Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | OHE: Με ρυθμό 1,9% θα «τρέξει» φέτος η παγκόσμια οικονομία

OHE: Με ρυθμό 1,9% θα «τρέξει» φέτος η παγκόσμια οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
OHE: Με ρυθμό 1,9% θα «τρέξει» φέτος η παγκόσμια οικονομία

H ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1,9% φέτος από τον εκτιμώμενο ρυθμό 3% του 2022, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, που επικαλείται την πανδημία του κορωνοϊού, τον πόλεμο στην Ουκρανία, το υψηλό πληθωρισμό και την κλιματική κρίση.

Πρόκειται για το βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. «Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να ανεβάσει ρυθμό στο 2,7% το 2024, εάν, όπως αναμένεται, ορισμένοι μακροοικονομικοί παράγοντες αρχίσουν να βελτιώνονται από το επόμενο έτος. Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την οικονομία παραμένουν άκρως αβέβαιες, καθώς εξακολουθούν να υφίστανται μυριάδες κίνδυνοι σε επίπεδο οικονομίας, χρηματοοικονομικών, γεωπολιτικής και περιβάλλοντος», αναφέρεται στην έκθεση του ΟΗΕ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις νέες προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία προς το τέλος του μηνός, όμως η γενική διευθύντρια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν βλέπει «εντυπωσιακή βελτίωση» όσον αφορά στις σημερινές προβλέψεις του Ταμείου που κάνουν λόγο για ανάπτυξη 2,7% από 3,2% πέρυσι.

Τον Οκτώβριο, το ΔΝΤ έδιδε μία πιθανότητα 25% για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης κάτω από το 2% – φαινόμενο που έχει συμβεί μόλις πέντε φορές από το 1970. Η έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι ο εξασθενημένος ρυθμός ανάπτυξης σε ΗΠΑ, Ε.Ε. και άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες έχει επηρεάσει σημαντικά την παγκόσμια οικονομία.

Προβλέπει ότι το αμερικανικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί μόλις 0,4% το 2023 συγκριτικά με την ανάπτυξη 1,8% πέρυσι, ενώ για την Ε.Ε. δίδει μία πρόβλεψη 0,2% για φέτος από 3,3% που έχει προβλεφθεί για το 2022. Αρκεί να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις του Οκτωβρίου έκαναν λόγο για ανάπτυξη 1% στις ΗΠΑ το 2023 και 0,5% στην Ε.Ε..

Για την Κίνα ο ΟΗΕ προβλέπει επιτάχυνση στο 4,8% φέτος αφότου η κυβέρνηση απέσυρε την πολιτική του μηδενικού Covid και άρχισε να χαλαρώνει τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική του, κατά πολύ υψηλότερα από το περυσινό 3%. Το ΔΝΤ προβλέπει για την Κίνα ανάπτυξη 4,4% για έτος, σύμφωνα με την Γκεοργκίεβα.

 

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text