Αρχική | Οικονομία | Διεθνείς Δείκτες | Βρετανία: Νέα αποκλιμάκωση των τιμών παραγωγού τον Δεκέμβριο

Βρετανία: Νέα αποκλιμάκωση των τιμών παραγωγού τον Δεκέμβριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σε απροσδόκητη μείωση των τιμών τους προχώρησαν τον Δεκέμβριο τα εργοστάσια στη Βρετανία, που είναι και η μεγαλύτερη από τον Απρίλιο του 2020, κάτι που αποτελεί θετική εξέλιξη για την Τράπεζα της Αγγλίας η οποία προσπαθεί να σταθμίσει πόσο ακόμη πρέπει να αυξήσει τα επιτόκιά της προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

Ειδικότερα, οι τιμές παραγωγού στη χώρα μειώθηκαν κατά 0,8% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανία.

Πτωτικά κινήθηκαν το ίδιο διάστημα και οι τιμές των εισροών στα εργοστάσια, οι οποίες σε μηνιαία βάση υποχώρησαν κατά 1,1%, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη μείωσή τους από τον Απρίλιο του 2020 όταν μεγάλο τμήμα της βρετανικής οικονομία "πάγωσε” λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, όπως ανέφερε η στατιστική υπηρεσία.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν άνοδο των τιμών παραγωγού κατά 0,3% σε μηνιαία βάση και μικρότερη αποκλιμάκωση των τιμών εισροών κατά 0,6% αντίστοιχα.

Σε ετήσια βάση, και οι δύο δείκτες συνέχισαν να επιβραδύνουν. Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές παραγωγού παρουσίασαν ετήσια αύξηση 14,7% τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας επιβράδυνση για πέμπτο διαδοχικό μήνα, ενώ οι τιμές εισροών αυξήθηκαν κατά 16,5%, με τον ρυθμό ανόδου να αποκλιμακώνεται για έκτο συνεχή μήνα, από το υψηλό του 24,6%.

Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο, οι τιμές παραγωγού παρουσίασαν μείωση κατά 0,1% σε μηνιαία βάση και αύξηση 16,2% σε ετήσια, ενώ οι τιμές εισροών υποχώρησαν κατά 0,2% σε επίπεδο μήνα και αυξήθηκαν κατά 18,0% σε επίπεδο έτους, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text