοβολταϊκών στην Πτολεμαΐδα, τα 50 MW στη Μεγαλόπολη και ακόμη 39 MW αιολικών και μικρών υδροηλεκτρικών. Στους επόμενους 6 έως 18 μήνες η ΔΕΗ αναμένεται να φτάσει το 1,5 GW εγκατεστημένης ισχύς. Μέχρι τότε αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή 65 MW φωτοβολταϊκών στη Δ. Μακεδονία, 94 MW στην Πτολεμαΐδα καθώς και 39,5 MW αιολικών στη Δ. Μακεδονία. Επίσης, αναμένεται η δημοπράτηση 210 MW φωτοβολταϊκών στο Αμύνταιο και 550 MW στην Πτολεμαΐδα.

 

Χάρης Φλουδόπουλος

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text